Hírek
2016. Október 02. 14:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: - szerk. -
Mit jelentenek az E-k
Bármihez nyúlunk a boltban, az összetevőit nézve megrémülünk a rengeteg E betűvel kezdődő jelölésektől. Pedig nem mindegyik takar káros anyagot, sőt van, amelyik kimondottan egészséges.
Mit jelent az E? Az élelmiszeriparban használatos adalékanyagot jelölik az Európai Unióban és Svájcban E betűvel. Ezek lehetnek akár teljesen természetes anyagok, vagy szintetikusak, egészségesek, tényleges élettani hatásokkal nem rendelkezők, vagy éppen egyenesen károsak. Minden olyan anyag adalékanyagként kell feltüntetni egy élelmiszeren, melyet önmagában élelmiszerként nem fogyasztunk, függetlenül attól, hogy van-e tápértéke vagy sem. Ilyen anyag lehet egy tartósítószer, színezék, ízfokozó és még sorolhatnánk.
A leggyakrabban a következő E-ket látjuk az élelmiszereken.
E160d: béta karotin
Az A-vitamin előanyaga, szintén színezékként kerül az ételünkbe, italunkba. Erős antioxidáns, elengedhetetlen a bőr és a nyálkahártyák fejlődéséhez és működéséhez.
E220: citromsav
A félig érett citrom levéből állítják elő, semmilyen negatív, ámde különösebben pozitív hatással sincs a szervezetre. Az egyik legártalmatlanabb adalékanyagként tartják számon az élelmiszeriparban.
E967: Xilit (nyírfacukor)
Ez egy természetes eredetű édesítőszer, melyet az emberi szervezet is képes előállítani, illetve zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. Igen divatos rágógumik édesítőszereként is.
E300: aszkorbinsav (C-vitamin)
Az egyik legerősebb antioxidáns, pozitív hatásait jól ismerjük. Az ételekben, italokban tartósítószerként alkalmazzák.
E322: lecitin
Emulgeálószerként van jelen a termékekben, tehát elősegíti a nem keveredő anyagok összekeveredését, mint például a víz és az olaj. A lecitin csökkentheti a koleszterinszintet, és segíthet a máj méregtelenítő folyamataiban is.
E412: guargumi
A guarbab nevű növény magjából állítják elő, a gyógyászatban is használatos, mint hashajtó szer, mivel ez egy emészthetetlen rostanyag. Rossz hírnevét 2007-ben egy dioxinszennyezés okozta, amikor az európai boltok polcaira szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszerek kerültek.
E210 – E228-ig, E234, E235, E249, E250, E251, E252, E280-e283-ig: tartósítószerek
Gyakorlatilag az összes tartósító-adalékanyag bizonyítottan rendelkezik valamilyen az egészségre kifejezetten káros vagy egyenesen rákkeltő hatással. Tejtermékek, leginkább ömlesztett sajtfélék, húskészítmények, csomagolt sütemények és minden olyan élelmiszer, amely alapvetően gyorsan megromlana, gyakran tartalmazza ezen adalékanyagok valamelyikét.
E621-E625-ig: ízfokozók
A rettegett nátrium-glutamátok, amelyek kellemes, már-már függőséget okozó ízt biztosítanak az ételeinknek. Jellemző mellékhatásaik a rossz közérzet, szédülés, fejfájás, vérnyomás-emelkedés, szapora pulzus, bágyadtság és különböző, a központi idegrendszert érintő tünetek, a teljesség igénye nélkül. Gyakorlatilag bármilyen élelmiszerben találkozhatunk velük: rágcsálnivalók, csipsz, felvágottak és egyéb húskészítmények, tasakos ételek, ételízesítők, fűszerkeverékek és pácok a leggyakoribb források.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 02. 14:46, kedd | Helyi
Kiskunfélegyházán tartott fogadóórát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő
November 27-én került sor Bács-Kiskun Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője soron következő fogadóórájára.
2025. December 01. 09:03, hétfő | Helyi
Három versenyen értek el sikereket a félegyházi birkózók az elmúlt hétvégén
A Bárány-Almási család gyermekei közül a legkisebb is felnőtt nagyobb testvéreihez és már róla is elmondható, hogy Magyarország bajnoka.
2025. November 29. 21:18, szombat | Helyi
Bemutatták Lezsák Sándor legújabb művét a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban
November 27-én, csütörtökön mutatták be Lezsák Sándor: Habcsók című művét a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
2025. November 29. 13:25, szombat | Helyi
Tornaszobát avattak a Gátéri Liget Óvodában
Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délután a Gátéri Liget Óvoda új tornaszobáját.
