Hírek
2017. Január 24. 12:58, kedd |
Helyi
Forrás: OrientPress
Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.
Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.
Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.
Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 13. 08:19, vasárnap | Helyi
Kétnapos diákfesztivál zajlott Kiskunfélegyházán
A tavalyi évben került először megrendezésre a Diákfeszt. Idén április 10-11-én gyűltek össze városunk középiskolásai, hogy közös programokkal erősítsék meg összetartozásukat.
2025. Április 13. 07:29, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2025. április 13. - Virágvasárnap - Urunk szenvedésének vasárnapja
2025. Április 13. 07:25, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2025. április 13. - Virágvasárnap - Az Úr szenvedésének vasárnapja
2025. Április 13. 07:21, vasárnap | Helyi
Együtt imádkoztak városunk hívei a húsvéti keresztúton
A szokásokhoz hűen húsvét közeledtével az Ótemplom és a Szent István templom közössége keresztúton emlékezett meg Jézus szenvedéseiről április 11-én pénteken.