Városlista
2025. április 7, hétfő - Herman

Hírek

2013. Augusztus 11. 12:15, vasárnap | Életmód
Forrás: - szerk. -

Felejtse el a margarint!

Felejtse el a margarint!

10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett

Éveken át félretoltuk a vajat, pontosabban a múlt századtól kezdve, amikor is a margarin nagy népszerűséget nyert. Mostanra már ismert tény, hogy a margarin halálos transz-zsírokat tartalmaz. Újabban a vajfogyasztás minimalizálása érdekében pedig olíva és repceolaj került az asztalokra. Itt vannak indokaink arra vonatkozóan, hogy miért kell az asztalnál helyet kapnia a jó, régimódi vajnak.

Egy svédországi egyetemen, a Lund University-n elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a vaj lényegesen kisebb mértékben emeli meg a vérzsírok szintjét a vérben étkezés után mint az olívaolaj, lenmagolaj vagy a repceolaj. A nagy mennyiségű zsír a vérben rendszerint emeli a koleszterin szintet, ami a “lipid hipotézis” szerint, emeli az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát.

A vaj miért nem emeli a vér lipid szintjét?
A kutatók rámutattak arra, hogy a vajban lévő zsír 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavakból áll. Ezeket a szervezet közvetlenül energiaátalakításra használja és nem maradnak a vérben elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatással legyenek a vérzsír szintjére.

A kutatók úgy vélték, hogy bár a vaj emeli a vér koleszterinszintjét hosszú távon, a rövid távú hatások ténylegesen kedvezőek is lehetnek.

Nem mindenki ért egyet abban, hogy vaj előnyei az olíva-, repce- és más növényi olajokkal szemben csak rövid távú jelenség lenne. Sally Fallon a The Weston A. Price Alapítványtól rendíthetetlen és igen meggyőző szószólója a vaj előnyeinek és nem ért egyet azzal, hogy a vaj vagy a koleszterin fontos tényező lenne a szív-és érrendszeri betegségek növekedésében.

A hatalmas zsírmentes- étrend összeesküvés
Az 1920-as évek kezdetétől a vajat félretolta a margarin. A vajat azzal rágalmazták, hogy halálos telített zsírokat tartalmaz és szívbetegséget okoz. Ennek ellenére viszont, több ezer évvel ezelőtt, a vaj sok kultúra tápláléka volt és nincs bizonyíték káros egészségügyi hatásaira.

1920 és 1960 között az amerikaiak vaj felhasználása évente 18 font per főről 4 font per főre esett, de a szívbetegség egy viszonylag ismeretlen számadatról az első számú gyilkossá vált. Szóval, mennyire valószínű az, hogy a vaj öl meg bennünket?

Fallon szerint, a vaj egy hatalmas “zsírmentesség” összeesküvés áldozata, és akik hasznot húznak belőle azok, akik az egészséges vajat betegségokozó sorozatgyártású növényi olajok és transz-zsírok előállítására cserélik.

Az igazság az, hogy a vaj nem egészségtelen. Íme 10 előnye a valódi, friss vajnak:

1. A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, amely támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék és a szív-érrendszer működését.

2. A vaj nem vezet felesleges testzsír lerakódáshoz, mert rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben a gyors energia forrásai és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is. Ily módon csökkenthetik a sóvárgást és a túlevést.

3. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, beleértve az E és A vitaminokat, valamint a szelént, ami véd a szívbetegségtől és a ráktól.

4. A vaj jó koleszterin forrás, amely antioxidánsként viselkedik, megjavítva az avas zsírok, növényi olajok és transz zsírok által okozott károkat. A koleszterin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges, főleg gyermekeknél.

5. A vajban lévő telített zsír rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelyek daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek és erősítik az immunrendszert.

6. A vaj konjugált linolsavakat tartalmaz (CLA), amelyek védenek a rák ellen.

7. A pasztőrözetlen nyers vajban van egy ú.n. Wulzen tényező amely véd az ízületi gyulladástól, a szürke hályogtól és a verőerek megkeményedésétől.

8. A vaj kiváló jód forrás, jól felszívódó formában. A jód szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

9. Elősegíti a gyomor-bél egészségét és csökkenti a gyermekek hasmenését.

10. A vaj K2-vitaminban gazdag, megakadályozza a fogszuvasodást és erős fogakat és csontokat épít.

Ne feledje, a legelőnyösebb a nyers, pasztörizálatlan vaj fogyasztása.

Ha fontos az egészséged és érdekel hogy mit eszel, ITT többet olvashatsz!

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 06. 08:14, vasárnap | Életmód

Még két hétig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 20-án éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2025. Április 05. 07:59, szombat | Életmód

Will Smith a Budapest Parkban ad koncertet augusztus 14-én

Will Smith Grammy-díjas énekes és Oscar-díjas színész augusztus 14-én a Budapest Parkban ad koncertet - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

2025. Április 04. 07:57, péntek | Életmód

Kiemelik és bemutatják az aquincumi katonaváros Mithras-szentélyét

Történeti Múzeum (BTM) szakemberei által feltárt romfalakat daruval kezdték el kiemelni csütörtökön, az óbudai építkezés befejezéséig szakszerűen tárolják, majd egy védőépületben mutatják be a nagyközönségnek.

2025. Április 04. 07:55, péntek | Életmód

Durva lehűlés érkezik a hétvégén

Jelentős lehűlés érkezik a hétvégén, visszatérnek az éjszakai fagyok.