Városlista
2025. július 14, hétfő - Őrs

Hírek

2016. Október 02. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Mit jelentenek az E-k

Mit jelentenek az E-k

Bármihez nyúlunk a boltban, az összetevőit nézve megrémülünk a rengeteg E betűvel kezdődő jelölésektől. Pedig nem mindegyik takar káros anyagot, sőt van, amelyik kimondottan egészséges.

Mit jelent az E? Az élelmiszeriparban használatos adalékanyagot jelölik az Európai Unióban és Svájcban E betűvel. Ezek lehetnek akár teljesen természetes anyagok, vagy szintetikusak, egészségesek, tényleges élettani hatásokkal nem rendelkezők, vagy éppen egyenesen károsak. Minden olyan anyag adalékanyagként kell feltüntetni egy élelmiszeren, melyet önmagában élelmiszerként nem fogyasztunk, függetlenül attól, hogy van-e tápértéke vagy sem. Ilyen anyag lehet egy tartósítószer, színezék, ízfokozó és még sorolhatnánk.

A leggyakrabban a következő E-ket látjuk az élelmiszereken.

E160d: béta karotin
Az A-vitamin előanyaga, szintén színezékként kerül az ételünkbe, italunkba. Erős antioxidáns, elengedhetetlen a bőr és a nyálkahártyák fejlődéséhez és működéséhez.

E220: citromsav
A félig érett citrom levéből állítják elő, semmilyen negatív, ámde különösebben pozitív hatással sincs a szervezetre. Az egyik legártalmatlanabb adalékanyagként tartják számon az élelmiszeriparban.

E967: Xilit (nyírfacukor)
Ez egy természetes eredetű édesítőszer, melyet az emberi szervezet is képes előállítani, illetve zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. Igen divatos rágógumik édesítőszereként is.

E300: aszkorbinsav (C-vitamin)
Az egyik legerősebb antioxidáns, pozitív hatásait jól ismerjük. Az ételekben, italokban tartósítószerként alkalmazzák.

E322: lecitin
Emulgeálószerként van jelen a termékekben, tehát elősegíti a nem keveredő anyagok összekeveredését, mint például a víz és az olaj. A lecitin csökkentheti a koleszterinszintet, és segíthet a máj méregtelenítő folyamataiban is.

E412: guargumi
A guarbab nevű növény magjából állítják elő, a gyógyászatban is használatos, mint hashajtó szer, mivel ez egy emészthetetlen rostanyag. Rossz hírnevét 2007-ben egy dioxinszennyezés okozta, amikor az európai boltok polcaira szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszerek kerültek.

E210 – E228-ig, E234, E235, E249, E250, E251, E252, E280-e283-ig: tartósítószerek
Gyakorlatilag az összes tartósító-adalékanyag bizonyítottan rendelkezik valamilyen az egészségre kifejezetten káros vagy egyenesen rákkeltő hatással. Tejtermékek, leginkább ömlesztett sajtfélék, húskészítmények, csomagolt sütemények és minden olyan élelmiszer, amely alapvetően gyorsan megromlana, gyakran tartalmazza ezen adalékanyagok valamelyikét.

E621-E625-ig: ízfokozók
A rettegett nátrium-glutamátok, amelyek kellemes, már-már függőséget okozó ízt biztosítanak az ételeinknek. Jellemző mellékhatásaik a rossz közérzet, szédülés, fejfájás, vérnyomás-emelkedés, szapora pulzus, bágyadtság és különböző, a központi idegrendszert érintő tünetek, a teljesség igénye nélkül. Gyakorlatilag bármilyen élelmiszerben találkozhatunk velük: rágcsálnivalók, csipsz, felvágottak és egyéb húskészítmények, tasakos ételek, ételízesítők, fűszerkeverékek és pácok a leggyakoribb források.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 13. 07:25, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 13. 07:24, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 12. 14:09, szombat | Helyi

Élvezze a nyári moziélményt a szabadban

Kiskunfélegyháza város önkormányzata és az Ifjúsági Iroda július 12-én és 13-án este szabadtéri moziélménnyel várja az érdeklődőket a Nagyposta melletti parkolóban.