Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2017. Június 04. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Látásromlás: egyen kelt, brokkolit és spenótot!

Látásromlás: egyen kelt, brokkolit és spenótot!

Diabéteszeseknek is érdemes gyakran fogyasztani

A vörösborban található rezveratrol segít megelőzni a szemizmok korral járó hanyatlását - állítja Milind Pande, a brit Vision Surgery szemész szakorvosa, aki szerint a leveles zöldségek is hatékonyak erre a célra.

Úgy véli, hogy az anyag megakadályozza a látószerv vérereinek növekedését, amelyek nagyobbodása makuladegenerációt vagy látásromlást okozhat. A szakember hozzátette, hogy a leveles zöldségek ugyancsak jók tesznek a szemnek.
A répa már a múlté - a legújabb ajánlás szerint ugyanis a vörösbor a szem őre, mert segít megelőzni a korral járó szembetegségeket egy vezető sebész szerint. A rezveratrol nevű antioxidáns a szőlőszemek hájéban található, s képes lassítani az időskori látásromlást a szem izmainak erősítésével. A szemizmok gyengülése, valamint a látószerv vérereinek növekedése eredményezi azt, hogy az idő múlásával egyre inkább szükségessé válhat a szemüveg viselése. Emellett viszont a cukorbetegség is lehet a látásromlás oka.

"A rezveratrol egy növényi polifenol, ami a szőlőben és a vörösborban található. ez az összetevő képes a korral járó makula degeneráció megelőzésére. A feltételezések szerint meg tudja állítani a kontrollálatlan érnövekedést, az angiogenezist is. Diabéteszes retionopátia esetén ugyancsak hatékony" - magyarázta Dr. Pande.
Ám nem a bor az egyetlen táplálkozási tényező, ami javíthatja a látást. A kel, a brokkoli és a spenót például luteint tartalmaz, amely szintén erősít bizonyos szemizmokat.
"Az A-, C- és E-vitaminban, illetve luteinben, zeaxanthinban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrend is véd a szembetegségek ellen, ami az élénk színű gyümölcsökről és zöldségekről szintén elmondható, úgymint a kukoricáról, a narancssárga paprikáról, a mandarinról és a narancsról" - tette hozzá a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 12:14, kedd | Helyi

Nem árt tudnia ha repülőre száll, hogy milyen jogai vannak utasként

Az idei nyáron a megszokotthoz képest is több a fogyasztói panasz a légi közlekedésben.

2024. Július 02. 11:42, kedd | Helyi

Bemutató üzemet hoz létre a Mezgé

Bemutató üzem létrehozására kerül sor a Déli Agrárszakképzési Centrum két intézményében: Jánoshalmán és Kiskunfélegyházán.

2024. Július 01. 08:23, hétfő | Helyi

Koncertet ad a Kiskun Quintet

Operettrészletekkel és örökzöld slágerekkel készül a Kiskun Quintet a július 4-ei, csütörtöki Hattyúkerti zenés esték programra.

2024. Július 01. 08:11, hétfő | Helyi

Nyitott Műhelyek – A hagyomány és kreativitás találkozása Csongrádon

A Nyitott Műhely egy különleges alkalom, ahol a népi kézművesség legszebb mesterségeit ismerhetik meg az érdeklődők a Csongrádi Kézművesházakban.