Városlista
2025. december 3, szerda - Ferenc

Hírek

2017. Július 22. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Főzzünk valamit dinnyéből!

Főzzünk valamit dinnyéből!

...mert nem csak desszert lehet!

A nyári melegben inkább a könnyű fogásokat kívánjuk, amelyek nem nehezítik el gyomrunkat, mégis finomak, energiával töltenek fel. Legtöbbször salátákat, hideg (krém)leveseket választunk. Érdemes ezek terén is a változatosságra törekednünk, és különleges hozzávalók után nyúlni!

Nem gondolunk semmi ördöngösre, a különlegesség itt inkább abban rejlik, hogy olyan alapanyagot használunk, amit egyébként nem főétel gyanánt szoktunk fogyasztani. Mondjuk, a dinnyét! Még néhány hétig beszerezhető, úgyhogy ne legyünk restek bevetni képességeit a konyhában sem!

Sertésnyárs dinnyével!

Könnyen és gyorsan elkészíthető fogás! Íme a hozzávalók:

  • fél kg sertésfilé
  • 1 teáskanál oregánó
  • fél teáskanál édes őrölt paprika
  • 80 dkg dinnye
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • fél teáskanál ánizs
  • fél citrom

A paprikát az ánizzsal, borsikafűvel, oregánóval összekeverjük (ha szükséges, előtte mozsárban összetörjük). A húst körülbelül 20 egyforma részre vágjuk, és megforgatjuk a fűszeres keverékben. Ha megvan, ötösével felfűzzük a „husikat” 4 pálcára. A citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd lereszeljük a héját, amit a sóval összekeverünk. A dinnyét nagyjából 2 centiméteres szeletekre vágjuk, majd hasábokra szeljük. Ha mindennel készen vagyunk, felhevítjük az olajat egy serpenyőben, majd oldalanként 5-6 percig sütjük a pálcára felfűzött sertéshúst. Ha elkészült, tányérra tesszük a nyársakat és a dinnyeszeleteket, majd megszórjuk a citromos sóval.

Különleges saláta finom összetevőkből

Persze, nem azt mondjuk, hogy a hagyományosnak mondható paradicsom-paprika-uborka-(jég)saláta keverékkel bármi baj lenne, de azért néha nem árt a változatosság saláták terén sem. Szerezd be hozzá ezeket:

  • fél endívia saláta
  • nagyjából 1 kiló dinnye
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db citrom
  • só, bors

A saláta külső leveleit eltávolítjuk, „szétszedjük”, megmossuk és hagyjuk megszáradni őket. Ha megvan, kisebb darabokra tépkedjük. A dinnye héját eltávolítjuk, a magokat szintén kiszedjük a gyümölcsből. Nagyjából fél centiméteres darabokra vágjuk. A hagymát szintén megpucoljuk, majd vékony karikákra vágjuk. A sajtot vékony hasábokra szeljük. A zöldséget, sajtot, gyümölcsöt egy tálba tesszük, majd összekeverjük és az egészet citromlével, olívaolajjal leöntjük, sóval, borssal megszórjuk.

Címkék: dinnye, saláta

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 02. 14:46, kedd | Helyi

Kiskunfélegyházán tartott fogadóórát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő

November 27-én került sor Bács-Kiskun Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője soron következő fogadóórájára.

2025. December 01. 09:03, hétfő | Helyi

Három versenyen értek el sikereket a félegyházi birkózók az elmúlt hétvégén

A Bárány-Almási család gyermekei közül a legkisebb is felnőtt nagyobb testvéreihez és már róla is elmondható, hogy Magyarország bajnoka.

2025. November 29. 21:18, szombat | Helyi

Bemutatták Lezsák Sándor legújabb művét a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban

November 27-én, csütörtökön mutatták be Lezsák Sándor: Habcsók című művét a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

2025. November 29. 13:25, szombat | Helyi

Tornaszobát avattak a Gátéri Liget Óvodában

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délután a Gátéri Liget Óvoda új tornaszobáját.