Városlista
2025. május 25, vasárnap - Orbán

Hírek

2016. Április 30. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Kókusz…az élet csodája

Kókusz…az élet csodája

A kókusz minden cseppje és falatkája az egészségünket szolgálja, ráadásul a legváltozatosabban tálalható finomság.

Felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, nassolnivalónak is kiváló, de akár magunkra is kenhetjük.

Kókusztej: a gyomor gyógyítója
A kókusztej úgy készül, hogy a dió zamatos fehér húsát lereszelik, forró vízbe áztatják, majd préselik. Az abból kicsöpögő értékes lé a kókusztej. Ezt akár mi magunk is el tudjuk készíteni. Ha nem szeretnénk a préseléssel vacakolni, akkor turmixoljuk össze a kókusz húsát forró vízzel, hagyjuk állni egy éjszakán át, majd sűrű szövésű szűrőn vagy pelenkán hagyjuk kicsepegni a levet. Friss kókusz helyett használhatunk cukrozatlan kókuszreszeléket is. Minél többször ismételjük ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. Jótékonyan hat a gyomor- bélrendszerünk működésére, a szív- és érrendszerünkre, de a szájüregi fekélyek gyógyítására is alkalmas. Rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a súlygyarapodást.
Vigyázat! A házilag készített kókusztej hamar megromlik, ezért érdemes az elkészítést követően 2-3 napon belül felhasználni, és addig is hűtőben tartani!

Kókuszhús: a fenséges nasi
A kókusz húsa nagyon tápláló, és gazdag vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban. A benne található laurinsav, amely az anyatejben is van, nagyon hasznos, immunerősítő, antibakteriális hatású anyag, amely megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Esti nassolásra kitűnő csemege.

Kókuszliszt: a gluténmentes alapanyag
A kókuszliszt állaga a búza finomlisztre hasonlít, felhasználásakor viszont sokkal több folyadékot vesz fel. A kiszárított, zsírtalanított, ledarált kókuszhúsnak nagyon magas a rost-, kalcium- és magnéziumtartalma. Gluténmentes, beilleszthető a paleolit étrendbe, az Atkins-diétába vagy akármelyik testsúlycsökkentő programba. A kókuszliszt nem azonos a ledarált kókuszreszelékkel. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kifejezetten ajánlott.

Kókuszolaj: a tökéletes zsiradék
Háromféle kókuszzsírt különböztetünk meg: a szűz, a szűrt és a hidegen sajtolt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókuszízű és illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes, ezért nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, nem befolyásolja az ételek ízvilágát. A kókuszolaj csökkenti a vérnyomást, gátolja az érfalak meszesedését és nem emeli a koleszterinszintet. Hatásos a gombák és baktériumok elpusztításában, Candida betegségben szenvedőknek is kifejezetten ajánlott a használata és még a bélflórákat sem károsítja. Segíti az inzulin felszabadulását, ezzel együtt csökkenti a glikémiás indexet is.

Címkék: hatás, kókusz, olaj, vitamin, zsír

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 25. 09:52, vasárnap | Helyi

Turisztikai kerékpárutat avattak Petőfiszálláson

2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi

Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon

A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.

2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi

Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.

2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó

Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.