Hírek
2016. Január 03. 14:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Bedobták a vevőcsalit
December első felében nagy ajándékot kaptak a magyar halászok. Brüsszel jóváhagyta azt a tervet, mely alapján 2020-ig 15,5 milliárd forintos támogatással lehet fejleszteni az ágazatot.
E hír persze eltörpült abban az időszakban, amikor minden család halat keres: a karácsony idején esszük meg az évente elfogyasztott halmennyiség 30-40 százalékát.
Az egyik kimutatás szerint 3,5, a másik szerint 5 kiló halat eszik egy magyar egy év alatt. Ebben az értékben benne van azonban a tengerről származó halak, rákok, polipok, kagylók, tintahalak mennyisége is, sőt bele kell számolni a kész halételeket, mint a halkonzerv, a halpástétom, a kaviár stb. Így aztán a KSH-adat nem véletlen: 2002–2011 között alig 1,2–1,5 kilónyi magyar vízből származó édesvízi halat evett egy lakos egy év alatt.
Karácsonykor viszont meglódul az egész évben fel sem merülő halfogyasztási kedv: megy a tülekedés a pontyért, harcsáért. Hogy a tradíció mellett ennek mi az oka? Csak egy néphit magyarázhatja: aki sok pikkelyes halat eszik, annak a következő évben sok pénze lesz. S az sem mellékes, hogy a nagy lehalászások ideje november, vagyis a halászat éves termését ilyenkor szüretelik le. Persze év közben is folyamatos a kínálat, ám a kereslet…
És az árképzés is nagyon érdekes: egész évben 1100-1300 forint volt egy kiló élő ponty ára, de karácsonyra – amikor az is vesz halat, aki nem szereti – lezuhantak az árak: már 780 forintért is kapni élő pontyot, ami szinte az önköltségi ára a halnak a tó mellett. Tehát furcsa a piac: amikor a legnagyobb a kereslet, nem verik fel a hal árát. Miért? A kereskedők miatt: a boltosok az olcsó hallal próbálják becsalogatni a vásárlókat.
S hogy a jövőben is lesz mivel, arról a napjainkban Brüsszelben elfogadott magyar Halgazdálkodási Operatív Program is gondoskodik. 2020-ig 15,5 milliárd forint támogatásból a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása a cél – tegyük hozzá, az összes halgazdaság ilyen vállalkozás –, a hagyományos tógazdasági haltermelés mellett tovább kell fejleszteni az intenzív haltermelés módszereit, az úgynevezett akvakultúrás, meleg vízre alapozott haltenyésztést is. Utóbbi terméke az évtizede megjelent, s ma már közkedveltté vált afrikai tüdős harcsa is, de új fajok megjelenése is támogatott, mint például a tengeri süllőé (barramundi), a lapátorrú toké, a tilápiáé. Már csak azért is, mert Európa lakossága egyre több édesvízi halat fog fogyasztani, vagyis a piac egyre nagyobb lesz a magyar halászok előtt. Nos, ezt a lehetőséget kell úgy kiaknázni, hogy közben a természet- és környezetvédelem ügyét is szolgálja az ágazat. A legnagyobb lépés azonban még hátra van: az igen szűkös halfeldolgozó kapacitást kell itthon növelni, és olyan kész- meg félkész termékeket kell előállítani, melyekkel a vásárlók minden rétegét ki lehet elégíteni megfizethető, finom halételekkel. Mindehhez támogatást a halgazdaságok 2016 tavaszától igényelhetnek, ekkorra jelenhetnek meg a pályázatok.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 02. 14:46, kedd | Helyi
Kiskunfélegyházán tartott fogadóórát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő
November 27-én került sor Bács-Kiskun Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője soron következő fogadóórájára.
2025. December 01. 09:03, hétfő | Helyi
Három versenyen értek el sikereket a félegyházi birkózók az elmúlt hétvégén
A Bárány-Almási család gyermekei közül a legkisebb is felnőtt nagyobb testvéreihez és már róla is elmondható, hogy Magyarország bajnoka.
2025. November 29. 21:18, szombat | Helyi
Bemutatták Lezsák Sándor legújabb művét a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban
November 27-én, csütörtökön mutatták be Lezsák Sándor: Habcsók című művét a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
2025. November 29. 13:25, szombat | Helyi
Tornaszobát avattak a Gátéri Liget Óvodában
Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délután a Gátéri Liget Óvoda új tornaszobáját.
