Hírek
2015. Február 01. 13:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: origo.hu
Drágán adnak vackokat
Az emberek egy része szerint a camembert szaga olyan, mint egy nyolcágyas, bentlakásos kollégiumi fiúszobáé.
Az emberek egy része szerint a camembert szaga olyan, mint egy nyolcágyas, bentlakásos kollégiumi fiúszobáé.
Az emberek egy része szerint a camembert szaga olyan, mint egy nyolcágyas, bentlakásos kollégiumi fiúszobáé. Ha ön is így gondolja, vagy meneküljön, vagy borzongjon: végigkóstoltuk az összes olcsó camembert-t, amit csak találtunk.
A limit 750 forint volt. Nem kilóra. Darabra. Természetesen létezik ezeknél jóval drágább is, de tényleg nem lett volna fair összeengedni a mezőnyt az igazi, luxos, pasztőrözetlen tejből készült eredetvédett normandiai sajtokkal. Éppen ezért húztunk egy felső határt, majd körbementünk a kereskedésekben.
Mégis magyar!
Meglepő módon a Bakonyt nem találtunk sehol, pedig ez igazán ismert hazai márka. Régi konkurensét, a Tihanyt gond nélkül megleltük majdnem mindenhol, igaz, sokak állítása szerint a kerek változatot már Csehországból importáljuk – ezen viszont nem látni külföldi származásra utaló jelzést. Ez jó hír vagy sem? Később kiderül.
A camembert sajtot egy normandiai faluról nevezték el. 1791-ben készítette először Marie Harel, aki megfogadva egy Île-de-France régióból, vagyis a brie hazájából érkezett pap tanácsait, megalkotta a világ egyik legnépszerűbb lágysajtját.
Már pasztőrözött
Eredetileg pasztörizálatlan tejből készül, de a mai termelés nagy részét már a pasztőrözött változatok adják. Ennek ellenére a francia piacokon nagyon népszerű az eredeti Appellation d'origine contrôlée Camembert de Normandie – nem tudjuk őket elítélni, ha tehetnénk, mi is a nyerstej alapút ennénk.
Térjünk a lényegre. Volt igazán rossz és ehetetlen? Nem. Ugyan a hazai élelmiszeripar félelmetesen kreatív, ha a profitmaximalizálásról és a vevők bepalizásáról van szó, de ebben a műfajban nem jelentős a susmus. Az összes sajt ehető volt, igaz, a mezőny derékhada unalmas és ízetlen, nem érdemes arra sem, hogy leemeljük a polcról, mikor vannak igazán jó tételek is a boltokban.
A győztesek
Jobb az érettebb
Nem tudom, önök hogy vannak vele, de a teszt során mindenki az érettebb, francia vonalat kedvelte jobban. A semleges, szagtalan, bársonyos bundájú átlag a szemnek szép, de a szájnak nem sokat ad. Éppen ezért száz százalékos igenléssel – ilyen sem volt még – a Lidlben talált Chene d'argent lett az aranyérmes, míg az ezüst a Saint Benoit-é.
A harmadik helyre igazi meglepetésként befúrta magát egy jelentéktelen, aprócska, márka nélküli lengyel sajt, amely sokkal, de sokkal jobb volt, mint amit a csomagolás alapján vártunk volna. A negyedik az egészséges középminőségben utazó, szintén lengyel President, amelynek érdekessége a magas zsírtartalma. Talán emiatt lett az állaga tökéletes, mindennél jobb.
Figyeljenek!
Vásárláskor egy dologra figyeljenek: 75-től 250 grammig mindenféle kiszerelés találtunk. Ha csak a termék árát nézik, könnyen rávágják egy minőségi francia sajtra, hogy drága. Mi is kiszámoltuk a kilóra vonatkozó árakat – nézzék csak meg, legtöbbször pont az a drága, amit olcsónak próbálnak mutatni!
Zsírtartalom a szárazanyagban: 49%
Az Aldiban vásároltuk a Franciaországban gyártott sajtot. Kellemes fadobozba csomagolták, igaz, ez arrafele így dukál. Nem bársonyos penészű, inkább a hagyományos vonalat képviseli.
Nekik van igazuk, a túl bársonyos, a magyar és német piacra jellemző hófehér, steril bunda nem a valóság – a tesztből is látszik, hogy a kevésbé szép camembert-ek voltak a legfinomabbak. Ha a Destrier kicsit érettebb és karakteresebb lett volna, megcsípné a dobogót. Persze így sem rossz, a mezőny elejében a helye.
Chene d'argent, 250 g, 549 Ft, 2196 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 45%
Már a fólián keresztül érezni az illatát, igazi, orrszőrt csomózó sajtszag. Ezt érlelték rendesen, hagyták, dolgozzon az anyag. Megérte, hiszen a végeredmény harmonikus, az ízek összekapaszkodtak, nincsen benne semmi zavaró, öröm leparkolni a nyelven és hagyni, hogy bebalzsamozza az ízlelőbimbókat.
A Lidl saját márkás terméke ez, de tisztességes normandiai áru, tudják, az a lágy, szinte kenhető fajta. Kilóra kivetített árát nézve, ízét figyelembe véve nem kétséges, hogy ez lett mostani összehasonlítónk győztese.
Saint Benoit, 240 g, 739 Ft, 3079 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 45%
A Sparban futottunk bele, szemre a mezőny legdrágább tétele, de kilóra átszámolva rögtön barátságosabb a kép. Kicsomagolva a fóliából kellemes, nehéz, földes illatot ad, ami a sok semleges tétel között önmagában is üdítő.
Az íze kerek, közepesen érett, de nagyon krémes és harmonikus. Az első falatok után rögtön jönnek a bevillanások, mivel lehetne párosítani – a lidls győztes olyan önmagában élvezős, ez inkább más ételek társaságában üthet nagyot.
Tihany ínyenc, 125 g, 499 Ft, 3992 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 60%
Azt vártuk, hogy ez is a csehek terméke lesz, de nem: minden jel szerint itthon készül, és egész jó is. Mivel zsírtartalma magas, ezért kellemesen krémes, igaz, jót tenne neki az idő – ezek a típusú camembert-ek a legjobbak arra, hogy a csehek jolly joker kocsmai ételét, a „nakladany hermelint” elkészítsük. Na, vajon mi a tervünk a maradékkal?
Egyetlen hibája van, hogy az íze nem képes feldobni a kóstolókat. Egyszerű, neutrális, nincs benne az a rafinéria, amiért egy jó camembert-re képes vagyunk éjszaka is rájárni. Kétszer. Meg reggel is kicsit.
From d'Or, 125 g, 239 Ft, 1912 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 45%
Szintén a Lidlből való, de ha ott állnak a sápadt neonfénnyel bevilágított hűtőpult előtt, véletlenül se ezt a németet válasszák, hanem az első helyre hozott franciát. Amitől az jó, ebből komplett hiányzik: íze alig, illata nulla.
Kemény, rugalmas, nincs meg a szeretett olvadós, zsíros érzés a szájban, szétesés közben nem szabadulnak fel a camembert tipikus aromái. Az, hogy egy sajt homogén, fehér és csinoska, sajnos édeskevés, mert ez nem nézni, hanem enni kell.
Tihany Szendvics, 120 g, 399 Ft, 3325 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 47%
Az illata meglepően markáns, már-már pincemélységű, így kíváncsian vártuk az első falatot. A hófehér, bolyhos penészbunda persze sejttette, hogy ez sem ér az érettebb tételek nyomába. A kést rányomva már biztosak lehettünk: többet ígért az orrnak, mint a szemnek majd a szájnak.
Szinte figyelni kell, hogy a bunda ízén túl észrevegyük magának a sajtnak az aromáját. Nagyon visszafogott, így aki először kóstol camembert-t és ilyennel kezdi, nem érti majd, mire föl ez a felhajtás?
Alpenmark, 125 g, 239 Ft, 1912 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 45%
Német sajt, az Aldiban találtuk. Amikor a cikk első oldalán arról volt szó, hogy nincs ehetetlen, felesleges termék viszont bőven, akkor pont erre gondoltunk. A világ semmit sem vesztene, ha ezt nem forgalmaznák – se íze, se bűze, szimplán csak unalmas.
Kemény, akár egész vékonyra is szeletelhető, ami ugye pont nem ennek a sajtfélének az ismérve. Rántani mondjuk egyszerűbb, de szendvicshez, száraz szalámi mellé nem való.
Tesco Natúr, 120 g, 269 Ft, 2241 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 32%
Köszönjük, ezt nem kellett volna. Persze tudjuk, a Tesco törekszik arra, hogy minden árucsoportban legyenek sajátmárkás termékeik, de óhatatlanul fölmerül a kérdés: minek? Mire volt ez jó? Ilyenekért tényleg nem érdemes kinyitni vasárnap…
A 32 százalék zsírtartalom ebben a műfajban kevés. Sem az állaga, sem az íze nem jó, sőt az ára sem. Ha a tippünk helytálló, akkor ez egy Bon Fromage camembert átcímkézve, teszkósítva: a vicc az, hogy az csupán 227 forintba kerül, vagyis olcsóbb ennél.
Creamfields, 120 g, 279 Ft, 2325 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 50%
Szintén a Tesco saját márkája, fehér, bolyhos, kemény, belül ízetlen. Ezzel most elmondtunk mindent, ne haragudjanak, nem ragozzuk tovább, már tudják a lényeget. A csomagolás viszont megér – ha egy misét nem is, de egy cinkos összekacsintást talán.
A képen egy félbevágott camembert látható, amelyet barátságosan ölelnek körül a zöld fűszálak és fehér százszorszépek. A jobb sarokban felirat: „tálalási javaslat”. Nem tudom, önöknél hogy szokás, de nem hinném, hogy bárki is a kiskertben enne a földön. Lehet, hogy nem is mi vagyunk a célcsoport, hanem a szomszéd hangyacsalád?
Bon Fromage, 120 g, 227 Ft
Zsírtartalom a szárazanyagban: 32%
Amit feljebb leírtunk a Tesco Natúr kapcsán, ide is igaz. Állaguk, ízük, penészbundájuk, és zsírtartalmuk megegyezik, aki az egyiket kóstolta, a másikról is tud nyilatkozni.
Egyetlen értelmét a rántott camembert-ben látjuk, talán ott lenne esélye a keményebb, gumisabb állagnak, hisz még a kezdők sem folyatják ki a bunda alól. Persze a kérdés akkor is adott, hol maradna a panír alól a finom sajtaroma?
Camembert, 75 g, 249 Ft, 3320 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 60%
Azt hittük, ez is hasonló melódia lesz, mint a névnélküli lidl-s puding, de óriásit tévedtünk. A márkanév nélküli csomagolás semmi jót nem ígért, de úgy tűnik, a hagyományos marketingértékek mellett – cipőt a cipőboltból, camembert a camembert-es dobozból – lehet csak igazán finomat találni.
Nagy kár, hogy ha kilóra vetítve nézzük, félelmetesen drága a két harapással eltűntethető lengyel sajt. De milyen az a két harapás: illatos, ízes, hosszan tartó élményt ad a szerény csomagolású korong.
Milkana Natúr, 80 g, 239 Ft, 2987 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 50%
Köszönöm nem, mondta kedves kóstolóm az első falat után, majd hátralépve utat engedett a többi kíváncsinak. Egy harapás után már ők sem voltak annyira kihegyezve a Milkana „rejtett képességeire”. Persze ilyenek nincsenek is: ez a sajt az első felvágástól az utolsó penészmolekuláig ugyanilyen fád lenne.
Persze, azt érezni, hogy van valami a szájüregben, csak azt nem tudjuk, minek, hiszen olyan kimérten bánik az ízlelőbimbóinkkal, mint a száját szigorúan ráncoló Hetty King a kis szőke Sarah Stanley-vel egy-egy csínytevés után.
Cheesland félzsíros, 125 g, 379 Ft, 3032 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 30%
Ha empirikus bizonyítékot keresnek arra, hogy a zsír jó, kóstolják meg ezt a sajtot, amibe keveset tettek. A light termékkel a diétázókat akarják megszólítani, azokat, akik képesek lemondani a finom aromákról cserébe az önámításért, hogy nem híznak tovább.
Nem csak azzal van baj, hogy nem elég jó az íze, de az állaga is csapnivaló. Száraz, merev, nincs meg benne a camembert-ekre jellemző lágy krémesség. A helyzeten tovább ront, hogy van valami nehezen megfogalmazható utóíze. Bármi is az, nincs helye egy sajtban.
Président, 120 g, 539 Ft, 4491 Ft/kg
Zsírtartalom a szárazanyagban: 61,5%
Öröm megsimítani a nemespenészét, de beleszagolni, kitárt szájjal beleharapni ugyanúgy jó érzés. Mivel nagyon magas a zsírtartalma, a krémessége páratlan – pihentessük bátran nyelvünkön, hagyjuk, hogy az ízek újabb és újabb dimenziói jelenjenek meg.
A lengyel President nem túlérlelt fajta, de mégis finom. Egyetlen baja, hogy nagyon drága: ennyiért már lényegesen finomabb, eredeti francia sajtokat is el lehet csípni.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 24. 08:54, vasárnap | Helyi
A MOHU hat hónap alatt 700 millió palackot gyűjtött össze
November közepéig 700 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza Magyarországon az új visszaváltási rendszerben - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. November 24. 08:53, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
Évközi 34. vasárnap - 2024. november 24.
2024. November 24. 07:48, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2024. november 24. - Évközi 34. vasárnap KRISZTUS, A MINDENSÉG KIRÁLYA
2024. November 24. 07:42, vasárnap | Helyi
Megkapták kék szalagjaikat a Kossuth iskola végzősei
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium november 22-én tartotta szalagavató ünnepségét.