Hírek
2016. December 27. 11:00, kedd |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Csak a nevükben tejek
Napjainkban sokan – elsősorban a tejfehérje-allergiások köréből – kénytelenek nélkülözni a tejet a belőle készült termékekkel együtt.
De nincs semmi baj, gondolhatnánk, hiszen itt vannak a különböző növényi tejek (szójatej, rizstej, zabtej), akár el is felejthetjük a tehéntejet.
A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mert a tehéntej biológiai értéke összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint bármelyik növényi italé. Teljes értékű fehérjeforrás elsősorban a benne lévő, az élethez nélkülözhetetlen úgynevezett esszenciális aminosavak kedvező összetétele miatt.
Emellett kiemelten fontos B12- és D-vitamin-, valamint kalciumforrás is. Olyannyira, hogy az orvosok 6 éves kor alatt nem is engedik a tejet növényi italokkal helyettesíteni, melyek kizárólag kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett. De laktázenzimpótlással ajánlott a tej és tejtermékek fogyasztása a laktózérzékenyek számára. Tudnivaló még, hogy az olyan olajos magból készült italok, mint a dió-, a kesudió-, a szezámmag- és a mandulatej, hároméves kor alatti gyermekeknek nem javasolt, mert allergiákat idézhet elő.
A boltokban kapható növényi tejek között (amelyeket nem is szabadna tejnek nevezni, hanem csak növényi italnak) a szója-, a rizs- és a zabtej a legnépszerűbb. Ezeket többféle módon ízesítik, némelyeket vitaminokkal, kalciummal is dúsítják – bár a mesterségesen hozzáadott vitaminok felszívódása, illetve érvényesülése a szervezetünkben sokkal korlátozottabb, mint amilyen formában például a tehéntejben áll rendelkezésre.
Mivel nem olcsók (literenkénti áruk 700–1000 forint között változik), érdemes megtanulni otthon elkészíteni (különösen a tejfehérje-allergiások számára). Nem igényelnek nagy beruházást, a magokon kívül turmixgép, víz, némi fűszer (vanília, kakaó, fahéj, cukor vagy méz) felhasználásával már előállíthatók.
Az elkészítés menete minden alapanyag esetében hasonló: a magokat néhány órán át langyos vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak, az áztató vizet leöntjük, majd egyliternyi vizet ráöntve összeturmixoljuk.
Ezt követően a pépesített alapanyagot finom szűrőn átszűrjük, aztán ízesítjük. Üvegbe töltve és hűtőben tartva 4-5 napig felhasználható.
A visszamaradt magtörmeléket süteményekbe tehetjük, zöldségekkel együtt megpiríthatjuk, müzlibe keverhetjük.
MANDULAITAL. Elkészítéséhez vegyünk 20 dekányi egész mandulát, tegyük tálba, öntsünk rá vizet és hagyjuk ázni 8 órán át. Ezután öntsük le az áztató vizet, öblítsük át a mandulákat, majd a magvakhoz jó egyliternyi vizet adva turmixoljuk össze. A kapott pépes anyagot finom szűrőn átszűrjük, a szilárd részeket kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb „tej” maradjon bennük. A visszamaradt magtörmeléket lisztként vagy marcipánként hasznosíthatjuk.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi
Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében
A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.