Városlista
2024. július 5, péntek - Sarolta, Emese

Hírek

2014. November 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közzétették a Philae landolásának hangfelvételét

Közzétették a Philae landolásának hangfelvételét

A Német Űrügynökség (DLR) honlapján közzétette holnapján a Philae landolásának hangfelvételét. 'Egy rövid, de jelentős zörgés' - értékelték a kutatók csütörtöki sajtótájékoztatójukon a hangot, amelyet a Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége keltett, amint múlt héten elérte a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínét.

Klaus Seidensticker, a DLR kutatója azt vélte kihallani a zajból, hogy a minilabor először egy több centiméter vastag puha réteget ért el, majd néhány milliszekundummal később lábai egy kemény, talán jeges felületet értek el.

A tudós kiemelte: a hangfelvétel egy üstökös és egy ember alkotta objektum első találkozását örökíti meg.

A csütörtöki darmstadti sajtótájékoztatón Paolo Ferri, az Európai Űrügynökség (ESA) misszióvezetője arról számolt be, hogy a Rosetta következő manővereként január végén 5 kilométerre megközelíti az üstököst, és közeli képeket készít róla. Az üstökös pályája ezután úgy alakul, hogy augusztusban nagyon közel kerül a Naphoz.

Az 1,2 milliárd eurós összköltségű projekt célja, hogy a tudósok megismerjék a Naprendszer születésének titkait. További feladat megfigyelni, miként aktiválódik az üstökös a Naphoz közeledve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 05. 07:59, péntek | Belföld

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél az MBH Bank előrejelzése szerint

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél idén, jövőre a 4 százalékot is meghaladhatja a gazdasági fejlődés üteme - mondták az MBH Bank csütörtöki sajtóeseményének szakértői Budapesten.

2024. Július 05. 07:58, péntek | Belföld

A hétvégén visszatér a kánikula

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 05. 07:57, péntek | Belföld

MÁV: 30 százalékkal több baleset történt idén a vasúti átjárókban

Magyarországon az idén eddig 36 baleset történt a vasúti átjárókban, 30 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában

2024. Július 04. 08:00, csütörtök | Belföld

Nagy Márton: Magyarország különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban -