Hírek
2017. Március 12. 16:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A zöldségeket ezért ne hámozzuk meg

A zöldséghámozás alighanem a konyhai műveletek egyik legunalmasabb fajtája, ha pedig végeztünk vele, a levágott növényi részek legtöbbször a kukában landolnak.
Így azonban szakértők szerint egészséges tápanyagok sokaságáról mondunk le.
Az olyan élelmiszerek héja, mint a burgonya, a répa és az uborka, bőven rendelkezik az egészségre nézve hasznos anyagokkal. Ez a külső réteg rengeteg emészthetetlen rostot tartalmaz, különösen a színes fajták. Emellett a zöldségek tápanyagtartalmának nagy része is a héjban található.
Az uborka antioxidánsainak többségét például a sötétzöld külseje tartalmazza, akárcsak a benne lévő K-vitaminét. A krumpli héja pedig több tápanyagot (vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, B6-vitamint és C-vitamint) őriz, mint a zöldség többi része.
Küzdelem a szabadgyökökkel
"Az emberek gyakran meghámozzák a burgonyát, ha pürét szeretnének belőle készíteni, pedig azzal együtt is felhasználhatnák" - mutatott rá Mary Jane Detroyer táplálkozási szakértő. Hozzátette, a zöldségek héja olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel.
Bizonyos fizikai és kémiai behatásokra, vérellátási zavarokra a testünket felépítő óriásmolekulákból, például fehérjékből vagy nukleinsavakból atomok, kisebb atomcsoportok válnak le. Ezáltal kémiailag rendkívül aktív szabad kötőhelyek, úgynevezett szabadgyökök keletkeznek. Ezek a környezetükkel azonnal reakcióba lépnek, így az óriásmolekulák károsodását, átrendeződését váltják ki. A számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható C-vitamin és E-vitamin megvédi a testünket a szabadgyökök destruktív hatásától.
Ráadásul a színesebb zöldségek, mint a répa és a paprika, gazdagok olyan másodlagos növényi hatóanyagokban, amelyek antioxidatív, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonsággal bírnak.
Szokások rabjai vagyunk
Gyakran azért hámozzuk meg a zöldségeket, mert félünk attól, hogy túl sok növényvédő szer maradt rajtuk. A szakértő szerint viszont ez a veszély egy alapos mosással is biztonságosan elhárítható.
Azt Mary Jane Detroyer is elismeri, hogy a hámozáshoz fűződő szokásaink nagyban függnek attól, milyen mintát sajátítottunk el erre vonatkozóan gyerekkorunkban, ahogy befolyásolhatja a döntésünket az is, ha érzékenyebb az ízlésünk. Ő maga is legtöbbször megszabadítja például a sárgarépát a legkülső rétegétől, mert ezáltal megváltozik az étel textúrája. Ettől függetlenül azonban a héj meghagyásának semmilyen káros, ártalmas hatása nincs az egészségünkre.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi
Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon
A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.
2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi
Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában
Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.
2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi
Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó
Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.
2025. Május 23. 15:11, péntek | Helyi
A hősök halhatatlanok
Minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe, amikor mindazokra emlékezünk, akiknek tettei nagyban hozzájárultak a magyar nemzet és a magyar állam fennmaradásához.