Hírek
2025. Február 14. 16:38, péntek | Helyi
Folytatódik a francia kaland

Szakmai látogatásra utaztak Nizzába és Monacoba a Közgé turisztikai
technikus szakos tanulói
2025. február 3-án kora reggel 15 közgés diák és az őket kísérő öt tanár várta a pesti gyors indulását a félegyházi vasútállomáson. A szakmai útra, amely a résztvevők saját költségén valósult meg, az adott alkalmat, hogy a nyáron immár második alkalommal utazhatnak szakmai gyakorlatra a közgések Franciaország és a világ egyik legnépszerűbb és talán a legszínvonalasabb szolgáltatásokat nyújtó turisztikai régiójába.
Tavaly hat diákunk töltötte szakmai gyakorlatát A Francia Riviérán és szomszédságában. Kiváló hotelekben, borbirtokokon és Michelin-csillagos éttermekben leshették el a legjobbaktól szakmájuk fogásait. Ketten közülük idén már társaikat kalauzolták az ismerős közegben.
Egy ilyen szakmai út még ha rövid is – a miénk három napos volt – rengeteg pedagógiai és szakmai fejlődési lehetőséget kínál.
A résztvevő diákok már jó előre felkészültek egy-egy nevezetességből, amelyről aztán a helyszínen tartottak – természetesen francia nyelvű – prezentációt társaiknak és tanáraiknak. Egy turisztikai szakembernek megalapozott, személyes tapasztalatokon alapuló ismereteket kell szereznie a későbbi hivatása célterületeiről: így mi is végig jártuk Nizza és Monaco nevezetességei mellett a helyi turisztikai ipar legfontosabb helyszíneit. Bemutatkoztunk a helyi turisztikai hivatalban, ahol a kollégák meséltek munkakörülményeikről, megmutatták, milyen feladatokat látnak el. Megismerkedhettünk a helyi turisztikai kiadványokkal, annál is inkább érdekes volt ez, mert a résztvevő fiatalok jelentős része tavaly a mi Tourinform Irodánkban töltötte gyakorlatát, így jól össze tudták hasonlítani a nizzai és a félegyházi feladatokat. Most már meg tudják határozni, melyek azok a jó gyakorlatok, amelyeket érdemes itthon is alkalmazniuk a jövőben. Érdekes színfolt volt, hogy egyik kollégánk személyes kapcsolatain keresztül szakmai vezetést kaptak egy elit monacói ingatlanirodában is, így a világ legdrágább ingatlanpiacán leshettek bele az értékesítés és az ehhez kapcsolódó marketing és jogi tevékenységek rejtelmeibe.
Egy autentikus kisvendéglőben megismerkedhettünk a nizzai konyha helyi fogásaival, felfedeztük a város nyüzsgő piacát, megkóstoltuk a helyi vásári csemegéket és még egy monacói belvárosi étterembe is eljutottunk, ahol a nagyon kedves és figyelmes tulajdonos is kíváncsi volt a félegyházi diákkollégákra.
A Közgé gyakran jár új utakon – ilyen ez a projekt is. Célunk: minél többet, minél jobbat, minél érthetőbben adni. Reméljük, életre szóló élmény volt ez a három nap a 12/T osztálynak, ahogy azt is, a négy diákunkat, aki máris szerződést kapott a francia nagyágyúktól a nyári szezonra hamarosan követhetik a többiek is. Köszönjük diákjaink bátorságát és életrevalóságát és külön köszönjük Franciáné Óbester Erzsébet tanárnőnek a szakmai út megszervezését és a kiváló idegenvezetést.
A közgés kaland tehát folytatódik, és nemcsak a turizmus ágazatosok számára. Aki kedvet kapott, szívesen látjuk. Mindenkit várunk képzéseinkre, aki jó közösségre, nagy felfedezésekre, kiválóan hasznosítható ismeretekre vágyik.
Bánki Horváth Mihály
igazgatóhelyettes
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 21. 07:16, hétfő | Helyi
Így festették a tojást nagymamáink idejében – ma is működik!
Lila káposzta, hagymahéj, csipkebogyótea – a természet tele van festékanyaggal, csak tudni kell, hogyan használjuk.
2025. Április 21. 07:10, hétfő | Helyi
Húsvéthétfőn napsütéses, kellemes időjárás várható
Általában sok napsütés és száraz idő várható a nappali gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett.
2025. Április 21. 07:07, hétfő | Helyi
Locsolkodás és húsvéti nyúl - ma a vigasság napja van
Sonka, tojás, locsolkodás – a mai nap a bőséges lakomák, az öröm és vigasság ideje, hiszen a feltámadás fénye már beragyogja az egész világot, a természet pedig megújul, szárba szökik és virágba borul az élet.
2025. Április 20. 08:32, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2025. április 20. - Húsvétvasárnap - Urunk feltámadásának főünnepe