Hírek
2014. December 07. 15:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: Bouvet blog
Íme, az elronthatatlan bejgli receptje

Nem kell keleszteni, és 12 perc alatt összeállítható. Nem hiszi? Kattintson!
A most következő receptet a Bouvet blogon találtuk, és azért merjük bátran, jó szívvel ajánlani olvasóinknak is, mert a blog szerzője 12 éve ezzel aratja a legnagyobb sikereit karácsonykor. Mint írja, a recept alapján azok is ínycsiklandó bejglit készíthetnek, akiknek nem feltétlenül a konyha a második otthonuk.
Hogy mi kell majd hozzá?
Nos, lássuk. A blog szerzője szerint a töltelékkel érdemes majd kezdeni, amihez szükség lesz
fél kiló darált dióra vagy mákra
30 dkg cukorra (ha cukrozott mák-dió töltelékkel dolgozik, erre nem lesz szükség)
2 evőkanál mézre
citrom reszelt héjára
2dl forró tejre
mazsolára (ízlés szerint).
A tésztához sincs szükség túl sok mindenre, íme:
egy kilogramm finomliszt
50 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
csipet só
kis doboz tejföl
30 gramm élesztő
kis hideg tej
Kezdjünk bele!
A töltelékkel kezdd!
Mák- vagy diótölteléket kavard össze először. Végy fél kiló darált mákot vagy diót, rakj hozzá 30 dkg cukrot (ha eleve cukros bolti mák-dió töltelékkel dolgozol, ez utóbbi nem kell), 2 evőkanál mézet, pici reszelt citromhéjat és ha nálatok szeretik a mazsolát, az is mehet bele ízlés szerint. Az egészet öntsd le 2 dl forró (de nem forralt) tejjel, majd rakd félre, hűljön picit.
2-2 rúd bejglihez kell ennyi massza.
És jöjjön a tésztája. Egy kiló finomlisztet dobj bele egy keverőtálba. 50 dkg margarint, 10 dkg cukrot, 3 tojás sárgáját, pici sót és egy kis doboz tejfölt (vagy a nagy dobozból úgy öt—hat nagy evőkanálnyit) és ezeket legyintsd össze.
30 g élesztőhöz rakj külön tálban pici hideg tejet és villával kavarászd őket össze. Fontos, hogy ne legyen meleg a tej,mert nem akarjuk még, hogy a tálban elkezdjen nekünk megnőni. Teljesen elegyítsd össze az élesztőt és ha megvan, rakd hozzá a tésztához.
Jól gyúrd össze, én mindig mixerrel szoktam a dagasztólapáttal. Oszd négy részre, nyújtsd ki téglalappá és pakold rá a töltelék egynegyedét, a téglalap szélein hagyj ki helyet. Tekerd fel, a tetejét kend meg előbb tojás sárgájával, majd tojás fehérjével, hogy márványos legyen, picit szurkáld meg villával és pakold be előmelegített sütőbe, amely olyan 150 fokos. (Mivel a tésztához tojás sárgája kellett, így én a tetejét zömmel csak fehérjével kenegetem.) A négy tekercs ráfér a gyári sütőtálcákra, de majd látod, mert ha külön tepsid van, abba lehet, csak két tekercs fér fel.
Sosem mértem mennyi idő alatt sül meg, de tűpróbával meg szemmel láthatóan is látszódik. Amikor már barnás a teteje, az eléggé hivalkodó jel, de 45 perc körül lehet..
Ugye, hogy nem ördöngős?
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 08. 13:51, kedd | Helyi
Fontos határidőre figyelmeztetett a NAV, egy hete maradt az autósoknak
Már csak egy hét van a gépjárműadó befizetésére, az adót április 15-éig kell rendezni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2025. Április 08. 13:22, kedd | Helyi
Az élet szép, de mi tesszük azzá
Ezt vallja Felber Mihály Imre, aki ma (április 8-án) ünnepli 90. születésnapját.
2025. Április 08. 11:13, kedd | Helyi
Ülésezett a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány
A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány április 7-én hétfőn tartotta meg értékelő ülését. Idén 29 pályázó 80 alkotása került elbírálásra
2025. Április 08. 09:01, kedd | Helyi
A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő
A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.