Városlista
2025. október 14, kedd - Helén

Hírek

2015. Április 13. 11:30, hétfő | Bulvár
Forrás: proaktivdirekt.hu

Ibolyadzsem - az új őrület!

Ibolyadzsem - az új őrület!

Amilyen bizarrul hangzik, olyan finom. Gondolj csak a levendulaszörpre vagy a levendulás lekvárokra, dzsemekre, vagy fagylaltra. Az illatos ibolya éppen olyan finom és egészséges is!

Amilyen bizarrul hangzik, olyan finom. Gondolj csak a levendulaszörpre vagy a levendulás lekvárokra, dzsemekre, vagy fagylaltra. Az illatos ibolya éppen olyan finom és egészséges is! Ajándékba is adhatod, elteheted például Anyák napjára!

Ibolyadzsem

Hozzávalók:

  • 0,5 l edény púpozva ibolyával
  • 6 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 40 dkg cukor
  • 1 cs Knorr dzsemesítő

Elkészítés:

Egy fél literes edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával. (ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán) Ezután tegyük bele egy nagyobb tálba.

A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő ibolyára. Ezután keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni. (Vagy egy éjszakán át, de semmivel sem tovább.)

Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (Én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen.)

Ezután öntsük egy edénybe a sötét színű levet, majd keverjük hozzá a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől.

Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.

Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Mire teljesen kihűl, egy zselés állagú dzsemet kapunk.)

Az elkészült ibolyadzsem nem csak különleges, de nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 11. 06:00, szombat | Bulvár

Október 16-án kerül a magyar mozikba Kovács Ákos énekes-dalszerző pályáját bemutató zenés portréfilm

Október 16-án kerül a magyar mozikba a Kovács Ákos énekes-dalszerző pályáját bemutató Ember maradj - Az Ákos-sztori. Eddig. című zenés portréfilm, amely bemutatja a zenész sikereit, személyes küzdelmeit is.

2025. Október 10. 07:34, péntek | Bulvár

Tíz magyar étterem kapott idén Michelin-csillagot

Tíz magyar étterem kapott Michelin-csillagot a Michelin Guide francia étteremkalauz csütörtök esti budapesti díjátadóján.

2025. Október 08. 07:41, szerda | Bulvár

Szerencsejáték Zrt.: mesterséges intelligencia használatával készült hamis videó terjed a világhálón

A Szerencsejáték Zrt. nevével visszaélő, mesterséges intelligencia használatával készült, megtévesztő tartalmú videó biztatja játékra a nézőket a közösségi oldalakon

2025. Október 07. 07:38, kedd | Bulvár

A Quimby 35 évét ünnepli jövő márciusban az MVM Dome-ban

Megalakulása 35. születésnapját nagyszabású koncerttel ünnepli jövőre a Quimby. Az egyik legnépszerűbb hazai rockzenekar 2026. március 28-án az MVM Dome-ban lép fel.