Városlista
2025. április 8, kedd - Dénes

Hírek

2018. Március 06. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk

Fontos, hogy tisztában legyünk vele: hogy mit eszünk, nem csak egészségünkre van komoly hatással. Bizonyos ételek fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat.

Részben hidrogénezett olajak

Ezt a zsiradékfajtát leggyakrabban feldolgozott élelmiszerekben találhatjuk meg. Támogatják a szervezetben a gyulladások kialakulását, ami sejtszintű károsodást, öregedést okozhat. Kutatások szerint a transzzsírokként is ismert zsiradékok sokkal több élelmiszerben találhatóak meg, mint amennyinek a csomagolásán feltüntetik. Éppen ezért a legbiztosabb, ha a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a lehető legjobban megpróbáljuk csökkenteni, és minél kevesebb előre csomagolt ételt fogyasztani.

Hozzáadott cukor

A cukorban gazdag étrend nemcsak az egészséget, de a külsőnket is károsítja. A véráramba kerülő felesleges cukor kollagénvesztéshez vezet, amitől az ízületeink gyengébbek, bőrünk pedig kevésbé feszes, fénytelenebb, rugalmatlanabb és ráncosabb lesz. A sejtszintű öregedési folyamatok gyorsítása mellett károsítja a memóriát, csökkenti az energiaszintet, és növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ráadásul még függőséget is okoz. Hozzáadott cukorból fogyasszunk minél kevesebbet, kerüljük az ilyesmit tartalmazó élelmiszereket.

Finomított szénhidrátok

Tápértékük alacsony, és hasonlóan hatnak a szervezetre, mint a cukor - ezért javasolják például a szakértők, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük el a fehér lisztből készült termékeket. Ha túl sok ilyesmit fogyasztunk, akkor ez hosszú távon inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet, és persze a bőrünk fiatalságára sincs túl jó hatással. Ha tehetjük, inkább teljes értékű szénhidrátokat fogyasszunk, például hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, nyers zöldséget és gyümölcsöket.

Olajban sült ételek

Nagy mennyiségű oxidatív stressznek teszik ki a szervezetet, illetve támogatják a gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért gyorsítják a sejtszintű öregedési folyamatokat. A párolás, a főzés, a roston sütés sokkal egészségesebb főzési mód, ráadásul alakunk és bőrünk számára is kedvezőbb.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 08. 09:01, kedd | Helyi

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.

2025. Április 07. 14:58, hétfő | Helyi

90 év, mely tele élményekkel, bölcsességgel, sok-sok munkával és szeretettel

Ma (április 7-én) töltötte be 90. életévét Kalapács Istvánné Erzsike néni, aki élete kilenc évtizede során megélt történelmi időket, változásokat, ám mégis mindig megőrizte szívében a derűt és kedvességet.

2025. Április 06. 08:15, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. április 6. - Nagyböjt 5. vasárnapja

2025. Április 06. 08:14, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. április 6. - Nagyböjt 5. vasárnapja