Hírek
2014. December 07. 15:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: Bouvet blog
Íme, az elronthatatlan bejgli receptje
Nem kell keleszteni, és 12 perc alatt összeállítható. Nem hiszi? Kattintson!
A most következő receptet a Bouvet blogon találtuk, és azért merjük bátran, jó szívvel ajánlani olvasóinknak is, mert a blog szerzője 12 éve ezzel aratja a legnagyobb sikereit karácsonykor. Mint írja, a recept alapján azok is ínycsiklandó bejglit készíthetnek, akiknek nem feltétlenül a konyha a második otthonuk.
Hogy mi kell majd hozzá?
Nos, lássuk. A blog szerzője szerint a töltelékkel érdemes majd kezdeni, amihez szükség lesz
fél kiló darált dióra vagy mákra
30 dkg cukorra (ha cukrozott mák-dió töltelékkel dolgozik, erre nem lesz szükség)
2 evőkanál mézre
citrom reszelt héjára
2dl forró tejre
mazsolára (ízlés szerint).
A tésztához sincs szükség túl sok mindenre, íme:
egy kilogramm finomliszt
50 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
csipet só
kis doboz tejföl
30 gramm élesztő
kis hideg tej
Kezdjünk bele!
A töltelékkel kezdd!
Mák- vagy diótölteléket kavard össze először. Végy fél kiló darált mákot vagy diót, rakj hozzá 30 dkg cukrot (ha eleve cukros bolti mák-dió töltelékkel dolgozol, ez utóbbi nem kell), 2 evőkanál mézet, pici reszelt citromhéjat és ha nálatok szeretik a mazsolát, az is mehet bele ízlés szerint. Az egészet öntsd le 2 dl forró (de nem forralt) tejjel, majd rakd félre, hűljön picit.
2-2 rúd bejglihez kell ennyi massza.
És jöjjön a tésztája. Egy kiló finomlisztet dobj bele egy keverőtálba. 50 dkg margarint, 10 dkg cukrot, 3 tojás sárgáját, pici sót és egy kis doboz tejfölt (vagy a nagy dobozból úgy öt—hat nagy evőkanálnyit) és ezeket legyintsd össze.
30 g élesztőhöz rakj külön tálban pici hideg tejet és villával kavarászd őket össze. Fontos, hogy ne legyen meleg a tej,mert nem akarjuk még, hogy a tálban elkezdjen nekünk megnőni. Teljesen elegyítsd össze az élesztőt és ha megvan, rakd hozzá a tésztához.
Jól gyúrd össze, én mindig mixerrel szoktam a dagasztólapáttal. Oszd négy részre, nyújtsd ki téglalappá és pakold rá a töltelék egynegyedét, a téglalap szélein hagyj ki helyet. Tekerd fel, a tetejét kend meg előbb tojás sárgájával, majd tojás fehérjével, hogy márványos legyen, picit szurkáld meg villával és pakold be előmelegített sütőbe, amely olyan 150 fokos. (Mivel a tésztához tojás sárgája kellett, így én a tetejét zömmel csak fehérjével kenegetem.) A négy tekercs ráfér a gyári sütőtálcákra, de majd látod, mert ha külön tepsid van, abba lehet, csak két tekercs fér fel.
Sosem mértem mennyi idő alatt sül meg, de tűpróbával meg szemmel láthatóan is látszódik. Amikor már barnás a teteje, az eléggé hivalkodó jel, de 45 perc körül lehet..
Ugye, hogy nem ördöngős?
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 02. 14:46, kedd | Helyi
Kiskunfélegyházán tartott fogadóórát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő
November 27-én került sor Bács-Kiskun Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője soron következő fogadóórájára.
2025. December 01. 09:03, hétfő | Helyi
Három versenyen értek el sikereket a félegyházi birkózók az elmúlt hétvégén
A Bárány-Almási család gyermekei közül a legkisebb is felnőtt nagyobb testvéreihez és már róla is elmondható, hogy Magyarország bajnoka.
2025. November 29. 21:18, szombat | Helyi
Bemutatták Lezsák Sándor legújabb művét a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban
November 27-én, csütörtökön mutatták be Lezsák Sándor: Habcsók című művét a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
2025. November 29. 13:25, szombat | Helyi
Tornaszobát avattak a Gátéri Liget Óvodában
Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délután a Gátéri Liget Óvoda új tornaszobáját.
