Hírek
2017. Április 29. 18:00, szombat |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Idő kell a trappistának!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket.
Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.
18 magyar és 8 külföldi előállítású, összesen 26 trappista sajt átfogó vizsgálatát végezték el a NÉBIH munkatársai. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt. A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.
Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is. A NÉBIH laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt (<0,1g/100g). A nitrát és nátrium klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.
10 trappista sajtnál találtak a NÉBIH szakemberei jelölési problémát. Főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására. A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.
A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 09. 15:37, szerda | Helyi
Kiskunfélegyházi Országos Kirakodó vásár időpontja: 2025. április 13., vasárnap
2025. Április 09. 14:13, szerda | Helyi
Örülnek a gazdálkodók: óriási pusztítást végeztek az erdei fülesbaglyok
Több mint 13 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon a 2025-ös országos lakossági felmérés összesítése szerint – közölte kedden a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
2025. Április 09. 11:20, szerda | Helyi
Mi a helyzet a madarakkal Félegyházán?
Számos panasz érkezett már városvezetésünkhöz a városi madarak által okozott szennyezésekkel és hanghatásokkal kapcsolatban.
2025. Április 08. 13:51, kedd | Helyi
Fontos határidőre figyelmeztetett a NAV, egy hete maradt az autósoknak
Már csak egy hét van a gépjárműadó befizetésére, az adót április 15-éig kell rendezni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.