Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2014. Április 19. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az EP kimondta: a virágpor a méz alkotóeleme

Az EP kimondta: a virágpor a méz alkotóeleme

Az európai parlamenti képviselők támogatták az Európa Tanáccsal már informálisan leegyeztetett szabályokat, amelyek a méz természetes alkotóelemeként határozzák meg a virágport, nem pedig külön összetevőként. Ennek az a következménye, hogy a génmódosított növényből származó virágport csak akkor kell feltüntetni a méz címkéjén, ha 0,9 százaléknál nagyobb arányban van jelen a mézben.

„Nagyon örülök, hogy győzött a józan ész a mai szavazáson. A virágpor ugyanis nem a méz „összetevőjeˮ, és örülök, hogy ez a téveszme nem jelenik meg az uniós szabályzásban. Már 2011 óta bizonytalanság övezi a mézek felcímkézését, és most végre helyreáll a szektorban a jogbiztonságˮ - mondta a témáért felelős brit konzervatív-reformer képviselő, Julie Girling. A jelentését 283 szavazattal, 248 ellenszavazat és 45 tartózkodás mellett fogadták el a plenárison.

A mézben 0,9 százaléknál nagyobb arányú génkezelt pollentartalom feltüntetése

A méz természetes alkotóelemeként elfogadott virágporra a címkézésre vonatkozó uniós szabályok érvényesek. Ezek kimondják, hogy a génkezelt szervezetről akkor kell a címkén beszámolni, ha azt a méz (és nem a virágpor) 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmazza.

Jogilag egyértelmű

A jelenlegi szabályzás nem mondja ki egyértelműen, hogy a virágpor a méz összetevője vagy sem. Az Európai Bíróság egy 2011. szeptemberi döntésében a pollent a méz összetevőjeként definiálta, ezáltal arra kötelezte a termelőket, hogy a virágport a méz összetevői közt tüntessék fel a termék címkéjén. A Bizottság által javasolt és a Parlament által támogatott szabályok szerint azonban a virágpor a méz természetes alkotóeleme, nem pedig külön összetevő.

A jogszabályt a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén