Hírek
2016. Március 26. 11:00, szombat |
Helyi
Forrás: Házipatika
A hosszú élet fűszerei
A fűszeres ételek jó és rossz oldala
Hagyma, csípős? - hangzik el a kérdés minden valamirevaló gyrososnál, pedig szinte felesleges, hiszen a magyar az szereti a csípőset. Egy olyan országban ahol a paprikának ilyen nagy kultúrája van, ez nem is meglepő.
Mégis akadnak olyanok, akik idegenkednek a csípős, fűszeres ételektől. Nos, akinek van ilyen ismerőse vagy családtagja, mostantól nyugodtan érvelhet a fűszerek mellett.
Ugyanis amellett, hogy finomabbá teszik az ételeket, a fűszerek az egészségünkre is pozitív hatással vannak, és akár a várható élettartamunkat is megnyújthatják. Tulajdonképpen a számtalan öreg mexikói, kínai és indiai elég jó bizonyítéknak tűnik.
Azonban, mint nagyjából mindennel az életben, a fűszerekkel sem szabad túlzásba esni, mert akkor már kimondottan egészségkárosítóak lehetnek a hatásaik. Lássuk, milyen pozitív és milyen negatív tulajdonsággal bírnak!
Egy 2015-ös tanulmány szerint - amiben több mint félmillió kínai ember vett részt, és hét éven át tartott - azoknál, akik hetente hat alkalommal fogyasztottak csípős ételeket, 14 százalékkal csökkent a halál kockázata, míg, akik csak hetente kétszer, ott ez a szám 10 százalék volt.
A csípős ételek másik nagy előnye, hogy szerepet játszhatnak a fogyásban. Ugyanis minden, ami csípős, az csökkenti az étvágyat és gyorsítja az anyagcserét, amire a bizonyíték, hogy azonnal kimelegszünk, ha valami erőset eszünk meg. Ráadásul a kapszaicin növeli a test kalóriaégetési képességét. Mivel a csípős ételeket általában lassabban fogyasztják az emberek, jobban érzik, mikor lettek tele, és ezáltal megakadályozza a túlevést.
A kapszaicinnek egyébként több áldásos hatása is van. Egyrészt fájdalomcsillapítónak is jó, továbbá gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.
Természetesen akadnak kevésébe pozitív tulajdonságai is. Először is a kapszaicin sajnos vérhígító, ami egyes esetekben hasznos lehet, de bizonyos gyógyszerek szedésekor már problémákat okozhat. Amíg csak kellemesen csípős valami, addig nincs nagy gond, de ha már úgy érezzük, lángra lobban a szánk, vigyázni kell. Ugyanis előfordulhat, hogy a csípős ételtől sérülnek az ízlelőbimbók, amik ugyan idővel regenerálódnak, de egy rosszul megválasztott előétel tönkretehet egy amúgy finom ebédet. Az égető érzéstől megszabadulhatunk, ha tejet iszunk.
A csípős ételeket előszeretettel fogyasztók körében egy idő után aranyérproblémák merülhetnek fel, mivel a kapszaicin nem bomlik le az emésztés során és ugyanolyan intenzitással távozik a testből, mint ahogy érkezett.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 17. 11:20, csütörtök | Helyi
Új tantermekkel bővült a Mezgé tangazdasága
A Félegyházi MEZGÉ „Gyakorlati oktatás fejlesztésére” benyújtott sikeres pályázatából kettő, szakmai oktatást segítő tanterem kialakítására és egy irodakonténer beszerzésére került sor az iskola Tangazdaságában.
2025. Április 17. 10:22, csütörtök | Helyi
Tovább folytatódik a Kőrösi utca felújítása
A Polgármesteri Hivatal értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kőrösi utca kivitelezési munkálatai április 22-től folytatódnak.
2025. Április 17. 09:10, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2025. Április 15. 15:47, kedd | Helyi
18 éve álmodták meg a bővítést, most megvalósult
A KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium régóta dédelgetett álma vált valóra 2025-re.