Hírek
2018. Május 05. 08:00, szombat |
Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com
Már nyílik a bodzavirág! Le ne maradj róla!
Végre nyílik a bodza! Érdemes nyitott szemmel járni a vidéket, hátha találtok egy-egy értékes bodza-lelőhelyet a forgalomtól távolabb.
Újat már nem tudunk írni nektek a bodzáról, de álljon itt egy rövid kis összefoglaló erről az ízletes gyógynövényről.
Nátha ellen bodzatea
A népgyógyászatban ajánlják hurutos köhögésre, a megfázásra. A belőle készült tea igazi csodaszer, napi 2 csészével érdemes fogyasztani, ha ilyen vagy hasonló megbetegedésekkel küzdünk. Köptető hatása is jól ismert, mézzel együtt az igazi! A gyengébb immunrendszert is támogathatod vele.
Bodzabogyó és levél
A bogyó leve a virághoz hasonlóan akár köhögés ellen is használható, a fülfájást is megelőzheted vele. Reumára a leveléből szokás teát főzni, sőt, a természetgyógyászok lázcsillapításra is javasolják ezt a főzetet - írja az információkat a gyogytea.hu.
Receptek:
Ami idén sem maradhat el:
Házi bodza szörp
Hozzávalók
- 25 nagy fejű bodzavirág
- 3 citrom
- 5 liter víz
- 2,5 kg cukor
- 1 késhegynyi tartósítószer
- 3 gramm citromsav
Elkészítés
Egy nagyobb edényben a cukrot a vízzel sziruppá főzzük: a vizet felforraljuk, a cukrot belekeverjük, majd kis lángon addig főzzük, amikor a cukor teljesen felolvad. Az elkészült szirupot egy tiszta, fertőtlenített kb. 6-7 literes üvegbe töltsük át.
A (lehetőleg forgalomtól, poros úttól távol gyűjtött) virágokat alaposan megtisztítjuk, majd a citromsavval együtt a szirup mellé, az üvegbe rakjuk őket. A citromokat is alaposan megtisztítjuk, karikákra vagy kockákra vágjuk és belehelyezzük az üvegbe a többi hozzávaló mellé. A keveréket jó négy napig állni hagyjuk, illetve naponta egyszer megkevergetjük. Ha letelt a „nyugalmi” idő, az „alaplevet” leszűrjük és üvegekbe adagoljuk, jól lezárjuk, illetve kis tartósítószerrel biztosítjuk, hogy sokáig élvezhessük frissítő ízét.
Bodzavirág palacsintatésztában
Hozzávalók:
- 10 db bodzavirág
- liszt
- 2 db tojás
- 1,5 dl tejszín
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 tk porcukor
- 1 db vaníliás cukor
- olaj a sütéshez
A bodzavirágot folyó víz alatt mossuk le, majd alaposan csepegtessük le. Az egész tojásokat keverjük simára a tejszínnel, a vaníliás cukorral, a porcukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, és annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk.
Egy serpenyőbe öntsünk bőséges olajat, majd hevítsük fel. Ezután egyesével mártsuk bele a masszába a bodzavirágokat, majd óvatosan helyezzük bele a forró olajba. (a közepénél kicsit nyomjuk le, hogy jól szétnyíljanak az olajba a virágok) Végül mindkét felét süssük szép pirosra. (sütés közben óvatosan fordítsuk át, hogy a másik oldala is szép pirosra süljön) Amikor megsült, szedjük ki az olajból, majd tegyük papírtörlőre hogy a felesleges olajat felszívja.
Melegen, ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2024. November 21. 07:50, csütörtök | Helyi
Dömötör Csaba: Várhelyi Olivér megkapta az EP-szakbizottsági jóváhagyását az uniós biztosi megbízatásához
Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt megkapta az Európai Parlament szakbizottsági jóváhagyását arra, hogy a következő Európai Bizottság tagja lehessen