Hírek
2015. Április 04. 12:00, szombat |
Életmód
Forrás: proaktivdirekt.hu
Milyen színű a jó tojás?

Húsvétkor sokkal több tojást fogyasztunk az átlagosnál, talán többet is a kelleténél. Éppen ezért nem mindegy, hogy, amit megeszünk, az honnan származik. Ketrecben tartott csirkétől, mélyalmostól, esetleg tanyasitól.
Húsvétkor sokkal több tojást fogyasztunk az átlagosnál, talán többet is a kelleténél. Éppen ezért nem mindegy, hogy, amit megeszünk, az honnan származik. Ketrecben tartott csirkétől, mélyalmostól, esetleg tanyasitól. Ezt kell tudni a tojásokról:
A tojásokat különböző osztályokba sorolják, hogy megkönnyítsék a vevő dolgát, de a piacon vagy falvakban belefuthatunk jelöletlen tojásokba is. Ilyenkor a tojássárgájának a színe segít eldönteni, hogy valójában milyen is az a tojás, amit fogyasztunk.
A sötét sárga, majdnem narancssárgás színű, sűrű tojássárgája a legjobb. Ezeknek magasabb tápértéket tulajdonítanak a kutatók, mint a sápadt sárga színűeknek. Több A-, és E-vitamint, valamint omega-3 zsírsavat tartalmaznak, és sokkal valószínűbb, hogy szabadtartású csirkétől származnak. Így ha kétséged van, csak törd fel a tojást.
Tudnod kell, hogy a boltokban kapható tojásokra a lehető legszigorúbb szabályok vonatkoznak. Sőt mi több, az Európai Unióban az összes élelmiszer közül a tojás szabályozása a legrészletesebb. Bolti forgalomba csak az A osztályú, azaz a friss tojás kerülhet. A B tojást ipari feldolgozásra szánják.
A tojások jelölésénél a következő számokat kell alkalmazni:
- 0 organikus tojás
- 1 szabadtartású tojás
- 2 mélyalmos tojás
- 3 ketreces tojás
A kötelező jelölésen kívül az A osztályú tojáson még jelezni lehet:
- a felhasználhatósági dátumot,
- az osztályt és a súlyt,
- a csomagoló állomás nyilvántartási számát, esetleg nevét,
- a márkajelzést,
- a tojástermelés telephelyét.
A B osztályba sorolt tojások közt nem lehet törött tojás, de az előzőekben felsorolt jelzéseket a B osztályú tojásokra is rá szabad bélyegezni.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 17. 07:45, csütörtök | Életmód
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
A szigorú élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági rendszer, benne a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is garantálja, hogy kizárólag biztonságos magyar hús kerülhet a lakossághoz a húsvéti ünnepekre készülve is
2025. Április 17. 07:38, csütörtök | Életmód
Meteorológia: immár több mint egy évtizede \"hóínség\" jellemzi Budapest éghajlatát
Immár több mint egy évtizede \"hóínség\" jellemzi Budapest éghajlatát, ami rendkívüli; a hóhiány elsődleges oka a telek enyhesége - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján közölt elemzésben.
2025. Április 16. 07:31, szerda | Életmód
Agrárminisztérium: mintegy 160 millió facsemetével biztosított az erdőtelepítések kiszolgálása
2025. Április 15. 07:30, kedd | Életmód
Esterházy Irodalmi Díjat hoztak létre
Esterházy Irodalmi Díjat hozott létre a kortárs magyar irodalom nagyobb társadalmi megbecsülése érdekében az Esterházy Magyarország Alapítvány.