Hírek
2014. Október 11. 15:00, szombat |
Bulvár
Forrás: - szerk. -
Érdekességek a kürtős kalácsról

Gondoltad volna, hogy a kürtőskalácsról egy 1450 körüli kéziratban tettek először említést?
Az írás szerint a kelt tésztát sütődorongra csavarták fel, majd megkenték tojássárgájával, és parázs fölött pirosra sütötték. Az első ismert receptet gróf zabolai Mikes Mária 1784-ben, Erdélyben megjelent szakácskönyvében olvashatjuk. Érdekesség, hogy a grófnő receptje még nem tartalmazott cukrot. Néhány évvel később, a felvidéki Simai Kristóf is lejegyezte a maga szakácskönyvében a kürtőskalács elkészítésének javaslatát. Ez az első olyan recept, amely szerint a sütés végén cukorba kell forgatni a kalácsot. Cukor híján darált diót, mandulát már akkoriban is használtak. Közel száz évet kellett várni arra a receptúrára, amelyben azt írják, hogy a feltekert kelt tésztát még a sütés előtt hintsék meg cukorral, hogy az a parázs fölött karamell bevonatot képezzen a süteményen.
Honnan a név?
A kalács neve a tűzhelyek kürtőjére utal. Eredetileg Székelyföld kedvelt süteménye volt, leginkább ünnepi alkalmakra készítették. A 18. század elején már a magyar nemesség körében is népszerűségnek örvendett. A század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt, és a polgári, majd a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett.
Hogyan készítsd el otthon?
Hozzávalók 4 kalácshoz:
40 dkg liszt
1 tojás
2 púpozott evőkanál cukor
5 dkg vaj
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
fél mokkáskanálnyi só
fél citrom reszelt héja
étolaj és kristálycukor a hempergetéshez
1. Az élesztőt futtasd fel 1 dl tejben kevés cukorral. A liszthez add hozzá a puha vajat, a maradék tejet és cukrot, a sót, a felvert tojást és a reszelt citromhéjat, majd végül az élesztős tejet. Dagaszd, gyúrd alaposan, vagy tedd kenyérsütőbe és indítsd el a dagasztás, kelesztés programot. Gép híján a dagasztást követően kb. egy órán át keleszd a tésztát.
2. A megkelt tésztát oszd el négyfelé, majd lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki. Késsel vagy pizzavágóval vágd csíkokra, a csíkokat tekerd föl az előzőleg megolajozott sütődorongra. A tésztacsíkok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Ha elkészültél, a tésztát kend meg olajjal, majd hempergesd bele vagy szórd meg kristálycukorral.
3. Parázs fölött forgasd és süsd addig, amíg a cukormáz megbarnul. Ez kb. 15 perc. Forrón beleforgathatod darált dióba, mandulába, vaníliás cukorba.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 13. 08:56, vasárnap | Bulvár
Magyarokat mentett meg egy görög sárkányszörfös - Videó
Apa és lánya sodródtak el, teljesen kimerültek, de végül megmenekültek.
2025. Július 11. 09:10, péntek | Bulvár
Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának ellenőrzése
Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aranytartalékának ellenőrzése; a Magyarországon őrzött 94,73 tonna aranytartalék kifogástalan állapotban van - közölte az MNB csütörtökön a Facebook oldalán.
2025. Július 02. 07:52, szerda | Bulvár
Hőség - Olaszországban munkavégzési korlátozásokat vezettek be a hőség miatt
A rendkívüli hőség miatt tucatnyi olaszországi tartományban a déli óráktól egészen délután közepéig korlátozzák a szabadtéri munkavégzést.
2025. Július 01. 07:42, kedd | Bulvár
Megválik különvonatától a brit királyi család
Több mint másfél évszázad után, költségtakarékossági okokból megválik különvonatától a brit királyi család.