Hírek
2017. December 09. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: mti
Idén ünneplik először a nemzetközi aszúnapot

A világ egyik legjobb édes borára kívánja felhívni a figyelmet a nemzetközi aszúnap (International Aszú Day), amelyet idén december 10-én ünnepelnek meg először.
A több szakmai szervezet - például a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaji Bormívelők Társasága - által is támogatott aszúnaphoz egy a karácsonyi ünnepekhez közeli időpontot kerestek, így esett a választás december 10-re - mondta el az MTI-nek pénteken a kezdeményezés ötletgazdája, Kézdy Dániel, a Tokaji borvidék szakértője.
A borszakíró kiemelte: a tokaji aszú talán a világ legjobb édes bora; "a termőhely, a több évszázados tradíció, a helyi szőlőfajták és a napjainkban Tokaj-Hegyalján dolgozó borászok egy olyan mátrixot hoztak létre, amely egyszerre döbbenti meg a kezdő borkedvelőt és a profi sommelier-t" - fogalmazott.
A Tokaji borvidék a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog és a Tisza folyók mentén helyezkedik el. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, ahová más területről származó szőlőt, mustot és bort nem szabad bevinni. A borok ásványos karakteréért és feszes savaiért a vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, kvarc) felel; a régió éghajlata kontinentális, hosszú és száraz ősszel. A borvidék különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ezek változatos és jól megkülönböztethető borokat eredményeznek.
A speciális tokaji mikroklímának köszönhetően Tokajban évről évre megjelenik az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Mivel a fürtökön belül ez a folyamat nem egyenletes, ezért az aszús szemeket folyamatosan, kézzel szüretelik.
Miután a szemek nedvességtartalma elpárolgott, az aszúszemeket azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 1-2 napon át rendszeres keverés mellett ázni hagyják, hogy feltárják a beltartalmat. Az áztatás végén az így kapott aszútésztát leveszik, préselik, majd az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. A kierjedés utáni maradékcukor-tartalomnak minimum 120 gramm/liternek kell lennie.
A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszúk évtizedeken keresztül élményt nyújtanak. Egy jól tárolt, húszéves aszút élmény kóstolni, ekkorra már az aromák némileg átalakulnak, újabb rétegekkel gazdagodik a bor, nem csoda, ha a komoly borgyűjtők is kedvelik. Ugyanakkor érdemes fiatalon is fogyasztani az aszúkat, hiszen a friss tételek még teljesen más, könnyed és vibráló arcukat mutatják - emlékeztetett a szakember.
Kézdy Dániel kiemelte, hogy a tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén is, az első Aszú Day alkalmából a tokaji aszúk és a kínai konyha jó párosíthatóságára is felhívják a figyelmet.
A kormányzat februárban a furmint évének nyilvánította 2017-et, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét a Tokajban és az országban is az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Az idei esztendőtől ünneplik minden február 1-jén a nemzetközi furmintnapot is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 30. 12:29, péntek | Belföld
NAK-terméktanács: júliusig kell várni a mézédes magyar görögdinnyére
A megszokottnál később kezdődhet az idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz miatt júliusig kell várni a mézédes magyar görögdinnyére, a termés várhatóan meghaladja majd a tavalyit
2025. Május 30. 10:05, péntek | Belföld
48 perc - Takács Péter: sok előrelépés történt az egészségügyben az elmúlt 4-5 évben
Sok előrelépés történt az egészségügyben az elmúlt 4-5 évben. Történelmi léptékű orvosi béremelést hajtottak végre, megszűnt a hálapénz, sok kórházat felújítottak
2025. Május 30. 08:05, péntek | Belföld
CPAC Hungary - Orbán Viktor: Ukrajna gyorsított uniós felvétele ürügy Európa háborús átszervezésére
Keresztény kultúrát akarunk, nemzeti alapon álló iskolákat, félelem nélküli utcákat és városnegyedeket, büszkék akarunk lenni a nemzeteinkre, ez a patrióta terv
2025. Május 29. 12:00, csütörtök | Belföld
NGM: lendületben a hazai turizmus - áprilisban több mint 1,4 millió vendég összesen 3,4 millió vendégéjszakát töltött a magyarország
A kormány azon dolgozik, hogy a dinamikusan bővülő hazai turizmus még intenzívebben járuljon hozzá a családok jólétéhez, a munkahelyteremtéshez és a vidéki turisztikai térségek fejlődéséhez -