Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2012. Augusztus 05. 09:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Hőség - Az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki

A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásra is számítani kell.

Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el.
Az előrejelzés szerint a hét utolsó napján sok lesz a napsütés, a hőmérséklet délután 32, 37, késő este 25, 31 Celsius-fok között alakul. A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában közölte: az ország nagy részén 25-28 fok között, délen, délnyugaton 28 fok felett lehet az átlaghőmérséklet.
Hozzátették: vasárnap döntően az ország északkeleti, északi részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki helyenként zivatar, amelyet néhol jégeső, illetve viharos, óránként 60-85 kilométeres erősségű, de akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is kísérhetnek. Egy-egy felhőszakadás során, több mint 25, de az Északi-középhegység térségében akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.
Somogy megyére a várható heves zivatarok miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád, Pest megyére, valamint a főváros területére a várható heves zivatarok mellett a várható felhőszakadás miatt is.
A Balaton nyugati medencéjénél és a Tiszta-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.
A meteorológiai szolgálat azt írta: a Balaton és Velencei-tó térségében a reggeli órákban az északkeleti szelet nyugaton még egy-egy élénkebb, óránként 35-40 kilométeres sebességű lökés is kísérheti, majd ott is mérséklődik a szél. A déli óráktól délire, majd délnyugatira fordul és fokozatosan ismét megélénkül a szél. Emellett napos, kánikulai meleg idő várható általában kevés felhővel. Zápor, zivatar előfordulásának kicsi az esélye. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül alakul, a késő esti hőmérséklet 28 fok körül várható. A Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.