Hírek
2017. Május 06. 12:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Mire jó a rebarbara?

A rebarbarától sokan ódzkodnak, ugyanis savanykás íze van. Pedig igazi csemege, amely olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe!
A rebarbarát sokan gyümölcsként emlegetik, holott valójában egy zöldségről van szó, amelyet az emberiség mintegy 4500 éve ismer. Sokáig gyógyhatása miatt volt ismeretes, ám a 18. században bekerült a konyhai alapanyagok közé is. Levelei hatalmas, sötétzöld színűek, szára színe pedig halvány rózsaszíntől egészen sötétvörösig terjedhet.
Miért fogyasszunk rebarbarát?
Habár savanykás ízű zöldségről van szó, érdemes megbarátkozni vele. Ezt a jellegzetes savanykás ízt a benne lévő magas almasav-, citromsav- és oxálsavnak köszönheti. Fogyókúrában kifejezetten jó megoldás lehet, hiszen 100 gramm növényben mindössze 16 kalória van, ami igen csekélynek mondható.
Hasznos növényi rostokat, értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Vitamintartalma is magas: bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin is. Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne.
Hogyan fogyasszuk a rebarbarát?
Fontos, hogy a levelek mérgezőek, ezért ezeket semmiképp se fogyasszuk! A változatos ízű és színű szárakat azonban nyugodtan a tányérra tehetjük. A szárat akkor szabad csak leszedni, ha már elszíneződött, ami lehet: zöld szárú, zöld húsú, fanyar ízű, nagyon savanyú; piros szárú, zöld húsú, amely savanykás, enyhén kesernyés, és piros szárú, piros húsú is, amely enyhén édeskés ízű.
Rendkívül változatosan felhasználható, legtöbben azonban kompótot készítenek belőle. Ha kísérletezőbb kedvűek vagyunk, készülhet belőle lekvár, szörp, likőr, de süteményekben, mártásokban, sőt levesként is remekül megállja a helyét.
Nem árt tudni, milyen fűszerek, gyümölcsök illenek hozzá. Meggyel, cseresznyével, almával és körtével remekül harmonizál, de igazán hű társa az eper, kettejük házasságából mennyei leves készülhet. Fűszerek közül bátran használjuk a fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, de a vaníliát, a szerecsendiót és a mentát is szereti.
Sokan desszertként használják, de alacsony kalóriatartalmát hamar elronthatjuk, ha túlcukrozzuk. Inkább használjunk mézet vagy más gyümölcsöket, fűszereket ízesítésként. Ügyeljünk rá, mert hamar szétfő, ezzel pedig elveszítjük a benne lévő tápanyagokat.
Mire figyeljünk?
A rebarbarának két olyan összetevője van, amely miatt fontos a mértékletes fogyasztás. Az egyik az oxálsav, a másik pedig az antrakinonok. Előbbi elvonhatja a vérből a kalciumot, utóbbi pedig hashajtó hatású. Ahhoz viszont, hogy ezek a hatások érvényesüljenek, komoly mennyiséget kell elfogyasztani a növényből.
Tippek vásárláshoz
Érdemes a friss növényeket választani, ezekben ugyanis kevesebb a fentebb említett két hatóanyag. Hogy mennyire friss a növény, könnyen kideríthetjük. Ha a szárba benyomjuk a körmünket, akkor halk, sercegő hangot ad, emellett nedvedzeni kezd. Az ilyen rebarbarát érdemes megvásárolni. A hűtőben, ha nedves ruhába csavarjuk, 2-3 napig friss marad, fagyasztóban pedig hosszú ideig tárolható.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 07. 14:58, hétfő | Helyi
90 év, mely tele élményekkel, bölcsességgel, sok-sok munkával és szeretettel
Ma (április 7-én) töltötte be 90. életévét Kalapács Istvánné Erzsike néni, aki élete kilenc évtizede során megélt történelmi időket, változásokat, ám mégis mindig megőrizte szívében a derűt és kedvességet.
2025. Április 06. 08:15, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2025. április 6. - Nagyböjt 5. vasárnapja
2025. Április 06. 08:14, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2025. április 6. - Nagyböjt 5. vasárnapja
2025. Április 04. 12:12, péntek | Helyi
Ma 17 órától 2 hétre megnyitjuk a Kőrösi utcát a forgalom előtt
Kedves Félegyháziak!