Hírek
2016. Április 04. 14:00, hétfő |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
5 egészséges étel, amelyről azt gondolták, hogy ártalmas
Bátran fogyaszthatunk olyan élelmiszereket, amelyeket korábban veszélyesnek kiáltottak ki. Vajon mi változott meg?
Komoly gondban vannak, aki szeretnének minél egészségesebben táplálkozni, hiszen a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban igen gyakran változnak meg a "szakértői" vélemények. Olyan ételek, amelyek tegnap még kimondottan egészségesnek számítottak, mára halálossá változtak, és fordítva.
Most nézzünk öt olyan ételt, amelyet korábban veszélyesnek ítéltek, de mostanában ismét javasolják fogyasztásukat.
Tojás
Sokáig a tojást a szív egyik legnagyobb ellenségének tartották magas koleszterintartalma miatt. Tény, hogy egészségtelen, ha az ember koleszterinszintje az egekbe szökik, de egy bizonyos határ alatt a szervezet jól tudja kezelni a veszélyes anyagokat is. Éppen ezért az életmód-tanácsadók egyre nagyobb számban veszik ki a magas koleszterintartalmú tojást (a csirkemáj és a kagyló társaságában) a károsnak címkézett élelmiszerek körül. A tojás egyébként kiváló fehérjeforrás, illetve vitaminok és ásványi anyagok mellett egészséges zsírokat is tartalmaz.
Kenhető zsiradékok
A margarin és a vaj története szinte regénybe illő. Amióta az 1800-as évek közepén először megjelent a növényi zsírból készült margarin, az olcsósága miatt óriási népszerűségre tett szert a fejlett országokban. Ráadásul a vajjal ellentétben kevesebb telített zsírt tartalmaz, ezért az orvosok is inkább ennek fogyasztását javasolták.
Noha a margarinnak köszönhetően kevesebb lett a szívkoszorúér-betegek száma, a tudósok megállapították, hogy a margarinban lévő transzzsír egészségtelen, ezért inkább vaj, vagy az élelmiszeripar által termelt rengetegféle transzzsír-mentes margarin fogyasztását ajánlották.
Hogy mi a jó megoldás? Bármilyen zsiradékot kenhetünk a reggeli pirítósra, amíg az nem tartalmaz hidrogénezett növényi olajat.
Krumpli
Az egyik legegészségtelenebbnek tartott zöldséget glikémiás indexe miatt írták fel a vörös listára. Pedig attól függően, hogyan készítjük el, a szénhidrátban, C és B-vitaminban gazdag burgonya kimondottan egészséges is lehet.
Tejtermékek
Tej, vaj, joghurt, sajt a tejcukorra és tejfehérjére nem érzékenyek étrendjéből is rendre kimaradnak, mert úgy vélik, hogy egészségtelenek. Pedig magas kalcium és fehérjetartalmuk miatt igenis remek élelmiszerek, feltéve persze, hogy alacsony zsírtartalmút választunk. Különösen igaz ez a transzzsírokra.
Mogyorófélék
A mogyorófélék és az abból készült vajak magas zsírtartamuk miatt számítottak egészségtelennek. Pedig több kutatás is bizonyította, hogy az egészséges táplálkozás alapját képezhetik, s akár a testsúlymegőrzésben is segíthetnek. Sőt a szívbetegségek kockázatát is csökkenthetik. A kalóriabevitelre természetesen ügyelni kell.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi
Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében
A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.