Városlista
2025. december 3, szerda - Ferenc

Hírek

2016. Július 02. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: befozlek.blog.hu

Levendula szörp receptek

Levendula szörp receptek

Tedd Te is a spájzpolcra!

Izgalmas, mégis lágy ízű (és nem szappan vagy parfüm :)). Édes, mégis jót tesz neked. Azt gondolnád, hogy macerás, mégis nagyon egyszerű az elkészítése. Ez nem más, mint a fantasztikus levendula szörp! A levendula fesztiválok után mi mást is készíthetnénk ezen a hétvégén, mint ínycsiklandó levendula szörpöt!

Aki rendszeres olvasója a magazinunknak, az bizonyára észrevette már, hogy levendula-rajongók vagyunk. Rengeteg tippet osztottunk már meg veletek a lila gyógynövénnyel kapcsolatban, hol dekorációs ötltekről, hol háztartásban betöltött szerepéről, hol gyógynövény jellegéről beszéltünk. Bárhogyan is alkalmazzuk, a levendulával csak jól járunk.

Most két finom szörpreceptet osztunk meg veletek, az egyik több napos procedúra, de egyszerű, a másik változat egy nap, illetve pár óra alatt megvan, és utána egész nyáron élvezhetjük kellemes ízét és jótékony hatását.

Levendula szörp többféleképpen

Levendula szörp recept 1.

Hozzávalók:

  • 6 bögre cukor
  • 6 (lehetőleg bio) citrom héja és leve
  • 2 bögre víz
  • 2 bögre levendulavirág

Elkészítés:

A cukrot, a citromhéjat és a citromlevet a vízzel forrald fel egy lábasban. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, szórd bele a levendulavirágokat, zárd el a lángot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Ezután szűrd le és forrald fel újra. A szörpöt forrón töltsd előzőleg sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban néhány nap alatt hagyd kihűlni.

Levendula szörp 2.

Hozzávalók:

  • sok levendula (mondjuk, kb egy liter űrtartalmú edény nagyjából teljen meg vele)
  • annyi víz amennyi ellepi
  • literenként 1 kg cukor
  • literenként 5g (kb 1 teáskanál) citromsav

A levendulavirágokat beletesszük egy lábasba, felöntjük vízzel (ezt jegyezzük: hány liter vízzel öntötted fel.) Egy tányérral a víz alá nyomjuk a virágokat, majd az egészet lefedjük, és állni hagyjuk. Nagy melegben, tegyük a hűtőbe, de ha van kb. 20 fokos spájzunk, akkor ott is érlelhetjük. Két-három napot is állhat így. Ezután, annyiszor 5g citromsavat teszünk rá, ahány liter vízzel felöntöttük, majd átnyomkodjuk egy fakanállal. Ekkor láthatjuk, hogy a virágok kiengedik gyönyörű szép, lilás színüket. Fél órát még állni hagyjuk, majd átszűrjük egy textilanyagon.

Felmelegítjük a gázon, s ha elég meleg, de még nem forr elzárjuk, és literenként 1 kg cukrot adunk hozzá (lehet kevesebb is, ha kevésbé édesen szeretnénk), elzárjuk, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a cukor, és ezután forralunk rajta egyet. Csírátlanított üvegekbe töltjük, és dunsztba tesszük.

Minél tovább forralod, annál inkább el fogja veszíteni a színét, de az íz meg marad. Van, aki ételszínezővel megszínezi, de szerintünk ez felesleges.

Címkék: levendula, recept, szörp

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 02. 14:46, kedd | Helyi

Kiskunfélegyházán tartott fogadóórát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő

November 27-én került sor Bács-Kiskun Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője soron következő fogadóórájára.

2025. December 01. 09:03, hétfő | Helyi

Három versenyen értek el sikereket a félegyházi birkózók az elmúlt hétvégén

A Bárány-Almási család gyermekei közül a legkisebb is felnőtt nagyobb testvéreihez és már róla is elmondható, hogy Magyarország bajnoka.

2025. November 29. 21:18, szombat | Helyi

Bemutatták Lezsák Sándor legújabb művét a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban

November 27-én, csütörtökön mutatták be Lezsák Sándor: Habcsók című művét a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

2025. November 29. 13:25, szombat | Helyi

Tornaszobát avattak a Gátéri Liget Óvodában

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délután a Gátéri Liget Óvoda új tornaszobáját.