Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com / MTI

Külföldi nyaralásból ezért ne hozz haza növényeket

Külföldi nyaralásból ezért ne hozz haza növényeket

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozz haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket

– ezt tanácsolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.

Ezek az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket – írja közös közleményében a négy szervezet. Hozzáteszik, az elővigyázatosság azért is fontos, mert a messzi tájakról olyan növényi károsítókat lehet behurcolni az országba, amelyek ellen nem lehet védekezni. Vagy azért, mert nincs még ellenük hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak. Ráadásul invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Hasonlóképpen internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket. Ezáltal kisebb annak kockázata, hogy növényi kártevőket és betegségeket hurcoljunk be a megvásárolt növényekkel a kertbe vagy gazdaságba.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek az élelmiszer-biztonságra, a gazdaságra és a környezetre – olvasható a közleményben. Ezzel szemben az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 15:00, kedd | Helyi

Harmadik hely a Barátság Kupán

Jéga-Szabó Bernát a Batthyány Lajos Általános Iskola 4.z osztályosa csapatával szép eredményt ért el szombaton.

2024. Június 18. 14:41, kedd | Helyi

A megválasztott és a leköszönő polgármesterekkel találkozott Lezsák Sándor

A lakiteleki Hungarikum Ligetben találkozott Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületében június 9-én megválasztott, valamint a választás után leköszönő polgármestereivel.

2024. Június 18. 14:38, kedd | Helyi

A kánikula idején érvényes munkavédelmi szabályokról tájékoztat a szaktárca

Mikor számít melegnek egy munkahely?

2024. Június 18. 14:13, kedd | Helyi

Gyászol a birkózócsalád

Nekrológot írni szomorú feladat, hiszen még fáj a seb, hiányod mindent betölt.