Városlista
2025. október 14, kedd - Helén

Hírek

2015. Szeptember 03. 20:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

A Libafesztivál előhírnökeként mi más kerülhetett szóba ma (szeptember 3-án) a városi könyvtár „Kulturális Szalon”-jának előadásán, mint a monarchia ízvilága.

Bede Róbert mesterszakács látogatott el hozzánk a téma sokrétű körüljárására és a ma jellegzetes „magyar ételek” történetének megismertetésére.

Hogy is tagadhatnánk, hogy mi magyarok az Osztrák–Magyar Monarchia alatti hosszú együttélésnek köszönhetően az osztrák konyha remekművet szinte magunkénak érezzük.

Az ipari forradalom a városiasodás, a vasúti hálózat kialakulása lehetővé tette az alapanyagok cseréjét a különböző népek, az egykori koronaországok között, mint például Magyar¬ország, Szlovákia, Morvaország, Szilézia, Elzász, Burgundia, Toscana, Bosznia, Horvátország stb.

Konyháink fejlődésére, tehát egyértelműen a Monarchián belüli együttélés hatott ki, főzési szokásaikra és az alapanyagok palettájára mondhatjuk úgy „rányomta a bélyegét”.

Például ha kiemeljük a pisztrángot, mint jellegzetes magyar halfajtát, tudnunk kell azt is, hogy Ausztriában az alázúduló kristálytiszta vizű hegyi patakok szintén rendkívül gazdagok pisztrángban. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy hol volt előbb nálunk, avagy náluk. De például a jellegzetes magyar étel, a tarhonya sem a mi találmányunk, hanem az ihletője az Észak-Afrikából származó kuszkusz.

A libafesztivál előtti napokon a legkézenfekvőbb kérdés vetődik fel bennünk, mikor arra gondolunk, hogy vajon a liba kapott-e szerepet a monarchia idején a gasztronómiában? Készültek-e különböző ételek akkoriban ebből a háziasított szárnyasból. A válasz egyértelműen igen. A magyar libát fogyasztották Nagyváradon, Bécsben, Krakkóban, és minden valószínűség szerint nemcsak a libát, hanem a kacsát is. Sőt a híres krakkói kacsát is magyar kacsából készítették. Sütve-főzve egyaránt felhasználták ezt az ízletes, egészséges, zamatos szárnyast.

Bede Róbert bevezető beszédét követően dr. Pallagi Mária történész invitálta beszélgetésre a mesterszakácsot, ezt követően pedig bárki feltehette a témához kapcsolódó kérdését. A népes közönség kellemes kávéházi hangulatot teremtve, kötetlen beszélgetéssel zárta a kulturális szalon mai rendezvényét.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 14. 12:57, kedd | Helyi

Ízekkel és zenével búcsúzik az ősz Bugacon

Bugacon idén is megrendezik az Őszi búcsúztatót, ahol a falu apraja-nagyja együtt köszönhet el az évszaktól igazi közösségi hangulatban.

2025. Október 14. 11:53, kedd | Helyi

Őzzel ütközött egy rolleres – a férfi életét vesztette

Nemrég súlyos közlekedési baleset történt Nagykőrös külterületén, ahol egy védőfelszerelés nélkül közlekedő elektromos rolleres ütközött össze egy őzzel.

2025. Október 14. 10:55, kedd | Helyi

Színezd ki az év utolsó napját! – rajzverseny a jótékonysági futás jegyében

A Jogging Plus Sportegyesület idén immár harmincnegyedik alkalommal rendezi meg hagyományos Szilveszteri Futását Kiskunfélegyházán, 2025. december 31-én.