Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Szeptember 29. 20:04, vasárnap | Helyi

Megszentelték a felújított Jakabi-hegyi haranglábat Fülöpjakabon

Megszentelték a felújított Jakabi-hegyi haranglábat Fülöpjakabon

2024 májusát követően pénteken délelőtt egy újabb felújított haranglábat szenteltek a fülöpjakabi tanyavilágban.

A Fülöpjakab körüli szőlőhegyekben egykoron négy harang működött, melyek nem csak a déli és esti harangszó miatt szóltak, hanem viharűző szerepet is betöltöttek.

Bodor Sándor polgármester köszöntője után Csáki Béla, Fülöpjakab nyugalmazott polgármestere, a település díszpolgára részletes helytörténeti ismertető keretében mutatta be a 130 éves múlttal rendelkező, helyi örökségként szolgáló harangot, amelyhez családi emlékek is fűzik.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében előbb a harangszóhoz fűződő személyes élményeiről számolt be, majd hangsúlyozta a harang jelentőségét. Felidézte az iskolaharang programot, amely révén számtalan általános iskola első osztályosa tudja magát becsengetni, valamint nyolcadik osztályos végzős diákja kicsengetni az intézményből. „A Jakabi-helyi harangnak üzenete van: kötődünk ehhez a tájhoz, kötődünk a történelmi hazához, kötődünk a hagyományainkhoz, a keresztény kultúrához, amelynek jelképe ez a harang Fülöpjakab tanyavilágában” – zárta gondolatait az Országgyűlés alelnöke.

Polyák Tibor önkormányzati képviselő beszámolt a harangláb felújításának folyamatáról, a felújításhoz szükséges közösségi adománygyűjtés részleteiről. Az önkormányzati képviselő kezdeményezésére indult el az a közösségi összefogás, amely lehetővé tette, hogy 2024 májusában átadták a felújított Gróf-hegyi harangot, valamint a most felavatott Jakabi-hegyi harang felújítása és villamosítása is megvalósulhatott. Az összegyűlt adományok megmaradt részéből szeretnék a jövőben felújítani a Gyenes-hegyi harangot is. Az ünnepégség végén a harangláb megújulásához hozzájáruló adományozók egyedi címkézésű emlékbort kaptak.

A haranglábat dr. Juhos Imre plébános szentelte meg, az ünnepségen közreműködött a fülöpjakabi Őszidő Nyugdíjas Klub, amely dalcsokorral színesítette a műsort.

Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 29. 16:22, vasárnap | Helyi

Kitárta kapuit a Mezgé tangazdasága

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Kiskunfélegyházi Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakközépiskola népszerű családi napját, a Mezgé pikniket szeptember 28-án (szombaton).

2024. Szeptember 29. 10:39, vasárnap | Helyi

Hencidától Boncidáig

E címmel rendeztek családi szombat délelőttöt a népmese alkalmából szeptember 28-án a városi könyvtárban.

2024. Szeptember 29. 10:31, vasárnap | Helyi

Izgalmas programok színesítették a Kutatók éjszakáját a Móra gimiben

A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium évek óta bekapcsolódik a Kutatók Éjszakája elnevezésű programhoz.

2024. Szeptember 29. 09:29, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 26. vasárnapi hirdetések a Sarlós Boldogasszony Főplébániáról.