Városlista
2025. április 8, kedd - Dénes

Hírek

2017. Szeptember 05. 16:18, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Az emberi agyra sok minden lehet negatív hatással - az ingerszegény környezet, a mozgásszegény életmód vagy éppen a helytelen táplálkozás.

Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen élelmiszereket érdemes kerülni ebből a szempontból.

Transzzsírok

Feldolgozott élelmiszerek, salátaöntetek, bolti húskészítmények, pékáruk, sütemények, burgonya- és kukoricacsipsz, cukorkák - transzzsírok mindegyikben vannak. Egy átlagember a napi ajánlott transzzsír-bevitel háromszorosát fogyasztja el, ami miatt emelkedik a szervezetben a káros LDL koleszterin szintje, amely ha tartósan így marad, akár Alzheimer-kórt és demenciát is okozhat. Kutatások kimutatták, hogy már egy havi transzzsírokban és szénhidrátban szegény étrend is elég lehet, hogy javuljon a szellemi teljesítmény és a vizuális memória.

Telített zsírok

A húsokon, csirkebőrön található zsírréteg, a vaj és a teljes tejből készült tejtermékek is ide tartoznak. Ha túlzásba visszük ezeket, akkor jelentősen gyorsítjuk a kor előrehaladtával egyébként is elkerülhetetlen memóriaromlást. Éppen ezért keressük inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint az olajos magok, az olívaolaj, a mogyoróvaj vagy az avokádó, mert ezek a szívet és az agyat is védik.

Cukor, cukorszirup

A finomított cukor és az egyszerű szénhidrátok szintén nem tesznek jót - nemcsak az agynak, hanem az anyagcserének és a hormonrendszernek sem. Éppen ezért érdemes például kerülni mindent, ami magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz. Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást, így az agyat sem terhelik feleslegesen!

Gyorsételek

A Neurology magazinban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a transzzsírokban (ezek pedig a gyorséttermi ételekben is bőven vannak) gazdag étrend hatására az agy szó szerint összezsugorodik, funkciói romlanak, és jelentős mértékű memóriavesztés következik be.

Adalékanyagok

Monoszódium-glutamátot (MSG) sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz ízfokozó hatása miatt - ez az anyag viszont káros az idegsejtek számára, és egy idő után pusztítani kezdi őket. Ez komoly neurológiai eredetű betegségekhez vezethet.

Címkék: memória, transzzsírok

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 08. 13:51, kedd | Helyi

Fontos határidőre figyelmeztetett a NAV, egy hete maradt az autósoknak

Már csak egy hét van a gépjárműadó befizetésére, az adót április 15-éig kell rendezni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.

2025. Április 08. 13:22, kedd | Helyi

Az élet szép, de mi tesszük azzá

Ezt vallja Felber Mihály Imre, aki ma (április 8-án) ünnepli 90. születésnapját.

2025. Április 08. 11:13, kedd | Helyi

Ülésezett a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány

A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány április 7-én hétfőn tartotta meg értékelő ülését. Idén 29 pályázó 80 alkotása került elbírálásra

2025. Április 08. 09:01, kedd | Helyi

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.