Hírek
2016. December 20. 16:00, kedd |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Karácsonyi remeklésre készül a konyhában?

Melyik halat milyen ételhez?
Nálunk a hal szinte egyet jelent a ponttyal. S valóban csodálatos jószág, talán csak a harcsa vetekszik vele a felhasználhatóságot illetően, ugyanis mindkét fajból szinte mindenféle hagyományos halétel elkészíthető. Legyen az hal- vagy halászlé, rántott hal, paprikás, sült szelet, saláta, rác vagy dorozsmai hal.
Karácsonykor valamennyi háziasszony remekelni akar a konyhában, ezért néhány szabályt érdemes betartani. Így például karakteres ízű halból – csukából, törpeharcsából – nem szabad sokat a halászlébe tenni, mert meghatározza az ízeket. A drága süllő, tengeri süllő, sügér felesleges a halászlébe, e nemes húsok sütésre érdemesek, csak figyelni kell, nehogy kiszáradjanak. Ha túl nagy csukához, pontyhoz, harcsához jutunk, érdemes megnyúzni, mert a bőrben és az alatta, valamint a hasi és háti részen lévő zsiradékdepókban jellegzetes ízanyagok halmozódnak fel, amit nem mindenki szeret. Sokan ezért nem eszik a busát, az amurt, mondván: hínárízűek.
Más kategória az egyre divatosabb tengeri hal, azon belül is a fagyasztottak. Nos, az áruk is mutatja, hogy nem ünnepi asztalra valók.
A lepény- és tonhal még elmenne, de fagyasztva nem lehet ínyenc fogást készíteni belőlük.
A hekk sem erre való, mint ahogyan a pangáziusz sem. Az utóbbi mostanában egyre nagyobb teret nyert az olcsósága miatt. A magyarul cápaharcsának nevezett hal gyakorta zsíros, ráadásul fagyasztva árulják. Így belőle sem az igazi halászlevet, sem más rendesebb halételt nem könnyű elkészíteni – már csak azért sem, mert egy kiló fagyasztott termék eleve 15-20% ipari – technológiai – vizet tartalmaz, és kiolvadva a hal is jócskán engedi a levét. A végén szinte alig marad 55-60 dekányi hús, ami inkább kellemetlen ízű, állaga széteső és sokszor vastagon zsíros.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 19. 06:52, szombat | Helyi
Nemhogy segítenék, hanem még hátráltathatják is a fogyást a diétás italok
Egy frissen publikált tudományos tanulmány komoly kérdéseket vet fel a diétás italok hatásmechanizmusáról és azok hosszú távú egészségügyi hatásairól.
2025. Április 19. 06:44, szombat | Helyi
Igazi tavaszias időre készülhetünk nagyszombaton
Napos idő várható a kevés fátyolfelhő és a képződő gomolyfelhők mellett, legfeljebb néhol fordulhat elő zápor – írja a HungaroMet.
2025. Április 18. 11:15, péntek | Helyi
Dolgozz sokat, élj tisztességesen és becsületesen!
Ezt vallja a 100. születésnapját ünneplő Palotás Lászlóné, vagy ahogy mindenki ismeri „tésztás Veronka néni”.
2025. Április 17. 11:20, csütörtök | Helyi
Új tantermekkel bővült a Mezgé tangazdasága
A Félegyházi MEZGÉ „Gyakorlati oktatás fejlesztésére” benyújtott sikeres pályázatából kettő, szakmai oktatást segítő tanterem kialakítására és egy irodakonténer beszerzésére került sor az iskola Tangazdaságában.