Hírek
2015. Szeptember 19. 16:00, szombat |
Helyi
Forrás: HVG
10 étel, amit a legjobban utálunk

Folyamatosan találkozunk mindenféle toplistával, amiből értesülhetünk a leglegekről. Állandó hurrázás, hosszan tartó taps és divat. Kicsit ráuntunk.
Mi most a negatív topokra lettünk kíváncsiak. Nem kis körben kérdeztünk szakmabelieket és amatőröket, háziasszonyokat és háziembereket arról, szerintük melyek a legjobban utált ételek. Íme, a TOP10.
Elöljáróban szomorúan, megtört szívvel tudatjuk, hogy a hungarikumnak számító főzelékeket nagyon sokan utálják. A nem éppen hazafias gyomrokat továbbá a régi jó óvodai és iskolai menzák csirizes holmijai feküdték meg egy életre. Meg a mosogatólében szétfőtt tészták és a "valamit visz a víz"-levesek.
A lista:
1. Finomfőzelék
2. Kelkáposzta-főzelék
3. Tökfőzelék
4. Paradicsomos káposzta
5. Sárgaborsó-főzelék
6. Káposztás tészta
7. Krumplis tészta
8. Tojásleves
9. Pacal
10. Zúzapörkölt
A lista utóbbi két helyezettje leginkább a fejletlen szocialista vendéglátás és a katonaság konyháinak köszönheti a topot. Véleményünk szerint azért valamit már szépítettek a gasztroforradalom jegyében a belsőségeket ismét felfedező szakácsok. Mindenesetre mi erősen elgondolkoznánk a menzareformisták helyében azon, hogy milyen hosszú távon, talán életfogytig sikerül megalapozni generációk ízlését.
Szemezgettünk kicsit a megkérdezettek kommentjeiből is. Egyik szemünk sírt, a másik nevetett, de alapjában jól szórakoztunk.
"Paradicsomos káposzta, kelkáposzta-főzelék – már a szagát is. Indok: a rossz menzaélmények, amikor az egész suli kelkáposztaszagban úszott, borzalmas volt."
"Főzelékek – óvodai emlék. Inkább a férfiak utálják."
"Finomfőzelék – még a menzakorszakból ragadt benn. Nem tudok mit kezdeni a kockára vágott répával sem. Az én ételemben ne legyen ennyire szabályos geometriai alakzat, ami ráadásul természetellenes is."
"Káposztás cvekedli porcukorral az iskolában – nem is értem a párosítást."
"Gyerekként kirázott a hideg a tökfőzeléktől, a kelkáposztától, a sárgaborsó-főzeléktől. Aggságomra se fordult meg a dolog."
" A tojáslevest szívből gyűlölöm. Valószínűleg a régi általános iskolás emlékek miatt. Azóta se tudtam olyan éhes lenni, hogy belekanalazzak."
"A napközis csurgatott tojásleves. A zsíros vízben takonyként úszkáló tojásfehérjével. Meg a napközis paradicsomos káposzta a mócsingos hússal és a rengeteg liszttel sűrített csirizes sárgaborsó."
"A soha meg nem enném kategória: finomfőzelék, sárgaborsó, grenadírmars, káposztás kocka."
"A tökfőzelék gyerekkori unszimpátia a suliból, ma már csak makacsságból nem eszem, mert eléggé mindenevő vagyok. A másik a pacalpörkölt. Rossz élményeim vannak, mert a katonaságnál sűrűn szolgálták fel."
"A krumplis tészta számomra olyan, mintha a vajas kenyérre szalámi helyett egy zsömlét tennének. Gasztronómiai redundancia, de ezt csak utólag magyarázom bele."
" Nálam a pacal viszi a pálmát. Amióta leszereltem, nem visz rá a lélek, hogy megkóstoljam."
"Zúzapörkölt. Undorítónak tartom rágcsálni. Az üzemi étkezde jut eszembe. Meg a falu kocsmája az egytáljaival, kanállal."
A válaszadóknál még esélyes volt a 10-es befutóba a grízes tészta és a spenót párizsi kosárkával(!). Legnagyobb meglepetésünkre még a kocsonya is. S néhányan felemlítettek olyan "különlegességeket", mint a tehéntőgy vagy a kakashere. De találkoztunk olyannal is, aki a szarvasgombát vagy az osztrigát, meg a márna ikratartóját nem venné a szájába. Ez már másik fejezet, hiszen az efféle ízélményeket annak köszönhetjük, amikor megnyilt a világ előttünk.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 08. 13:51, kedd | Helyi
Fontos határidőre figyelmeztetett a NAV, egy hete maradt az autósoknak
Már csak egy hét van a gépjárműadó befizetésére, az adót április 15-éig kell rendezni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2025. Április 08. 13:22, kedd | Helyi
Az élet szép, de mi tesszük azzá
Ezt vallja Felber Mihály Imre, aki ma (április 8-án) ünnepli 90. születésnapját.
2025. Április 08. 11:13, kedd | Helyi
Ülésezett a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány
A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány április 7-én hétfőn tartotta meg értékelő ülését. Idén 29 pályázó 80 alkotása került elbírálásra
2025. Április 08. 09:01, kedd | Helyi
A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő
A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.