Hírek
2015. Január 21. 12:00, szerda |
Helyi
Forrás: femina.hu
Az eredeti bolognai szósz receptje
Ahogy az olaszok készítik...
A világszerte ismert, ízletes paradicsomos-húsos ragut könnyen elkészítheted.
Ízletes paradicsom, illatos bazsalikom, friss darált hús és egy ráérős délután kellenek ahhoz, hogy igazán finom legyen a szószod.
Ne ijedj meg a hosszú készítési időtől, nagy részében csak a lábasban rotyog a szósz, addig foglalkozhatsz bármi mással.
Bolognai szósz
Hozzávalók:
90 dkg darált hús - lehet vegyesen sertés és marha, de egyféléből is remek
7-8 érett paradicsom - körülbelül 70 dekányi kell, meghámozva
10 dkg pancetta vagy bacon
6 evőkanálnyi olívaolaj
6 evőkanálnyi sűrített paradicsom
3 evőkanálnyi vaj
3-4 levél friss bazsalikom
1,5 dl száraz vörösbor
1 nagyobb répa
1 kis fej zeller
1 nagy fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt szerecsendió
só, frissen őrölt bors
Elkészítés ideje:
Három és fél óra.
Elkészítés menete:
A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát kockázd fel, a paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól - ha meleg víz alá teszed egy percre őket, úgy könnyedén ledobják azt -, a bacont pedig kockázd fel. A paradicsomokat egy botmixerrel pépesítsd. Végy elő egy mélyebb serpenyőt, tedd bele az olajat és a vajat, majd közepes lánggal gyújts alá.
Ha felmelegedett, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd amikor már szép üveges, add hozzá a zellert, a répát - szintén apróra kockázva -, és pirítsd 10-15 percig, amíg meg nem puhulnak, és egy kis színük nem lesz.
Ezután vedd kis lángra a tűzhelyet, és újabb 15 percig főzd őket, amíg egészen puhák nem lesznek, ha szükséges, egy kis vizet tégy alájuk. Amikor ez letelt, add a zöldségekhez a húst, és pirítsd fehérre körülbelül tíz perc alatt. Ezután add hozzá a bacont is, keverd el jó alaposan, majd újabb tíz perc leteltével tedd közepesre a lángot és add a raguhoz a bort.
Folyamatosan kevergesd, amíg szépen el nem párolog, add a többiekhez a sűrített paradicsomot, majd két perc múlva a paradicsomokat is, reszeld hozzá a fokhagymát és add hozzájuk a szerecsendiót is, keverd át jól az egészet, újra vedd kis lángra, és időnként megkeverve főzd két és fél-három órán át, amíg igazán sűrű nem lesz.
A sót, borsot és a friss bazsalikomot csak a legvégén add hozzá! Ez egy elég nagy adag lesz, de nyugodtan lefagyaszthatod egy részét, hogy bármikor előkaphasd, és pár perc alatt igazán finom szószod legyen.
Mindennél gyorsabb tésztaételek
A bolognai szósz nem a kapkodós vacsorák sztárja, de ha éppen nincs időd ilyesmire, akkor is isteni tésztákat készíthetsz!
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi
Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében
A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.