Városlista
2025. június 4, szerda - Bulcsú

Hírek

2015. Július 25. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: hvg

Ami menő: görögdinnye és uborka a pohárban

Ami menő: görögdinnye és uborka a pohárban

Teljesen felesleges bizonygatni, mennyire jólesik a mostani fülledt estéken egy pohár jéghideg limonádé vagy koktél. A klasszikus ízek mellett minden szezonnak megvannak a maga sztárjai a poharakban.

Az idén a virágos ízek - a rózsa és a levendula -, valamint az uborka és a görögdinnye visz mindent, de a fűszerek is bekéredzkednek az italokba. Legalábbis ezt tudtuk meg Hlatky-Schlichter Huberttől, aki három belvárosi helyen is gondoskodik róla, nehogy kitikkadjanak a vendégek.

„Nagyon szeretik az uborkás vizünket, valamint a fűszernövényekkel fuzionált limonádékat, jeges teákat is. Örök és legnagyobb kedvencnek talán a Paloma mondható, ami egy grapefruit és tequila alapú koktél, de az Aperol Spritz is rendkívül népszerű”- mondja, hozzátéve, hogy érdemes kipróbálni szokatlanabb ízkombinációkat is.

„Sokan ódzkodnak az újdonságoktól, pláne ha külön-külön is érdekesek az ízek, de egy kis győzködés és kóstoló után aztán elcsodálkoznak az összhatáson. Remekül harmonizál például a rózsabors az eperrel, a bazsalikom a málnával, vagy a chili a passion fruit-tal” – állítja Hlatky, akinek egyébként a személyes kedvence a rózsaszirmos gin tonic.

Nem ördöngösség otthon sem keverni egy-egy ütős limonádét vagy koktélt. Kaptunk is recepteket, ki lehet próbálni:

Mentás elixír

  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 lime
  • 4 szem szőlő
  • 2-3 mentalevél
  • 4 cl Irsai Olivér szőlőpálinka
  • 1 dl szóda

Néhány szőlőszemet összetörünk egy evőkanál porcukorral a pohárban, majd egy fél lime levét rácsurgatjuk. Ezt alaposan elkeverjük a mentalevelekkel, majd ráöntjük az Irsai Olivér szőlőpálinkát. Feltöltjük a poharat jéggel és lazítunk az italon szódával. (1 főre)

Summer Punch

  • 2 szelet görögdinnye
  • 4 evőkanál cukorszirup
  • 1 citrom
  • 4cl vodka
  • fél üveg habzóbor
  • friss gyümölcsök (ízlés szerint)

Turmixgépben eldolgozunk 4 evőkanál cukorszirupot és egy citrom levét friss kimagozott görögdinnyével. Hozzáadjuk a vodkát. Behűtjük, szervírozás előtt felöntjük habzóborral és még ízlésünk s tetszésünk szerint friss gyümölcsöket adunk hozzá. (2 főre)

Uborkás, bodzás limonádé

  • 1dl bodzaszörp
  • 3 citrom
  • negyed uborka
  • 1,75 l szóda

Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd a vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük a szódával (vagy mentes vízzel). Kancsóba töltve néhány percig pihentetjük a hűtőben szervírozás előtt. (4 főre)

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 04. 14:42, szerda | Helyi

Bennünk él a haza

Megemlékezést tartottak városunkban június 4-én a trianoni békediktátum 105. évfordulója alkalmából.

2025. Június 03. 16:54, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2025. Június 03. 10:45, kedd | Helyi

Megemlékezést tart városunk a Nemzeti Összetartozás Napján

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak városunkban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 4-én (szerdán).

2025. Június 03. 09:24, kedd | Helyi

Hamarosan megkezdődik a Homokhátság vízpótlása Tiszaalpár és Nyárlőrinc térségében

„A víz útja a Homokhátságig” címmel tartott közös sajtótájékoztatót az Energiaügyi Minisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő délután a Tiszaalpári csónakkikötőnél.