Városlista
2024. június 28, péntek - Levente, Irén

Hírek

2024. Június 25. 13:56, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Első alkalommal rendeztek erősember-versenyt Kiskunfélegyházán

Első alkalommal rendeztek erősember-versenyt Kiskunfélegyházán

Egy olyan sportág mutatkozott be Kiskunfélegyházán, amit még eddig soha nem rendeztek meg a városban.

A nemzetközi erősemberek versenyén a magyarokon kívül Csehország, Szerbia és Szlovákia is képviseltette magát. A városi sportcsarnok parkolójában hat versenyszámban mérték össze erejüket.

A jeles eseményről a Félegyházi Közlöny számolt be hasábjain.

Szombaton délelőtt először az amatőr erősemberek mérték össze erejüket, majd délután három órától már kemény és éles küzdelmeket láthattak az érdeklődők. A versenyzőket és a nézőket Balla Lászlóalpolgármester köszöntötte.

– Mondhatnám úgy is, hogy premieren vagyunk, ha színházban lennénk, de nem ott vagyunk, mert ilyen típusú verseny Kiskunfélegyházán még nem volt. Minden egyes verseny nehézségekkel jár, minden valószínűséggel itt is voltak nehézségek, de ez már a múlté. Köszöntöm Fekete László családját, és azt a szervező csapatot, akik ezt a rendezvényt idehozták Kiskunfélegyházára, mert ez a verseny is a város hírnevét viszi tovább. Bízom abban, hogy a verseny sportszerű körülmények között fog lebonyolódni, mert az itt indulók a teljesítő képességük, teljesítményük határát feszegetik. Biztos vagyok abban, hogy csúcsteljesítményt csak így tudnak elérni. Az alpolgármester azt kívánta, hogy sportszerű kertek között dőljön el, hogy ki a legerősebb, a legügyesebb.

A verseny előtt ifj. Fekete László főszervező szólt a jelenlévőkhöz és elmondta, hogy tiszta eszközökkel, dopping nélkül állnak oda, minden erőpróbához. Szerinte dopping és kábítószerek nélkül is lehet szép eredményeket elérni. Édesapja, a kilencszeres világbajnok Fekete László is arról beszélt, hogy mindig tiszta eszközökkel küzdött olyan emberek ellen, akik kokszoltak. Több mint húsz éve nem tudják megdönteni a kőgolyóemelés világrekordját, ami nem volt más, mint az 1,30 méteres állványon áttenni a 232,5 kilós golyót. Elmondta, hogy vannak olyan sportágak, ahol nem tiszta eszközöket használnak a teljesítményük eléréséhez. Azok a rendezvények, amelyeket a fia, László szervez, az országban a feltörekvő ifjúság küzdelmei, hogy később magasabb szintre tudjanak lépni.

A versenyben hét kétszemélyes csapat mérte össze tudását és erejét. Vörös Dávid és Ukrin Róbert Szlovákia, Bondár Vukovic és George Kergez Szerbia, Győri László és Vajda Péter Szlovákia, Dávid István Csongrád és Kovács Zsolt Ozora, Bakos Alex Nemesnádudvar és Csizmadia Ferenc Szlovákia, Boda András Dég és Kovács Péter Enying, valamint Lukas Zvara és Tomas Bazsek Csehország.

Az erős emberek hat számban – ami időre ment – versenyeztek egymással. Az első feladatban 100, 130, és 150 kilós kőgolyót kellett egy méter magas rúdon áttenni. Ha az egyik versenyző abbahagyta, akkor a másik folytathatta. Azok nyertek, akik a legrövidebb idő alatt tudták teljesíteni a feladatot. A második versenyszámban egy 420 kilós kereket kellett öt alkalommal átfordítani. Az első számhoz hasonlóan, itt is maguk között döntötték el a versenyzők, hogy ki hányszor fordítja át. Erre két perc időt kaptak. Sajnálatos módon ebben Bondár Vukovics megsérült, mentőt kellett hívni hozzá, így nem tudta folytatni a versenyt. Szerencsére nem volt komoly a sérülése és az eredményhirdetésre már saját lábán ment oda. A harmadik szám összetett feladat volt. Az egyik versenyzőnek egy 100, a másiknak egy 110 kilós dobozt, amiben homok volt, kellett huszonöt méterre elvinni. Ezzel még nem ért véget a feladat, mert egy háromszög alakú, 145 kilós fémtárgyat is el kellett vinni ugyancsak huszonöt méterre. Ez több csapatnak sem sikerült, főleg azért, mert nem tudták rendesen megfogni a fémtárgyat.

A következő feladat szintén két részből állt. Egy úgynevezett „bőröndöt”, ami 130 kilós volt, kellett három lépcsőn felvinni az egyik versenyzőnek. Amikor befejezte, a társának egy százkilós ládát, amiben homok volt – de nem tették tele, így minden mozdulatnál mozgott benne – kellett kétszer a feje fölé emelni. A szervezők szerint ez volt a legnehezebb feladat. Nem is sikerült csak két csapatnak teljesíteni. Az ötödik versenyszámnál egy személyautó hátulját kellett megemelni és addig tartani nyújtott lábakkal, ameddig csak bírta a versenyző. Ez mintegy 250 kiló súlyt jelentett, de csak a csapatok egyik versenyzőjének kellett végrehajtani.

Talán a leglátványosabb és a legjobban várt versenyszám a kamionhúzás volt. Egy 15 tonnás járművet kellett a két versenyzőnek elhúzni. Az egyik közvetlen a kamionnál, hevederrel a testén keresztbe véve, a másik pedig húsz méterrel távolabb, a már a korábbi feladatban szerepelt nagy kerékben ülve, állva, fekve húzta a kötelet. A gyerekek nagy örömére, ezt a feladatot ők is kipróbálhatták, természetesen úgy, hogy a kamion lassan haladt, nekik csak a kötelet kellett feszesen tartani.

A feladatok végén összeadták a pontokat, ami alapján kiderült, hogy a hetedik helyet a sérült Bondár Vukovics és George Kergez szerezte meg, hatodik lett Boda András és Kovács Péter, ötödik helyen végzett Vörös Dávid és Ukrin Róbert, a negyedik pozíciót pedig Lukas Zvara és Tomas Bazsek szerezte meg. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára Dávid István és Kovács Zsolt állhatott fel. Második lett Győri László és Vajda Péter, míg az első helyen a Bakos Alex, Csizmadia Ferenc páros végzett.

(Fotó és cikk: Félegyházi Közlöny)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 15:35, péntek | Helyi

Ezt hozza a hétvége időjárása

Viharok után kánikula, vasárnap akár 37 Celsius fok is lehet.

2024. Június 28. 10:36, péntek | Helyi

Egy apró szúrás, óriási baj!

Rendőrök segítettek Kiskunfélegyháza vasútállomásán egy darázscsípéstől bajba jutott hölgyön.

2024. Június 28. 10:23, péntek | Helyi

Megvizsgálták a vármegye természetes fürdővizeit

Bács-Kiskun vármegye hét engedélyezett természetes fürdővizének a 2024-ben eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján megfelelő a vízminősége.

2024. Június 28. 10:16, péntek | Helyi

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.