Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2015. Július 19. 08:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: HVG

Mire figyeljünk grillezéskor?

Mire figyeljünk grillezéskor?

Dübörög a grillszezon. Most aztán igazán mindent, amit csak lehet, a rácsra teszünk. A konyha kiköltözik a kertbe, teraszra.

A grillezéssel ilyen tájt még azok is megpróbálkoznak, akik amúgy nem is szeretnek főzni, a sütésről nem is beszélve. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, hiszen bepácolt húsok garmadát, előkészített zöldségcsomagokat, mindenféle szószt kínálnak a szupermarketek, azért nem árt néhány dologra odafigyelni.

A kánikulában inkább szárnyasokat (lebőrözött csirkemell, csirkecomb, pulyka), halat, rákot grillezzünk, kerüljük a nehéz, zsíros húsokat. Ha mégis vörös húst sütnénk, a legjobb, ha hátszínt választunk.

A grillhúsokhoz a magas vitamin- és rosttartalmú szezonális zöldségeket válasszuk köretnek (paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga, gomba). Fűszerezzük, „pácoljuk” előre a zöldségeket is. Tálaláskor sajtot is kockázhatunk, morzsolhatunk a vegyes zöldköretre, salátára,de ne válasszunk félkemény, kemény, zsíros sajtokat. A legjobb a feta, a mozarella, a kecskesajt.

A megfelelő összetételű pác egyfajta védőréteget ad a húsnak, így érdemes az összetevőket átgondoltan válogatni. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik sütéskor a karcinogének kialakulását, ráadásul puhítják is a húsokat. Ha szárazpácot választunk (a profik többnyire erre szavaznak), akkor előbb mindig a fűszernövény őrleménnyel, keverékkel kezdjük, és csak utána kenjük be vékony rétegben olajjal a húst. Részesítsük előnyben a magas antioxidáns tartalmú fűszernövényeket: bazsalikom, rozmaring, menta, kakukkfű.

S most néhány „technikai” részlet:
- A legfontosabb, hogy a grillsütőt mindig biztonságos, stabil helyen állítsuk fel, és ne hagyjuk felügyelet nélkül.
- Vigyázzunk, hogy a hirtelen, túl magas hőmérsékleten, vagy nyílt lángon való sütés során ne szenesedjen el, égjen meg a hús, mert ilyenkor karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek benne. Inkább süssünk alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig. Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről.
- Itassuk fel a húsokból kisült zsírt, hogy a parázsra csöpögve, nehogy fellobbanó lángot okozzon. A grillsütőt tartsuk tisztán, a rácsot mindig takarítsuk le sütés előtt és után is.
- A nyári melegben az alapanyagok sokkal romlékonyabbak, így fokozott figyelmet igényel a tárolásuk és felhasználásuk. A nyersanyagokat mindig tiszta edényekben tároljuk, a nyers húsokat különítsük el a zöldségektől, gyümölcsöktől, és a kész ételektől. Az előkészítést mindig a konyhában végezzük, s utána mihamarabb kerüljenek ismét hűtőbe a nyersanyagok.
- Amikor pácolt, fűszerezett húst kivesszük a hűtőből, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, s csak ezt követően kezdjük el sütni. Ha elkészült, ne tálaljuk rögtön, pihentessük fólia alatt 5-6 percig. Ez pont elég idő arra, hogy kikészítsük a grillhúsokhoz az asztalra a különböző szószokat, salátákat, mártogatósokat, köreteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 22. 08:10, péntek | Bulvár

A Szabó Balázs Bandája új lemezével indul turnéra

Turnéra indul új lemezével a Szabó Balázs Bandája. A Keringés című stúdióalbumot egy tízállomásos koncertsorozaton népszerűsíti a zenekar, ennek második és kiemelt állomása november 30-án a fővárosi Dürer Kert.

2024. November 21. 07:48, csütörtök | Bulvár

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a mentőápolót, aki kórház helyett hazavitt egy ittas, gerincsérült férfit

Egy évi fogházbüntetésre ítélték két évre felfüggesztve azt a mentőápolót, aki nem vitt kórházba egy ittas állapotban elesett férfit, hanem hazavitte.

2024. November 19. 07:51, kedd | Bulvár

Tizenhat évre ítélték a kiskorú tanítványait szexuálisan molesztáló gyulai karateedzőt

Tizenhat év fegyházbüntetésre ítélték azt a 69 éves gyulai férfit, aki karateedzőként kiskorú tanítványait molesztálta - tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség hétfőn közleményben.