Városlista
2025. április 11, péntek - Zsolt, Leó

Hírek

2016. November 19. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

10 étel, amit ne együnk reggelire

Sokan úgy gondolják, hogy egy kávé, egy pohár narancslé vagy éppen a joghurt tökéletes eleme a reggelinek.

Azonban ha éhgyomorra fogyasztjuk ezeket, az nem tesz jót az emésztésünknek. Nézzük, milyen ételeket ne együnk éhgyomorra!

Ezeket ne együk éhgyomorra

Omlós, felfújt pékáruk: az ezekben lévő élesztő irritálja a gyomorfalat, valamint felfúvódást okoz.

Édességek: ha cukrot eszünk reggelire, az megemeli a vércukorszintet, amely folyamatosan terheli a hasnyálmirigyet, ez pedig cukorbetegséghez vezethet.

Joghurt és más fermentált tejtermékek: ha üres gyomorra eszünk joghurtot, a benne lévő gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat, így pontosan a jó tulajdonságuk veszik el. Érdemes a reggeli zárásaként joghurtot enni.

Körte: a gyümölcsben lévő nyersrost felsérti az üres gyomorban lévő finom nyálkahártyát.

Paradicsom: a paradicsomban sok a csersav, amely növeli a gyomor savasságát, ez pedig fokozza a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.

Uborka és más zöld színű zöldségek: a nyers zöldségek tele vannak aminosavakkal, ami alapvetően nagyon jó, de ha éhgyomorra fogyasztjuk őket, akkor gyomorégést, hasi fájdalmat okozhatnak.

Banán: ha éhgyomorra eszünk banánt, akkor a vérünkben lévő magnézium ugrásszerűen megnő. Ez pedig károsíthatja a szívet.

Fűszerek: a fűszeres ételek rombolják és irritálják a gyomor nyálkahártyáját és növelik a gyomorsavtermelő folyamatokat. Ez pedig hozzájárul az emésztőrendszer rendellenességeinek kialakulásához.

Hideg, szénsavas üdítők: ha reggel szénsavas üdítőt iszunk, akkor csökken a gyomor vérellátása, valamint a szénsav rombolja a gyomor-nyálkahártyát. Ennek eredményeképp pedig lassul az anyagcsere.

Citrusgyümölcsök: ezek a gyümölcsök tele vannak gyümölcssavval. Ha éhesen ezzel indítjuk a napot, az növeli a gyomorfekély és a gyomorhurut kialakulásának esélyét.

Mit együnk?

Zabpehely: úgymond védőbevonatot képez a gyomorfalon, ami megakadályozza, hogy a gyomorsav kikezdje azt. Ezen kívül olyan fontos rostokat tartalmaz, amelyek alacsonyan tartják a test koleszterinszintjét.

Hajdina: stimulálja az emésztőrendszert, valamint kiváló protein, vas és vitaminforrás.

Kukoricakása: segít eltávolítani a mérgeket és nehéz fémeket a testünkből és beállítja a bélflóránkat.

Búzacsíra: 2 evőkanál búzacsíra biztosítja a szervezetünk számára szükséges napi E-vitamin mennyiség 15 százalékát, valamint a szükséges folsav 10 százalékát. Hozzájárul az emésztőrendszer normális működéséhez.

Tojás: kutatások bizonyítják, hogy ha tojást reggelizünk, fokozatos lesz a napi kalóriabevitelünk.

Görögdinnye: Ha görögdinnyét reggelizünk, azzal folyadékot biztosítunk a szervezetünk számára. Emellett jót tesz a szemünknek és szívünknek a benne található likopinnak köszönhetően.

Címkék: étkezés, reggeli

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 11. 12:50, péntek | Helyi

Süteményeket, sőt még kenyeret is süt Marika néni 90 évesen

90. születésnapját ünnepelte a napokban Csányi Sándorné Polyák Mária. A szép ünnep alkalmából városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester kereste őt fel otthonában április 10-én.

2025. Április 11. 12:13, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják

2025. Április 09. 14:13, szerda | Helyi

Örülnek a gazdálkodók: óriási pusztítást végeztek az erdei fülesbaglyok

Több mint 13 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon a 2025-ös országos lakossági felmérés összesítése szerint – közölte kedden a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).