Hírek
2016. Szeptember 28. 14:02, szerda |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Ezekben a hústermékben tilos MSM-t használni!

Már alkalmazni kell a Magyar Élelmiszerkönyv megváltozott előírásait
így aztán legalább 51 százalék a hús a virsliben, parizerben, szárazáruban nem lehet 10 százaléknál több szeparátorhús és a rozskenyérbe is elég rozst kell majd tenni.
A Magyar Élelmiszerkönyv húsokra vonatkozó változásai már nyáron életbe léptek, míg a sütőiparra vonatkozók októbertől hatályosak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az új szabályok alkalmazását ellenőrzik a teljes magyar élelmiszerlánc területén.
A húskészítményekkel kapcsolatos szabályozás már a nyáron életbe lépett. Szigorítja a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékeknél pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. A vörösáruk - így például a párizsi, krinolin, virsli –, és egyes szárazáruk - a parasztkolbász - esetében csökkent a sótartalom. Van egy új termékszabályozás is, mely eddig nem volt, így a szafaládékra is kidolgoztak előírásokat.
A közeljövőben életbe lépő rendelkezések a sütőipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték továbbá a védett elnevezésű termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különböző ízesítésű búrkiflik.
Azon kenyereknél, amelyek neve egyben utal az összetételére is szintén új előírások lépnek élebe. 15 fajta - köztük a búza, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozs, illetve a teljes kiőrlésű - kenyér összetételét szabályozza. Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt. A lisztkeverékből készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 23. 12:27, szerda | Helyi
Halálos drogpropaganda az online térben
Ez nemcsak tragédia, hanem vészjelzés is. Egy olyan valóságé, ahol az online tér és a közösségi média egyre inkább a droghasználat propagandájának melegágyává válik.
2025. Április 21. 07:16, hétfő | Helyi
Így festették a tojást nagymamáink idejében – ma is működik!
Lila káposzta, hagymahéj, csipkebogyótea – a természet tele van festékanyaggal, csak tudni kell, hogyan használjuk.
2025. Április 21. 07:10, hétfő | Helyi
Húsvéthétfőn napsütéses, kellemes időjárás várható
Általában sok napsütés és száraz idő várható a nappali gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett.
2025. Április 21. 07:07, hétfő | Helyi
Locsolkodás és húsvéti nyúl - ma a vigasság napja van
Sonka, tojás, locsolkodás – a mai nap a bőséges lakomák, az öröm és vigasság ideje, hiszen a feltámadás fénye már beragyogja az egész világot, a természet pedig megújul, szárba szökik és virágba borul az élet.