Városlista
2025. május 25, vasárnap - Orbán

Hírek

2015. December 22. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Lélekmelegítők az adventi sokadalomban

Lélekmelegítők az adventi sokadalomban

Elképzelhetetlen az adventi sokadalom fűszeres-alkoholos ital nélkül nálunk is és a szomszédainknál is.

Különösen, ha hideg, havas zimankó „téliesíti” a karácsonyvárást.

A forralt bor, a boros tea, a puncs mai kultusza az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek karácsonyi szokásain alapszik. Ausztriában és Németországban a forralt bor mellett a vadásztea is népszerű (a csehek és a szlovákok grog néven is ismerik – bár a grognak külön története van), amely ősi formájában rum vagy pálinka és forró tea 1:4 arányú keverékéből állt. Modern változatai már sokkal illatosabbak, ízesebbek, készítésében a forró vízen és a rumon, pálinkán kívül a citromlé, a fahéj, a szegfűszeg és a citromhéj is fontos szerephez jut. Persze a teához adott pálinkák alapján is számos variáció létezik. Szerbiában például a szilvapálinka a főszereplője az ott népszerű karácsonyi italnak, a vruca rakijának.

Az alkoholos teák közeli rokonságban állnak a punccsal, amely hagyományosan öt összetevőből készül (ahogy hindi neve, a panch is utal rá, ami ötöt jelen). Ezek pedig: alkohol, citromlé, cukor, tea és fűszerek. Persze a puncsnak is számtalan elkészítési módja terjedt el. A rumpuncs például karácsony tájt különösen divatos. Ennek egyik változata az egykor hírneves diákital, a krampampuli is, aminek sok-sok receptvariációja létezik, de valamennyi közös vonása az alkoholba áztatott, égő süvegcukor, amely villódzó, kék lángjaival bűvöli el az ünneplőket.

A fűszeres, alkoholos italok természetesen részei az otthonok ünnepi kínálatának is – nemegyszer egyéni receptköltemény szerint előadva.

Olvasóink számára három receptajánlattal igyekszünk hozzájárulni a sikeres karácsonyi vendégváráshoz.

FORRALT BOR GAZDAGON. Hozzávalók: 7 deci vörösbor, egy pohár víz, 3-4 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, 15 szem szegfűszeg, egy narancs és egy teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék. A narancsot gerezdjeire szedjük, a cukrot (amit 2 evőkanál mézzel is helyettesíthetünk) és a fűszereket a vízben fölforraljuk, hozzáadjuk a narancsszeleteket, fölöntjük borral. Az egészet fölmelegítjük, forrás előtt levesszük a tűzől és egy órán át érleljük. Melegen tálaljuk.

KARÁCSONYI PUNCS. Hozzávalók: 2,5 deci vörös- és ugyanennyi fehérbor, 1,5 deci rum, fél liter víz, 15 deka cukor, egy narancs és egy citrom. Az elkészítés során a citromot és a narancsot alaposan (körömkefével súrolva) megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd a héjakat a vízben fölforraljuk. Hozzáöntjük a borokat, a rumot, a cukrot, és kevergetve éppen csak forralásig hevítjük. Ezután hozzáöntjük a citrom és a narancs kifacsart levét, majd még forrón tálaljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi

Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon

A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.

2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi

Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.

2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó

Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.

2025. Május 23. 15:11, péntek | Helyi

A hősök halhatatlanok

Minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe, amikor mindazokra emlékezünk, akiknek tettei nagyban hozzájárultak a magyar nemzet és a magyar állam fennmaradásához.