Városlista
2025. október 14, kedd - Helén

Hírek

2014. Október 11. 15:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Érdekességek a kürtős kalácsról

Érdekességek a kürtős kalácsról

Gondoltad volna, hogy a kürtőskalácsról egy 1450 körüli kéziratban tettek először említést?

Az írás szerint a kelt tésztát sütődorongra csavarták fel, majd megkenték tojássárgájával, és parázs fölött pirosra sütötték. Az első ismert receptet gróf zabolai Mikes Mária 1784-ben, Erdélyben megjelent szakácskönyvében olvashatjuk. Érdekesség, hogy a grófnő receptje még nem tartalmazott cukrot. Néhány évvel később, a felvidéki Simai Kristóf is lejegyezte a maga szakácskönyvében a kürtőskalács elkészítésének javaslatát. Ez az első olyan recept, amely szerint a sütés végén cukorba kell forgatni a kalácsot. Cukor híján darált diót, mandulát már akkoriban is használtak. Közel száz évet kellett várni arra a receptúrára, amelyben azt írják, hogy a feltekert kelt tésztát még a sütés előtt hintsék meg cukorral, hogy az a parázs fölött karamell bevonatot képezzen a süteményen.

Honnan a név?
A kalács neve a tűzhelyek kürtőjére utal. Eredetileg Székelyföld kedvelt süteménye volt, leginkább ünnepi alkalmakra készítették. A 18. század elején már a magyar nemesség körében is népszerűségnek örvendett. A század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt, és a polgári, majd a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett.

Hogyan készítsd el otthon?
Hozzávalók 4 kalácshoz:
40 dkg liszt
1 tojás
2 púpozott evőkanál cukor
5 dkg vaj
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
fél mokkáskanálnyi só
fél citrom reszelt héja
étolaj és kristálycukor a hempergetéshez

1. Az élesztőt futtasd fel 1 dl tejben kevés cukorral. A liszthez add hozzá a puha vajat, a maradék tejet és cukrot, a sót, a felvert tojást és a reszelt citromhéjat, majd végül az élesztős tejet. Dagaszd, gyúrd alaposan, vagy tedd kenyérsütőbe és indítsd el a dagasztás, kelesztés programot. Gép híján a dagasztást követően kb. egy órán át keleszd a tésztát.
2. A megkelt tésztát oszd el négyfelé, majd lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki. Késsel vagy pizzavágóval vágd csíkokra, a csíkokat tekerd föl az előzőleg megolajozott sütődorongra. A tésztacsíkok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Ha elkészültél, a tésztát kend meg olajjal, majd hempergesd bele vagy szórd meg kristálycukorral.
3. Parázs fölött forgasd és süsd addig, amíg a cukormáz megbarnul. Ez kb. 15 perc. Forrón beleforgathatod darált dióba, mandulába, vaníliás cukorba.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 11. 06:00, szombat | Bulvár

Október 16-án kerül a magyar mozikba Kovács Ákos énekes-dalszerző pályáját bemutató zenés portréfilm

Október 16-án kerül a magyar mozikba a Kovács Ákos énekes-dalszerző pályáját bemutató Ember maradj - Az Ákos-sztori. Eddig. című zenés portréfilm, amely bemutatja a zenész sikereit, személyes küzdelmeit is.

2025. Október 10. 07:34, péntek | Bulvár

Tíz magyar étterem kapott idén Michelin-csillagot

Tíz magyar étterem kapott Michelin-csillagot a Michelin Guide francia étteremkalauz csütörtök esti budapesti díjátadóján.

2025. Október 08. 07:41, szerda | Bulvár

Szerencsejáték Zrt.: mesterséges intelligencia használatával készült hamis videó terjed a világhálón

A Szerencsejáték Zrt. nevével visszaélő, mesterséges intelligencia használatával készült, megtévesztő tartalmú videó biztatja játékra a nézőket a közösségi oldalakon

2025. Október 07. 07:38, kedd | Bulvár

A Quimby 35 évét ünnepli jövő márciusban az MVM Dome-ban

Megalakulása 35. születésnapját nagyszabású koncerttel ünnepli jövőre a Quimby. Az egyik legnépszerűbb hazai rockzenekar 2026. március 28-án az MVM Dome-ban lép fel.