Hírek
2016. Augusztus 11. 16:00, csütörtök |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Jó hírek a tésztarajongóknak

A KUTATÓK remek hírrel örvendeztették meg a minap a tésztarajongókat: addig vizsgálódtak, míg rájöttek, hogy a korábbi hiedelmekkel ellentétben a tésztaevés nem hizlal, sőt!
A tanulmány szerzői – mily meglepő – olaszok, ezért aztán felmerülhet bennünk a gyanú, hogy hazabeszélnek. Lássuk, mire alapozzák az állításukat.
Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez helytelen. A tésztaevés nem függ össze a túlsúllyal, sokkal inkább az ellenkezője igaz: több mint 23 ezer ember testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy a tésztafogyasztás vékonyabb derékbőséget, jobb derék-csípő arányokat és egészségesebb testtömegindexet eredményez – adta hírül George Pounis, a kutatás egyik szakértője.
Márpedig ami lisztből készül, az hizlal is – vitatkozhatnának a kétkedők. Akkor vajon minek tudható be, hogy az utóbbi években a nyugati világban terjedő elhízásjárvány ellenére a taljánok közül mégis kevesebben küzdenek súlyproblémákkal, mint például mi, magyarok?
A megoldás kulcsát a mediterrán étrendben kell keresnünk, aminek egyik alapvető és szinte napi rendszerességgel az asztalra kerülő fogása kétségtelenül a tészta, de: az olaszok emellett rengeteg zöldséget, friss húst, halat és kevés kenyeret esznek. Vagyis az étrendjük majdnem olyan, mint egy fogyókúra, ám nem csupán ideig-óráig, hanem egész életen át tart.
Lássuk, milyen szabályokhoz kell tartania magát annak, aki a mediterrán étrendet követné:
- A nyersanyagok közül részesítse előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, a tésztát, a rizst, a gabona-, bab- és dióféléket, valamint a krumplit.
- Törekedjen arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyassza, mert azokban kevesebb a vegyszermaradvány és sokkal több a vitamin.
- Az ételek elkészítéséhez használjon jó minőségű olívaolajat.
- Vegye fel a napi étrendjébe a zsírszegény joghurtot és sajtot.
- Vörös húsok helyett fogyasszon inkább szárnyast és halat, tojást pedig csak mértékkel, hetente legfeljebb négyet-ötöt.
- Desszertnek elsősorban friss gyümölcsöt válasszon, az egyéb édességek csábításának hetente legfeljebb egyszer-kétszer engedjen.
- Kevéske vörösbort is javasolt elkortyolni az ebédhez: a férfiaknak napi 1-2, a nőknek 1 pohárnyit, de ez természetesen nem kötelező.
MELYIKET VÁLASSZAM?
Általánosságként elmondható, hogy a könnyedebb tésztafajtákat a folyósabb, tejszínes mártásokhoz használjuk, míg az erőteljesebbeket a testesebb, sűrűbb paradicsomos szószokhoz. Az orsó, tollhegy vagy kerek alakú tészta remekül passzol a nagyobb zöldség- vagy húsdarabokat tartalmazó mártásokhoz, ragukhoz, míg a spagetti vagy makaróni pedig a selymesebb, homogénebb szószokhoz.
FŐ AZ EGÉSZSÉG
A kutatások azt mutatják, hogy a Földközi-tenger mentén fekvő országok lakóinak körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus megbetegedésekben szenvedők aránya. A mediterrán étrend a daganatos betegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 25. 09:52, vasárnap | Helyi
Turisztikai kerékpárutat avattak Petőfiszálláson
2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi
Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon
A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.
2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi
Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában
Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.
2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi
Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó
Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.