Városlista
2025. május 25, vasárnap - Orbán

Hírek

2018. Március 06. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk

Fontos, hogy tisztában legyünk vele: hogy mit eszünk, nem csak egészségünkre van komoly hatással. Bizonyos ételek fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat.

Részben hidrogénezett olajak

Ezt a zsiradékfajtát leggyakrabban feldolgozott élelmiszerekben találhatjuk meg. Támogatják a szervezetben a gyulladások kialakulását, ami sejtszintű károsodást, öregedést okozhat. Kutatások szerint a transzzsírokként is ismert zsiradékok sokkal több élelmiszerben találhatóak meg, mint amennyinek a csomagolásán feltüntetik. Éppen ezért a legbiztosabb, ha a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a lehető legjobban megpróbáljuk csökkenteni, és minél kevesebb előre csomagolt ételt fogyasztani.

Hozzáadott cukor

A cukorban gazdag étrend nemcsak az egészséget, de a külsőnket is károsítja. A véráramba kerülő felesleges cukor kollagénvesztéshez vezet, amitől az ízületeink gyengébbek, bőrünk pedig kevésbé feszes, fénytelenebb, rugalmatlanabb és ráncosabb lesz. A sejtszintű öregedési folyamatok gyorsítása mellett károsítja a memóriát, csökkenti az energiaszintet, és növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ráadásul még függőséget is okoz. Hozzáadott cukorból fogyasszunk minél kevesebbet, kerüljük az ilyesmit tartalmazó élelmiszereket.

Finomított szénhidrátok

Tápértékük alacsony, és hasonlóan hatnak a szervezetre, mint a cukor - ezért javasolják például a szakértők, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük el a fehér lisztből készült termékeket. Ha túl sok ilyesmit fogyasztunk, akkor ez hosszú távon inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet, és persze a bőrünk fiatalságára sincs túl jó hatással. Ha tehetjük, inkább teljes értékű szénhidrátokat fogyasszunk, például hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, nyers zöldséget és gyümölcsöket.

Olajban sült ételek

Nagy mennyiségű oxidatív stressznek teszik ki a szervezetet, illetve támogatják a gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért gyorsítják a sejtszintű öregedési folyamatokat. A párolás, a főzés, a roston sütés sokkal egészségesebb főzési mód, ráadásul alakunk és bőrünk számára is kedvezőbb.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi

Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon

A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.

2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi

Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.

2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó

Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.

2025. Május 23. 15:11, péntek | Helyi

A hősök halhatatlanok

Minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe, amikor mindazokra emlékezünk, akiknek tettei nagyban hozzájárultak a magyar nemzet és a magyar állam fennmaradásához.