Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2015. Szeptember 03. 20:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

A Libafesztivál előhírnökeként mi más kerülhetett szóba ma (szeptember 3-án) a városi könyvtár „Kulturális Szalon”-jának előadásán, mint a monarchia ízvilága.

Bede Róbert mesterszakács látogatott el hozzánk a téma sokrétű körüljárására és a ma jellegzetes „magyar ételek” történetének megismertetésére.

Hogy is tagadhatnánk, hogy mi magyarok az Osztrák–Magyar Monarchia alatti hosszú együttélésnek köszönhetően az osztrák konyha remekművet szinte magunkénak érezzük.

Az ipari forradalom a városiasodás, a vasúti hálózat kialakulása lehetővé tette az alapanyagok cseréjét a különböző népek, az egykori koronaországok között, mint például Magyar¬ország, Szlovákia, Morvaország, Szilézia, Elzász, Burgundia, Toscana, Bosznia, Horvátország stb.

Konyháink fejlődésére, tehát egyértelműen a Monarchián belüli együttélés hatott ki, főzési szokásaikra és az alapanyagok palettájára mondhatjuk úgy „rányomta a bélyegét”.

Például ha kiemeljük a pisztrángot, mint jellegzetes magyar halfajtát, tudnunk kell azt is, hogy Ausztriában az alázúduló kristálytiszta vizű hegyi patakok szintén rendkívül gazdagok pisztrángban. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy hol volt előbb nálunk, avagy náluk. De például a jellegzetes magyar étel, a tarhonya sem a mi találmányunk, hanem az ihletője az Észak-Afrikából származó kuszkusz.

A libafesztivál előtti napokon a legkézenfekvőbb kérdés vetődik fel bennünk, mikor arra gondolunk, hogy vajon a liba kapott-e szerepet a monarchia idején a gasztronómiában? Készültek-e különböző ételek akkoriban ebből a háziasított szárnyasból. A válasz egyértelműen igen. A magyar libát fogyasztották Nagyváradon, Bécsben, Krakkóban, és minden valószínűség szerint nemcsak a libát, hanem a kacsát is. Sőt a híres krakkói kacsát is magyar kacsából készítették. Sütve-főzve egyaránt felhasználták ezt az ízletes, egészséges, zamatos szárnyast.

Bede Róbert bevezető beszédét követően dr. Pallagi Mária történész invitálta beszélgetésre a mesterszakácsot, ezt követően pedig bárki feltehette a témához kapcsolódó kérdését. A népes közönség kellemes kávéházi hangulatot teremtve, kötetlen beszélgetéssel zárta a kulturális szalon mai rendezvényét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi

Izzó kályhás hajtányozás

Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.

2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi

Adventi programok Kiskunfélegyházán

Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.

2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. November 21. 07:50, csütörtök | Helyi

Dömötör Csaba: Várhelyi Olivér megkapta az EP-szakbizottsági jóváhagyását az uniós biztosi megbízatásához

Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt megkapta az Európai Parlament szakbizottsági jóváhagyását arra, hogy a következő Európai Bizottság tagja lehessen