Hírek
2020. December 17. 12:00, csütörtök |
Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com
Kocsonya – a legmegosztóbb magyar étel
Állaga, rezgős megjelenése vagy épp a tény, hogy gyakorlatilag disznózselét kell enni, sokakat elborzaszt.
Aki viszont szereti a kocsonyát, az rendszerint nagyon-nagyon oda van érte és alig várja a téli kocsonyafőzős időszakot.
Érdekes módon a zselés állagot legtöbben nem találják zavarónak, ha édességről van szó, gondoljunk csak a pudingra, ami a gyerekek kedvence. Ellenben a gondolat, hogy egy sós zselét hidegen fogyasszunk, már jóval kevesebbeknek tetszik. Pedig a kocsonya amellett, hogy finom, egészséges is!

Mert ugye a kocsonya bőrből, csontból kifőzött kollagéntől kapja zselés állagát, és, ha ezt gusztustalannak találnád, tudnod kell, hogy a zselatin is hasonlóképpen készül és többek közt a jégkrémben is szokott lenni. A kollagén pedig jót tesz a bőrünknek és az ízületeinknek is!
Ahány ház, annyi szokás – jöjjenek az alapok
Ideális esetben egy disznóvágás maradékait tudjuk így felhasználni, de ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a háznál akadna némi fül, farok és disznópofa, akkor irány a hentes. Kérjünk kocsonya csomagot, ha nincs konkrét ötletünk, a hentes tudni fogja, mit adjon.

Hazaérve alaposan sikáljuk meg a bőrös darabokat és ahol egy-egy szőr esetleg maradt, távolítsuk el. Vágjuk a fogyasztani kívánt méretre és rakjunk félig vele egy fazekat. A többi helyet töltsük el vízzel és forraljuk fel. Ezt követően habozzuk le alaposan a levet, majd sózzuk meg, adjunk hozzá egy fej fokhagymát jól megroppantva és két vöröshagymát félbevágva. Fűszerezzük némi babérlevéllel, fekete borssal és ízlés szerint leveszöldséggel is. Így főzzük nagyjából 95 fokon, tehát éppen csak forrás alatt nagyjából három órát. Ha ismét hab keletkezne, attól gyorsan szabaduljunk meg.
A finisben
Ha megfőztük érdemes lehet zsírtalanítunk – persze attól függ, ki hogyan szereti. Ehhez tegyük hideg helyre, így a zsír hamar tetejére jön és könnyedén eltávolíthatjuk egy evőkanállal.
Ha már csak annyi zsír van a kocsonyánkban, amennyit szeretnénk, jöhet a porciózás. Szűrjük a levet tálakba és a családtagok ízlése szerint pakoljuk bele a disznó részeit. Van, aki az üres kocsonyát szereti, más a cuppogható csontos részekért van oda vagy épp a bőrkét, esetleg a színhúst szereti jobban. Ha nem tudjuk a vendégek melyik részt ennének, több, kisebb, különböző adagot készítsünk. Őrölt pirospaprikával finoman megszórva vagy citromszeletekkel körítve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 10. 15:15, hétfő | Helyi
Gizike nénit 90. születésnapján köszöntötték
Horváth Józsefné, Gizike néni a hosszú élet titkát így foglalta össze: „Hittel, szorgalommal és tisztességgel éljük az életünket, és akkor minden megadatik, ami a földi léthez szükséges.”
2025. November 10. 12:23, hétfő | Helyi
A Platán Iskola tanulói országos sikert értek el az Apáczai-pályázaton
A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán és Társadalomtudományi Kara Apáczai Csere János születésének 400. évfordulója alkalmából versíró és képzőművészeti pályázatot hirdetett.
2025. November 10. 10:17, hétfő | Helyi
Adventi kézműves kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központban
A Móra Ferenc Művelődési Központ idén is szeretettel várja az érdeklődőket Adventi kézműves kiállítására, ahol egyedi, kézzel készült díszek, ajándéktárgyak és ünnepi dekorációk sora fogadja a látogatókat.
2025. November 10. 09:43, hétfő | Helyi
Nagy sikerrel zárult Fricska Irén El Camino úti beszámolója
November 6-án, csütörtökön különleges élményben lehetett része mindazoknak, akik ellátogattak Fricska Irén vetítéssel egybekötött úti beszámolójára.
