Városlista
2025. április 17, csütörtök - Rudolf

Hírek

2020. Április 12. 19:08, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Lehet, hogy a húsvéti ünnepek alatt elfogyasztott sonkából már elegünk van, a megmaradt mennyiséget mégse hagyjuk kárba veszni.

Készítsünk belőle ízletes salátákat, melyek az ünnepek utáni könnyebb étkezést is segítik.

Az ünnepek alatt étkezésünk biztosan nem könnyed falatokból állt, ezért érdemes a nehezebb, zsírosabb ételek után könnyebb fogásokat enni. A tavasz első friss termései már kaphatók a piacokon, keressék a medvehagymát, a retket, az újhagymát, a tormát, és a spenótot, sóskát. Azonkívül, hogy sok-sok értékes tápanyaggal látják el szervezetünket, emésztésünket is nagyban segítik. És hogy a maradék húsvéti sonka se vesszen kárba, az imént felsorolt zöldségekkel együtt használják fel ízletes saláták készítéséhez.

Tökmagos reteksaláta sonkával
Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:
a salátaöntethez:

  • 5 dkg tökmag, megpirítva és -őrölve
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • víz

a salátához:

  • 1 fejes saláta, apróra tépkedve
  • 1 jégcsapretek, vékonyra szeletelve
  • 4-5 hónapos retek, vékonyra szeletelve
  • 10 dkg mustármagcsíra
  • 1 kis csokor metélőhagyma, finomra aprítva
  • 25 dkg főtt füstölt sonka, kb. 1,5 cm-es kockákra vágva

A salátaöntet hozzávalóit összekeverjük, és annyi vizet hozzáöntünk, hogy sűrűn folyós állagú mártást kapjunk. A salátát a kétféle retekkel és a csírával lazán összeforgatjuk, majd tányérokra adagoljuk. Tálalás előtt az öntettel meglocsoljuk, a metélőhagymával és a sonkával megszórjuk, és pirítóssal kínáljuk.

Húsvéti sonka dijoni reteksalátával
Elkészítési idő: 45-50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
A sonkához:

  • 80 dkg füstölt sonka megfőzve, szeletelve
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 dl olívaolaj

A salátához:

  • 30 dkg retek csíkokra vágva
  • 2 db kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 1 köteg újhagyma karikára vágva
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • 1 citrom leve
  • só, bors

A sonkaszeleteket bekenjük a szójaszósszal, majd felhevített olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk. A saláta hozzávalóit összekeverjük, majd az olívaolajból, a dijoni mustárból és a citromléből öntetet készítünk, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor tányérra helyezzük a salátát, ráteszünk 2 szelet sonkát, és így fogyasztjuk. Külön még ecetes tormát is adhatunk mellé.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 17. 10:22, csütörtök | Helyi

Tovább folytatódik a Kőrösi utca felújítása

A Polgármesteri Hivatal értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kőrösi utca kivitelezési munkálatai április 22-től folytatódnak.

2025. Április 17. 09:10, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2025. Április 15. 15:47, kedd | Helyi

18 éve álmodták meg a bővítést, most megvalósult

A KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium régóta dédelgetett álma vált valóra 2025-re.

2025. Április 15. 08:11, kedd | Helyi

Változékony idő várható a héten, de Húsvétvasárnap már ismét enyhe, napos, tavaszi időre kell készülni

A hét első felében még erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé lehet eső, saras eső, majd csökken a csapadék esélye, melegedés kezdődik és a hét közepén akár 26-27 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban.