Városlista
2025. május 25, vasárnap - Orbán

Hírek

2015. Szeptember 03. 20:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

A Libafesztivál előhírnökeként mi más kerülhetett szóba ma (szeptember 3-án) a városi könyvtár „Kulturális Szalon”-jának előadásán, mint a monarchia ízvilága.

Bede Róbert mesterszakács látogatott el hozzánk a téma sokrétű körüljárására és a ma jellegzetes „magyar ételek” történetének megismertetésére.

Hogy is tagadhatnánk, hogy mi magyarok az Osztrák–Magyar Monarchia alatti hosszú együttélésnek köszönhetően az osztrák konyha remekművet szinte magunkénak érezzük.

Az ipari forradalom a városiasodás, a vasúti hálózat kialakulása lehetővé tette az alapanyagok cseréjét a különböző népek, az egykori koronaországok között, mint például Magyar¬ország, Szlovákia, Morvaország, Szilézia, Elzász, Burgundia, Toscana, Bosznia, Horvátország stb.

Konyháink fejlődésére, tehát egyértelműen a Monarchián belüli együttélés hatott ki, főzési szokásaikra és az alapanyagok palettájára mondhatjuk úgy „rányomta a bélyegét”.

Például ha kiemeljük a pisztrángot, mint jellegzetes magyar halfajtát, tudnunk kell azt is, hogy Ausztriában az alázúduló kristálytiszta vizű hegyi patakok szintén rendkívül gazdagok pisztrángban. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy hol volt előbb nálunk, avagy náluk. De például a jellegzetes magyar étel, a tarhonya sem a mi találmányunk, hanem az ihletője az Észak-Afrikából származó kuszkusz.

A libafesztivál előtti napokon a legkézenfekvőbb kérdés vetődik fel bennünk, mikor arra gondolunk, hogy vajon a liba kapott-e szerepet a monarchia idején a gasztronómiában? Készültek-e különböző ételek akkoriban ebből a háziasított szárnyasból. A válasz egyértelműen igen. A magyar libát fogyasztották Nagyváradon, Bécsben, Krakkóban, és minden valószínűség szerint nemcsak a libát, hanem a kacsát is. Sőt a híres krakkói kacsát is magyar kacsából készítették. Sütve-főzve egyaránt felhasználták ezt az ízletes, egészséges, zamatos szárnyast.

Bede Róbert bevezető beszédét követően dr. Pallagi Mária történész invitálta beszélgetésre a mesterszakácsot, ezt követően pedig bárki feltehette a témához kapcsolódó kérdését. A népes közönség kellemes kávéházi hangulatot teremtve, kötetlen beszélgetéssel zárta a kulturális szalon mai rendezvényét.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 25. 09:52, vasárnap | Helyi

Turisztikai kerékpárutat avattak Petőfiszálláson

2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi

Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon

A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.

2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi

Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.

2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó

Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.