Hírek
2013. Augusztus 11. 12:15, vasárnap |
Életmód
Forrás: - szerk. -
Felejtse el a margarint!

10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett
Éveken át félretoltuk a vajat, pontosabban a múlt századtól kezdve, amikor is a margarin nagy népszerűséget nyert. Mostanra már ismert tény, hogy a margarin halálos transz-zsírokat tartalmaz. Újabban a vajfogyasztás minimalizálása érdekében pedig olíva és repceolaj került az asztalokra. Itt vannak indokaink arra vonatkozóan, hogy miért kell az asztalnál helyet kapnia a jó, régimódi vajnak.
Egy svédországi egyetemen, a Lund University-n elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a vaj lényegesen kisebb mértékben emeli meg a vérzsírok szintjét a vérben étkezés után mint az olívaolaj, lenmagolaj vagy a repceolaj. A nagy mennyiségű zsír a vérben rendszerint emeli a koleszterin szintet, ami a “lipid hipotézis” szerint, emeli az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát.
A vaj miért nem emeli a vér lipid szintjét?
A kutatók rámutattak arra, hogy a vajban lévő zsír 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavakból áll. Ezeket a szervezet közvetlenül energiaátalakításra használja és nem maradnak a vérben elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatással legyenek a vérzsír szintjére.
A kutatók úgy vélték, hogy bár a vaj emeli a vér koleszterinszintjét hosszú távon, a rövid távú hatások ténylegesen kedvezőek is lehetnek.
Nem mindenki ért egyet abban, hogy vaj előnyei az olíva-, repce- és más növényi olajokkal szemben csak rövid távú jelenség lenne. Sally Fallon a The Weston A. Price Alapítványtól rendíthetetlen és igen meggyőző szószólója a vaj előnyeinek és nem ért egyet azzal, hogy a vaj vagy a koleszterin fontos tényező lenne a szív-és érrendszeri betegségek növekedésében.
A hatalmas zsírmentes- étrend összeesküvés
Az 1920-as évek kezdetétől a vajat félretolta a margarin. A vajat azzal rágalmazták, hogy halálos telített zsírokat tartalmaz és szívbetegséget okoz. Ennek ellenére viszont, több ezer évvel ezelőtt, a vaj sok kultúra tápláléka volt és nincs bizonyíték káros egészségügyi hatásaira.
1920 és 1960 között az amerikaiak vaj felhasználása évente 18 font per főről 4 font per főre esett, de a szívbetegség egy viszonylag ismeretlen számadatról az első számú gyilkossá vált. Szóval, mennyire valószínű az, hogy a vaj öl meg bennünket?
Fallon szerint, a vaj egy hatalmas “zsírmentesség” összeesküvés áldozata, és akik hasznot húznak belőle azok, akik az egészséges vajat betegségokozó sorozatgyártású növényi olajok és transz-zsírok előállítására cserélik.
Az igazság az, hogy a vaj nem egészségtelen. Íme 10 előnye a valódi, friss vajnak:
1. A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, amely támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék és a szív-érrendszer működését.
2. A vaj nem vezet felesleges testzsír lerakódáshoz, mert rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben a gyors energia forrásai és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is. Ily módon csökkenthetik a sóvárgást és a túlevést.
3. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, beleértve az E és A vitaminokat, valamint a szelént, ami véd a szívbetegségtől és a ráktól.
4. A vaj jó koleszterin forrás, amely antioxidánsként viselkedik, megjavítva az avas zsírok, növényi olajok és transz zsírok által okozott károkat. A koleszterin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges, főleg gyermekeknél.
5. A vajban lévő telített zsír rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelyek daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek és erősítik az immunrendszert.
6. A vaj konjugált linolsavakat tartalmaz (CLA), amelyek védenek a rák ellen.
7. A pasztőrözetlen nyers vajban van egy ú.n. Wulzen tényező amely véd az ízületi gyulladástól, a szürke hályogtól és a verőerek megkeményedésétől.
8. A vaj kiváló jód forrás, jól felszívódó formában. A jód szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.
9. Elősegíti a gyomor-bél egészségét és csökkenti a gyermekek hasmenését.
10. A vaj K2-vitaminban gazdag, megakadályozza a fogszuvasodást és erős fogakat és csontokat épít.
Ne feledje, a legelőnyösebb a nyers, pasztörizálatlan vaj fogyasztása.
Ha fontos az egészséged és érdekel hogy mit eszel, ITT többet olvashatsz!
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 13. 08:59, vasárnap | Életmód
Zenés kastélytúra is várja a közönséget a pápai Haydn Fesztiválon
Koncertek, zenetörténeti városi séta és zenés kastélytúra is várja a közönséget a Budapesti Vonósok 28. Haydn Fesztiválján július 18. és 20. között Pápán.
2025. Július 12. 08:40, szombat | Életmód
ESET: az internetezők negyede egyáltalán nem fél a csalásoktól
2025. Július 11. 09:13, péntek | Életmód
Sziget - Éjszakai jegyet vezettek be az idei fesztiválra
Kedvezményes éjszakai jegyet vezettek be az idei Sziget fesztiválra, amivel megújult és új helyszíneken rendezendő programok is látogathatóak - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.
2025. Július 11. 09:09, péntek | Életmód
Axiom-4 - Hétfőn indulhat haza Kapu Tibor
Hétfőn indulhat haza Kapu Tibor kutatóűrhajós - közölte a HUNOR - Magyar űrhajós Program csütörtök este a Facebook-oldalán.