Hírek
2015. Február 10. 16:00, kedd |
Életmód
Forrás: femina.hu
Mi legyen a penészes lekvárral?

Tudod, mit kell tenned a penészes lekvárral, sajttal, tejföllel, ha fontos az egészséged?
Tudod, mit kell tenned a penészes lekvárral, sajttal, tejföllel, ha fontos az egészséged?
A penészes élelmiszerrel kapcsolatban alapvetően két iskola létezik: az egyik szerint azonnal repüljön a kukába, míg a másik úgy vélekedik, általában le lehet vágni, kanalazni róla a fehér vagy éppen zöld részeket.
Valójában elsősorban az élelmiszer állagától függ, hogy fogyasztható-e a táplálék azok után, hogy megjelentek rajta az apró szőrös pöttyök.
Miért alakul ki a penész?
A penészgombák egysejtű, mikroszkopikus, heterotróf élőlények, melyek testük szerves anyagait nem képesek egyedül előállítani - elsősorban ez különbözteti meg őket a növényektől. A környezetükben élő szerves molekulák lebontásával fedezik energiaszükségletüket. Kellő mennyiségű víz és tápanyag segítségével másolatot készítenek sajtalkotó elemeikből és osztódásba kezdenek, ahogy mondani szokás: gombamód szaporodnak.
Megeheted a penészes élelmiszert?
Mivel egyes penészgombák anyagcseréjének melléktermékekeként veszélyes méreganyagok - mikotoxinok - keletkeznek, érdemes komolyan mérlegelni, hogy elfogyasztod-e a penészes élelmiszereket. Ez ugyanis hosszú távon növelheti a vese- és májkárosodás esélyét, valamint az immunműködésre is rossz hatással van.
Alapvetően igaz, hogy a keményebb állagú élelmiszerek penészesedésével kapcsolatban elnézőbb lehetsz. Ilyenek például a keményebb sajtok, a szalámik, a káposzta, a répafélék. Ha a penészes résztől pár centiméterre levágod az érintett részt, a maradék elfogyasztása általában nem jelent veszélyt a szervezetedre.
Velük szemben a magasabb nedvességtartalmú, lágyabb élelmiszereket - például paradicsomot, őszibarackot, szószokat, feldolgozott húskészítményeket, tejfölt, sajtkrémet - jobb kidobni, ha penészfoltot látsz rajtuk. Ezekben a táplálékokban ugyanis könnyebben osztódnak a hosszabb sejtláncok, mélyebbre hatolhatnak az ételekbe - a gombafonalak azonban kezdetben szabad szemmel nem láthatóak.
Mi legyen a penészes lekvárral?
A lekvár pont határesetnek bizonyul, mert egyes szakemberek szerint a magas cukortartalmú élelmiszereknél a penészes réteg alapos eltávolítása után fogyasztható a maradék. Mások szerint magas víztartalma és lágy állaga miatt meg kell válnod a lekvártól. Az igazság itt is valahol középtájon húzódik: ha egy-egy penészpöttyöt látsz, azt még leszedheted, ha azonban komolyabb a zöld fedőréteg, ne halászd le róla, inkább landoljon a lekvár a kukában.
Így előzd meg a penész kialakulását!
Fontos, hogy tisztán tartsd a hűtőszekrényt: néhány havonta ajánlott szódabikarbónás vízzel átmosni.
Fontos, hogy a lekvárokba ne nyúlj bele morzsás, vajas késsel, mindig tiszta kanálat használj. A felbontott készételek, konzervek, megkezdett zöldségek, gyümölcsök maradékát pedig tiszta, jól zárható edénybe tedd vissza a hűtőbe - és néhány napon belül fogyaszd el. Amennyiben a hűtőben mégis bepenészedik valamilyen táplálék, vizsgáld meg alaposan a környezetében lévő ételeket, a penészes élelmiszer helyét pedig fertőtlenítsd.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 13. 07:52, hétfő | Életmód
Nobel-díj - Donald Trumpnak ajánlja kitüntetését a békedíj idei nyertese, María Corina Machado
Donald Trump amerikai elnöknek ajánlja kitüntetését a Nobel-békedíj idei nyertese, María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető - erről a díjazott szombaton egy amerikai televíziónak adott interjúban beszélt.
2025. Október 12. 08:22, vasárnap | Életmód
Újabb hibrid okosboltok kialakítását tervezi a Coop
Az első magyarországi hibrid okosbolt tavaszi megnyitásának kedvező tapasztalatai alapján már újabb egységek automatizálását is tervezi a Laurel Kft. technológiájával a Coop Szeged Zrt. - közölték a cégek az MTI-vel.
2025. Október 11. 06:00, szombat | Életmód
Nobel-békedíj - Machado: a kitüntetés hatalmas elismerés
Hatalmas elismerésnek nevezte az idei Nobel-békedíj kitüntetettje, María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető pénteken, hogy ő veheti át idén a kitüntetést.