Hírek
2016. Július 06. 11:25, szerda |
Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com
A konyha 5 legpiszkosabb dolga
Egy nemzetközi, otthonok higiéniájával foglalkozó intézet szerint az otthonunk legkevésbé higiénikus helyisége a konyha.
Nem is gondolnád, hogy azon belül melyek a legpiszkosabb helyek és tárgyak… Egyik-másik számunkra is meglepetés volt. Mindenesetre jó tudni róla, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk rájuk.
A hűtőszekrény polcai
Egy 2013-ban elvégzett kutatás szerint a konyha legkevésbé higiénikus része a zöldséges rekesz, és a polc, ahova általában a húsokat, felvágottakat teszed be. Állítólag szalmonella, gomba és penész, lisztéria baktériumokat is találtak itt a kutatók. A szalmonella egyébként a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktérium, amely hányást, hasmenést, lázat okozhat. Hogy elkerüljük a fertőzéseket, a zöldségeket, a húst és tojást tartsuk egymástól távol, elválasztva. Mielőtt és miután felhasználjuk ezeket az alapanyagokat, alaposan mossunk kezet, és ne feledkezzünk el a vágódeszkák, tálcák fertőtlenítéséről sem. A hűtőszekrényt is takarítsuk rendszeresen: ehhez jó lehet az enyhén mosószeres meleg víz, esetleg az ecetes vagy a szódabikarbónás víz. Miután kimostuk, töröljük át szárazon is.
A szivacsok és a mosogatóruhák
Egy 2011-es amerikai kutatásban úgy találták, hogy a legtöbb konyhai szivacs is igazi bacitanya. A vizsgált szivacsoknak több mint 75%-án találtak valamilyen oda nem illő csúnya baktériumot, például szalmonellát és E-colit. Mosogatás közben sok baci ver tanyát a szivacsokon, amelyeket általában nem vagy nem megfelelően fertőtlenítünk a következő használat előtt. Ráadásul csak rontunk a helyzeten, ha a vizes szivacsot a mosogatóban hagyjuk, ahol meg sem tud száradni, így tökéletes táptalajt jelentenek a baktériumoknak a szaporodáshoz is. Cseréld sűrűbben a szivacsokat és konyharuhákat, mosogatórongyokat, vagy mosd ki őket használat előtt forró vízben, esetleg dobd be a mikróba 2 percre.
A konzervnyitó
Érdekes, hogy konyhák többségében a konzervnyitó is a legkevésbé higiénikus tárgyak között szerepelt. Szalmonella, E-coli, penészgombák mind-mind megtalálhatóak rajta. Ezt a konyhai eszközt is el kell mosni minden használat után, forró, mosószeres vízzel és jól le kell öblíteni, hogy elkerüljük a fertőzéseket.
A turmixgép
Bár valószínűleg nem számítottál rá, a laborvizsgálatok során viszont úgy találták, hogy a leggyakoribb bacikból bizony a turmixgépre is jut, hiszen a lehető legváltozatosabb alapanyagokkal használjuk. Előfordulhat, hogy nyers húst is darálunk benne…, aztán meg zöldségeket, gyümölcsöket… Minden használat után azonnal mossuk el forró vízzel a kivehető részeit, vagy tegyük ezeket a mosogatógépbe!
A mosogató, a szárító és a konyhapult
Gyorsan letörlöd őket a szivaccsal, öblíted és már mész is, igaz? Lehet, hogy ez nem elég. A pultra rengeteg baci kerülhet a főzés előkészítése közben, vagy a bevásárló szatyorról. A mosogatóban pedig az ott maradt ételmaradékok miatt szaporodhatnak el a bacik. Ráadásul egy piszkos mosogatószivaccsal csak rontunk a helyzeten. A legjobb, ha ezen felületek tisztításához másik szivacsot vagy konyharuhát fogunk be, és legalább ecetes meleg vízzel áttöröljük őket minden este. Hetente egyszer vagy kétszer végezzünk alaposabb fertőtlenítést.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi
Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében
A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.