Városlista
2024. június 27, csütörtök - László

Hírek

2024. Június 22. 09:38, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot és csipkedíszes selyemruhát találtak a szakemberek a veszprémi várnegyed feltárása során.

Feltételezhetően Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagja viselte a papucsot és a ruhát - közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze.

Hegyi Dóra elmondta, hogy a közel négyszáz éves női papucsot és a selyemruhát a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában találták. A papucs zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú. A lelet különösen értékes, hiszen kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből - tette hozzá. A restaurált lábbelit először szombaton, a Múzeumok Éjszakáján láthatja a nagyközönség a Biró-Giczey Házban, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a várnegyed 18 épületét érintő beruházás során került elő. Egyebek között megcsodálhatják Szent István király első ezüst dénárját, a Lancea Regist is - mondta.

Felidézte: az altemplomban 13 sírhelyet találtak, melyek közül többet már az 1970-es években feltártak a régészek. Mint mondta, két koporsó fedlapja viszonylag épen maradt, amelyeken csillagfejű rézszegecsekből kirakott díszítés és felirat volt. Ezek alapján derült ki még a '70-es években, hogy Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagjainak nyughelyére bukkantak. Az csupán feltételezhető, hogy a közelmúltban feltárt, hasonló korszakból származó sírokban is a család tagjai nyugszanak - tette hozzá.

Bár a 17. századi leletekhez képest kevésbé számít kuriózumnak, de a Szent István-templom alatti kriptában feltárt csontkamrában is találtak az elhunytakon lábbeliket, öveket és erszényeket a szakemberek, amelyek a 18. századból valók.

A veszprémi várban mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméternyi zöldterületet újul meg a következő év végére.

Fotó: Hegyi Dóra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 27. 14:44, csütörtök | Belföld

KSH: májusban 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2024 májusában 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg; 2023 májusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt

2024. Június 27. 14:42, csütörtök | Belföld

Meteorológia: felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

2024. Június 27. 14:40, csütörtök | Belföld

Otthonfelújítási program - elérhető a kulcstermékek listája

Csütörtöktől már elérhető az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája

2024. Június 27. 14:38, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.