Városlista
2025. május 25, vasárnap - Orbán

Hírek

2013. Augusztus 11. 12:15, vasárnap | Életmód
Forrás: - szerk. -

Felejtse el a margarint!

Felejtse el a margarint!

10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett

Éveken át félretoltuk a vajat, pontosabban a múlt századtól kezdve, amikor is a margarin nagy népszerűséget nyert. Mostanra már ismert tény, hogy a margarin halálos transz-zsírokat tartalmaz. Újabban a vajfogyasztás minimalizálása érdekében pedig olíva és repceolaj került az asztalokra. Itt vannak indokaink arra vonatkozóan, hogy miért kell az asztalnál helyet kapnia a jó, régimódi vajnak.

Egy svédországi egyetemen, a Lund University-n elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a vaj lényegesen kisebb mértékben emeli meg a vérzsírok szintjét a vérben étkezés után mint az olívaolaj, lenmagolaj vagy a repceolaj. A nagy mennyiségű zsír a vérben rendszerint emeli a koleszterin szintet, ami a “lipid hipotézis” szerint, emeli az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát.

A vaj miért nem emeli a vér lipid szintjét?
A kutatók rámutattak arra, hogy a vajban lévő zsír 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavakból áll. Ezeket a szervezet közvetlenül energiaátalakításra használja és nem maradnak a vérben elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatással legyenek a vérzsír szintjére.

A kutatók úgy vélték, hogy bár a vaj emeli a vér koleszterinszintjét hosszú távon, a rövid távú hatások ténylegesen kedvezőek is lehetnek.

Nem mindenki ért egyet abban, hogy vaj előnyei az olíva-, repce- és más növényi olajokkal szemben csak rövid távú jelenség lenne. Sally Fallon a The Weston A. Price Alapítványtól rendíthetetlen és igen meggyőző szószólója a vaj előnyeinek és nem ért egyet azzal, hogy a vaj vagy a koleszterin fontos tényező lenne a szív-és érrendszeri betegségek növekedésében.

A hatalmas zsírmentes- étrend összeesküvés
Az 1920-as évek kezdetétől a vajat félretolta a margarin. A vajat azzal rágalmazták, hogy halálos telített zsírokat tartalmaz és szívbetegséget okoz. Ennek ellenére viszont, több ezer évvel ezelőtt, a vaj sok kultúra tápláléka volt és nincs bizonyíték káros egészségügyi hatásaira.

1920 és 1960 között az amerikaiak vaj felhasználása évente 18 font per főről 4 font per főre esett, de a szívbetegség egy viszonylag ismeretlen számadatról az első számú gyilkossá vált. Szóval, mennyire valószínű az, hogy a vaj öl meg bennünket?

Fallon szerint, a vaj egy hatalmas “zsírmentesség” összeesküvés áldozata, és akik hasznot húznak belőle azok, akik az egészséges vajat betegségokozó sorozatgyártású növényi olajok és transz-zsírok előállítására cserélik.

Az igazság az, hogy a vaj nem egészségtelen. Íme 10 előnye a valódi, friss vajnak:

1. A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, amely támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék és a szív-érrendszer működését.

2. A vaj nem vezet felesleges testzsír lerakódáshoz, mert rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben a gyors energia forrásai és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is. Ily módon csökkenthetik a sóvárgást és a túlevést.

3. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, beleértve az E és A vitaminokat, valamint a szelént, ami véd a szívbetegségtől és a ráktól.

4. A vaj jó koleszterin forrás, amely antioxidánsként viselkedik, megjavítva az avas zsírok, növényi olajok és transz zsírok által okozott károkat. A koleszterin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges, főleg gyermekeknél.

5. A vajban lévő telített zsír rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelyek daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek és erősítik az immunrendszert.

6. A vaj konjugált linolsavakat tartalmaz (CLA), amelyek védenek a rák ellen.

7. A pasztőrözetlen nyers vajban van egy ú.n. Wulzen tényező amely véd az ízületi gyulladástól, a szürke hályogtól és a verőerek megkeményedésétől.

8. A vaj kiváló jód forrás, jól felszívódó formában. A jód szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

9. Elősegíti a gyomor-bél egészségét és csökkenti a gyermekek hasmenését.

10. A vaj K2-vitaminban gazdag, megakadályozza a fogszuvasodást és erős fogakat és csontokat épít.

Ne feledje, a legelőnyösebb a nyers, pasztörizálatlan vaj fogyasztása.

Ha fontos az egészséged és érdekel hogy mit eszel, ITT többet olvashatsz!

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 24. 07:32, szombat | Életmód

Rovarinvázió miatt átmenetileg bezár a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

Rovarinvázió miatt az év végéig nem lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár - jelentették be egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

2025. Május 23. 07:27, péntek | Életmód

Megkezdődik a gondosórák kiküldése a 80 éven felülieknek

A 80 év felettiek hamarosan külön igénylés nélkül megkapják a \"gondosórát\" minden vármegyében - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón Szentendrén.

2025. Május 22. 06:00, csütörtök | Életmód

A mesterséges intelligencia alkalmazása akár 15 százalékponttal növelheti a globális GDP-t 2035-ig

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása akár 15 százalékponttal növelheti a globális GDP-t 2035-ig, évente 1 százalékpontot adhat hozzá a növekedéshez, ami a világ 19. századi iparosítását jellemző fejlődéséhez mérhető

2025. Május 22. 06:00, csütörtök | Életmód

Indul a Hobo 80 turné

A telt házas februári budapesti koncert után turnéra indul Hobo (Földes László) és zenekara. A május 23-án Szentesen kezdődő Hobo 80 koncertsorozat december végéig több mint harminc állomást érint országszerte.