Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. December 06. 09:00, szombat | Belföld
Forrás: origo.hu

Megdőlt az almaevés Guinness-rekordja

Megdőlt az almaevés Guinness-rekordja

Megdöntötték az almaevés Guinness-rekordját, több mint ezren ettek egyszerre almát pénteken Budapesten a Semmelweis Egyetemen.

Megdöntötték az almaevés Guinness-rekordját, több mint ezren ettek egyszerre almát pénteken Budapesten a Semmelweis Egyetemen – a rekordkísérletet az Országos Egészségfejlesztési Intézet, a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közösen szervezte, a szükséges almát a Földművelésügyi Minisztérium biztosította.

Az eddigi rekord 840 ember együttes almaevése volt. A mostani eseményen elsősorban a két egyetem hallgatói és munkatársai vettek részt. A rekordkísérlet előtt Nagy István, az Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: míg régebben 30 kilogramm volt az éves almafogyasztás fejenként, ma már csak 15 kilogramm, pedig a magyar alma kiváló minőségben és nagy mennyiségben áll rendelkezésre.

Az államtitkár szerint napi egy alma fogyasztása az egészség megőrzése felé tett lépés mellett nagy szolgálatot jelent a magyar mezőgazdaságnak, mivel sok ember munkája fekszik a gyümölcs megtermelésében.

Rendszeres mozgás, sok gyümölcs, kevés chips, semmi cigi
Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy a mai rekordkísérlet az egy hete indult kampány csúcseseménye, amelynek témája az egészséges táplálkozás, a zöldség és gyümölcsfogyasztás ösztönzése. Megjegyezte azt is, hogy a magyar gyümölcstermelés 60 százalékát adja az alma.

Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány szeretné beépíteni a népegészségügyi tervek közé a prevenciót, hogy a betegségeket elsősorban megelőzzék, ne csak gyógyítsák. Ide illik a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, a chipsadó, a mozgás éjszakája, vagy a mostani, gyümölcsfogyasztásra ösztönző kampány – tette hozzá.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az egyetem letéteményese az egészséges életmód hírdetésének, minden, ami az egészség megőrzését, a prevenciót szolgálja, nagyon fontos számukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket