Hírek
2015. Augusztus 27. 11:41, csütörtök |
Bulvár
Forrás: webmd.com
Mentális egészségünk kulcsa is az étrend lenne?

Lehetséges, hogy az étrend, amit követünk, hatással van az elménk állapotára is? Ezt az érdekes kérdést vizsgálták meg amerikai tudósok.
A legtöbb kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az étrend nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik.
Arra már rég felfigyeltek a szakemberek, hogy egyes étrend-kiegészítők, mint például az omega-3 zsírsavak segíthetnek az agy fejlődésében, a gondolkodásban és hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott hangulathoz is. Ezt már tudjuk. Azóta azonban még több kutatást végeztek, amelyek egyre inkább azt sugallják, hogy komolyabb kapcsolat van az étrendünk és a gyakori mentális problémák (depresszió, demencia, stressz) között, mint gondoltuk.
Az összefüggést nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekek esetében is megfigyelték. A rossz minőségű étrend akár 80%-kal is megnövelheti a depresszió esélyét a tinédzsereknél. A felnőtt amerikaiak esetében az előrejelzések szerint 2020-ra a szívbetegségek után a depresszió lesz a munkaképtelenség vezető okozója.
Minden jel arra mutat, hogy a pszichológusoknak és pszichiátereknek sokkal összetettebb feladatuk lehet a jövőben, hiszen egy-egy beteg mentális tünetein lehet, hogy a megfelelő diétával segíthetnek a leginkább. Lehet, hogy azon a bizonyos kanapén a „Hogy érzi ma magát?” kérdést felváltja majd, a „Mit evett vacsorára?”, és jogos lesz az érdeklődésük.
Mely tápanyagok játszanak szerepet pszichés egészségünkben?
Néhány ásványi anyag és vitamin, ami segíthet a mentális betegségek elkerülésében:
B-vitaminok: B12-vitamin hiánya esetén magasabb lehet a depresszió és a demencia esélye, a folátok hiánya tartósan rossz hangulatot eredményezhet.
Vas: szintén a depresszió egyik kiváltó oka lehet a vashiány.
Omega-3: Hiánya a memória és a gondolkodás képességének romlásához vezethet; valószínűleg a hangulatingadozásban is közre játszhat.
Cink: Ez az ásványi anyag segít a testnek a stresszt kordában tartani.
A kutatók szerint a pre- és probiotikumok, melyek például a kefirben, a savanyú káposztában és a joghurtban találhatóak szintén segíthetnek a stressz, az idegesség és a depresszió megelőzésében.
A tengeri halak, mint például a makréla vagy a lazac omega-3 zsírsavat, B12-tőt, cinket és szelént is tartalmaznak, amelyek mind jótékony hatással lehetnek az agyra. Ezért is fontos, hogy hetente többször fogyasszunk halat.
Sajnos a tipikus magyar étrend nem olyan gazdag ezekben a tápanyagokban, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk mind a fizikai, mind a pszichés egészségünkért. Reméljük, hogy hamarosan a pszichológusok oktatása is kiegészül az új kutatási eredményekkel, és nemcsak megfelelő gyógyszert, hanem megfelelő diétát is tudnak majd javasolni.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 13. 08:56, vasárnap | Bulvár
Magyarokat mentett meg egy görög sárkányszörfös - Videó
Apa és lánya sodródtak el, teljesen kimerültek, de végül megmenekültek.
2025. Július 11. 09:10, péntek | Bulvár
Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának ellenőrzése
Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aranytartalékának ellenőrzése; a Magyarországon őrzött 94,73 tonna aranytartalék kifogástalan állapotban van - közölte az MNB csütörtökön a Facebook oldalán.
2025. Július 02. 07:52, szerda | Bulvár
Hőség - Olaszországban munkavégzési korlátozásokat vezettek be a hőség miatt
A rendkívüli hőség miatt tucatnyi olaszországi tartományban a déli óráktól egészen délután közepéig korlátozzák a szabadtéri munkavégzést.
2025. Július 01. 07:42, kedd | Bulvár
Megválik különvonatától a brit királyi család
Több mint másfél évszázad után, költségtakarékossági okokból megválik különvonatától a brit királyi család.