Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2019. Április 17. 12:52, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kimeríthetetlen viccgyűjtemény vagy hasznos lehetőség a vásárlók könyve?

Kimeríthetetlen viccgyűjtemény vagy hasznos lehetőség a vásárlók könyve?

Az Országgyűlés április 1-jén fogadta el az uniós adatvédelmi előíráshoz kapcsolódó GDPR-törvényt, amely többek közt a kereskedelemről szóló törvény vásárlók könyvére vonatkozó rendelkezéseit is módosítja.

Az Országgyűlés által elfogadott javaslat – amely a vásárlók könyvére is vonatkozik – április 26-án módosul a kereskedelmi törvényben – mondta el Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A vásárlók könyve egy hárompéldányos indigós füzet, amelynek egyik példánya a fogyasztónál, a másik a vállalkozáskezelőnél, a harmadik példánya pedig a vásárlók könyvében marad. A kitöltés tartalmát tekintve nem változik, de a jövőben a kereskedőknek a bejegyzést követően
haladéktalanul el kell távolítaniuk a panaszt vagy a javaslatot tartalmazó oldalt a vásárlók könyvéből annak érdekében, hogy a korábbi bejegyzésekhez kapcsolódó személyes adatokat ne láthassák mások.

Később ezeket az adatokat hatósági felszólításra vagy ellenőrzés esetén azonnal rendelkezésre kell bocsátani. Hozzátette, a fogyasztók ez által nem fogják látni a korábbi bejegyzéseket.

Jól látható helyre kell tenni

Továbbra is változatlan előírás marad, hogy az A4 vagy A5 formátumú vásárlók könyvét a kereskedelmi egységekben jól látható helyen, a vásárló számára könnyen elérhető módon kell elhelyezni.

Baranovszky György arról is beszélt, hogy a vásárlók könyve nem helyettesíti a fogyasztóvédelmi jogi előírásoknak megfelelő, a vásárlók minőségi kifogásaira vonatkozó jegyzőkönyvet. Ha valakinek problémája van egy adott termékkel kapcsolatban, a vállalkozásnak kötelessége felvenni az adatokat a jegyzőkönyvbe.

Nem csak kifogásra javasolt használni

A vásárlók könyve nem csupán panaszkönyv, hanem észrevételeink, javaslataink megtételének helye is, így a könyvet nyugodtan használhatjuk akkor is, ha nem akarunk kifogással élni. Ugyanakkor
a panaszokat napjainkban már modernebb csatornákon közlik az emberek.

E-mailt írnak, a fogyasztóvédelemhez vagy valamelyik béketestülethez fordulnak, de a legnépszerűbb, hogy a közösségi média felületein közlik véleményüket.

Egy bolt üzletvezetője például arról beszélt, hogy az üzletben már két éve nem írtak bele a vásárlók könyvébe. Elmondása szerint naponta körülbelül ötszáz ember is megfordul náluk, akik inkább szóban közlik a véleményüket. Így azonban a vezetőség nem értesül sem a negatív, sem pedig a pozitív visszajelzésekről, így gyakorlatilag esélyük sincs a változtatásra.

Egyre jobban terjed az online vásárlás

Baranovszky György megjegyezte, egy üzletnek ugyanakkor az az érdeke, hogy a fogyasztók ne írjanak bele a vásárlók könyvébe, és ne csökkenjen a vállalkozás forgalma.

Ez azért is fontos, mert
nehéz felvenni a versenyt a napjainkban egyre jobban elterjedt online vásárlással.

Szerinte néhány éven belül az online vásárlás már az 50 százalékot is meghaladhatja a hagyományos kereskedési formákkal szemben.

Nem kell kicserélni a vásárlók könyvét

Nincs olyan előírás, amely szerint a kereskedőknek ki kellene cserélniük az eddig használt vásárlók könyvét, ha az előzőekben részletezett rendelkezéseknek megfelelően járnak el – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdai közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 11:52, péntek | Helyi

Rajzolj és / vagy fuss!!!

A Jogging Plus Sportegyesület már megkezdte az idei Szilveszteri Futás szervezését, melyhez immáron hetedik éve kapcsolódik rajzpályázat is.

2024. Szeptember 27. 08:50, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Szeptember 27. 08:38, péntek | Helyi

Ültessünk fát közösen! – ingyen igényelhető díszfa csemete az önkormányzatnál

Az egyre melegebb nyarak és hosszabb aszályos időszakok miatt pusztuló városi fák mind sürgetőbbé teszik újabbak telepítését a környezetünkben.

2024. Szeptember 25. 17:11, szerda | Helyi

Szép eredmény ért el Dobos Eszter a hétvégi díjugratáson

2024. szeptember 21-én, szombaton a kiskunfélegyházi Zöldmező Lovassport Egyesület Simonpusztára látogatott, ahol az MLSZSZ sorozat döntője zajlott.