Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:25, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress

Egyre hosszabb az allergiaszezon

Egyre hosszabb az allergiaszezon

Azok, akik allergiában szenvednek, és elsősorban a parlagfű pollenjére érzékenyek, évről évre megtapasztalják a kellemetlen tüneteket - ráadásul úgy tűnik, hogy egyre hosszabb ideig.

A szakértők szerint a hosszabb allergiaszezonért az emelkedő átlaghőmérséklet és a növekvő szén-dioxid koncentráció a felelős.

Az orvosok szerint az allergiaszezonnak augusztus közepétől szeptemberig kellene tartania, a világ több részén azonban a betegek egyre korábban kezdik tapasztalni a tüsszögést, a szemviszketést és az orrváladékozást - ezek pedig egyértelműen az allergia jelei. Ráadásul a tünetek akár októberig is kitarthatnak - írja a HealthDay.

A fő bűnös természetesen a sokat emlegetett parlagfű, amelynek pollenje Európában és Amerikában is milliókat kínoz. Egyetlen növény 1 milliárd pollent képes termelni egy szezon alatt - a növekvő hőmérséklet és szén-dioxid szint következtében azonban a virágzás akár hónapokkal is hosszabb lehet a normálisnál.

A tüneteket teljes mértékben elkerülni nem lehet, a gyógyszerek csak elnyomják és csökkentik őket. Ha azonban az allergiások figyelik a pollenjelentéseket, és nem mennek a természetbe olyankor, amikor kiemelten magas a pollenkoncentráció, kevesebb szenvedéssel is megúszhatják a kitolódott szezont.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: allergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.