Hírek
2016. December 27. 11:00, kedd |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Csak a nevükben tejek

Napjainkban sokan – elsősorban a tejfehérje-allergiások köréből – kénytelenek nélkülözni a tejet a belőle készült termékekkel együtt.
De nincs semmi baj, gondolhatnánk, hiszen itt vannak a különböző növényi tejek (szójatej, rizstej, zabtej), akár el is felejthetjük a tehéntejet.
A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mert a tehéntej biológiai értéke összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint bármelyik növényi italé. Teljes értékű fehérjeforrás elsősorban a benne lévő, az élethez nélkülözhetetlen úgynevezett esszenciális aminosavak kedvező összetétele miatt.
Emellett kiemelten fontos B12- és D-vitamin-, valamint kalciumforrás is. Olyannyira, hogy az orvosok 6 éves kor alatt nem is engedik a tejet növényi italokkal helyettesíteni, melyek kizárólag kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett. De laktázenzimpótlással ajánlott a tej és tejtermékek fogyasztása a laktózérzékenyek számára. Tudnivaló még, hogy az olyan olajos magból készült italok, mint a dió-, a kesudió-, a szezámmag- és a mandulatej, hároméves kor alatti gyermekeknek nem javasolt, mert allergiákat idézhet elő.
A boltokban kapható növényi tejek között (amelyeket nem is szabadna tejnek nevezni, hanem csak növényi italnak) a szója-, a rizs- és a zabtej a legnépszerűbb. Ezeket többféle módon ízesítik, némelyeket vitaminokkal, kalciummal is dúsítják – bár a mesterségesen hozzáadott vitaminok felszívódása, illetve érvényesülése a szervezetünkben sokkal korlátozottabb, mint amilyen formában például a tehéntejben áll rendelkezésre.
Mivel nem olcsók (literenkénti áruk 700–1000 forint között változik), érdemes megtanulni otthon elkészíteni (különösen a tejfehérje-allergiások számára). Nem igényelnek nagy beruházást, a magokon kívül turmixgép, víz, némi fűszer (vanília, kakaó, fahéj, cukor vagy méz) felhasználásával már előállíthatók.
Az elkészítés menete minden alapanyag esetében hasonló: a magokat néhány órán át langyos vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak, az áztató vizet leöntjük, majd egyliternyi vizet ráöntve összeturmixoljuk.
Ezt követően a pépesített alapanyagot finom szűrőn átszűrjük, aztán ízesítjük. Üvegbe töltve és hűtőben tartva 4-5 napig felhasználható.
A visszamaradt magtörmeléket süteményekbe tehetjük, zöldségekkel együtt megpiríthatjuk, müzlibe keverhetjük.
MANDULAITAL. Elkészítéséhez vegyünk 20 dekányi egész mandulát, tegyük tálba, öntsünk rá vizet és hagyjuk ázni 8 órán át. Ezután öntsük le az áztató vizet, öblítsük át a mandulákat, majd a magvakhoz jó egyliternyi vizet adva turmixoljuk össze. A kapott pépes anyagot finom szűrőn átszűrjük, a szilárd részeket kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb „tej” maradjon bennük. A visszamaradt magtörmeléket lisztként vagy marcipánként hasznosíthatjuk.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 13. 17:25, vasárnap | Helyi
Közel hétszázan táncoltak együtt Kiskunfélegyházán
Regionális Szenior Örömtánc találkozót tartottak április 12-én Kiskunfélegyházán a Városi Sportcsarnokban, ahol az idősebb korosztály együtt ropta a legfiatalabb generációval.
2025. Április 13. 08:19, vasárnap | Helyi
Kétnapos diákfesztivál zajlott Kiskunfélegyházán
A tavalyi évben került először megrendezésre a Diákfeszt. Idén április 10-11-én gyűltek össze városunk középiskolásai, hogy közös programokkal erősítsék meg összetartozásukat.
2025. Április 13. 07:29, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2025. április 13. - Virágvasárnap - Urunk szenvedésének vasárnapja
2025. Április 13. 07:25, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2025. április 13. - Virágvasárnap - Az Úr szenvedésének vasárnapja