Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2014. December 06. 12:00, szombat | Belföld
Forrás: origo.hu

Kampány indul a halfogyasztás népszerűsítésére

Kampány indul a halfogyasztás népszerűsítésére

Hazánkban az éves halfogyasztás egészének 40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik: sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat.

Hazánkban az éves halfogyasztás egészének 40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik: sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat. Éves halfogyasztásunk a maga 4 kilós mennyiségével elmarad az európai átlagtól, ezért a Halászati Operatív Program (HOP) most induló Kapj rá! kampányában kiemelt céljának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a magyarok asztalára. Nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is, hiszen egészségügyi ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enni.

„Fontosnak tartjuk, hogy a minimum heti kétszeri halfogyasztást beépítsük a köztudatba, és felhívjuk a figyelmet az ezzel járó egészségügyi előnyökre” - mondta el dr. Selyem Tóth Sándor, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. Hozzátette: a kampány során konyhatechnológiai fogásokat és élelmiszerbiztonsági kérdéseket is megismertetnek a fogyasztókkal.

„Az idősebb korosztály körében tovább erősítjük a képet, hogy a halfogyasztás hagyományokat követő, közösségépítő, ugyanakkor egészségmegőrző hatású. A fiataloknak pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a halfogyasztás trendi, a reformétkezésbe jól beilleszthető, könnyen elkészíthető és finom” – mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy Magyarországon a belföldi halak közül egyértelműen a ponty a legnépszerűbb, halászlében és rántva, ám érdemes egy kicsit kísérletezni, új fogásokat is kipróbálni. A Kapj rá! program ebben is segítséget nyújt.

A kampány weboldalán információs anyagok, receptgyűjtemények, konyhatechnológiai írások igazítják el a látogatót a halas ételek világában – azokat is, akik a jellegzetes halszag, vagy épp a szálka miatt kerülik el a halas fogásokat.

„Aki fenntartásokkal kezeli a halat, javaslom, kóstoljon először halfilét, gombócokat, fasírozottakat, halpogácsákat, mindenképpen a szálkátlan és kevésbé zsíros fajtákat, részesítsük előnyben a nálunk is előforduló fajtákat az importált, mélytengeri halakkal szemben” – ajánlja Zoltai Anna, élelmiszerbiztonsági szakértő. „Halat csak akkor vegyünk és együnk, ha szépnek, étvágygerjesztőnek, jó illatúnak, kívánatosnak tartjuk! A friss hal további ismérve: húsa rugalmas, azaz nyomásra visszaáll eredeti állapotába, felszíne is friss. Lényeges, hogy a halpult és környezete legyen rendezett és tiszta, ha pedig darabolt halat is árulnak, az mindig folyamatosan frissített, nem színezett jégágyon legyen. Fontos, hogy címkén vagy táblán feltüntessék a halfaj kereskedelmi és tudományos megnevezését is a tenyésztés vagy halászás helyét, és új szabály, hogy ki kell írni azt is, milyen eszközöket használtak a halfogásnál, továbbá, hogy friss vagy kiolvasztott termékről van szó” – mondta el Zoltai Anna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 22. 07:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor szerint óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét

Az elmúlt egy évben óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét, elsősorban a nemzetközi politikai térben, ami a határon túli magyar közösségek megerősödését is jelenti

2024. November 22. 07:54, péntek | Belföld

Rogán Antal abban bízik, sokan fogják használni a Digitális Állampolgárság Programot

Abban bízom, hogy a Digitális Állampolgárság Program alkalmazás széles tömegeknek elnyeri a támogatását, sokan fogják használni, mert látni fogják, hogy így egyszerűbb ügyet intézni, magukat azonosítani

2024. November 21. 07:51, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége hazánkban építi fel az első gyárát a régióban

Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége Magyarországon építi fel első közép-európai gyárát, kétszáz új munkahelyet teremtve ezzel Dunavarsányban - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.